SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gondoljunk rá, gyógyuljunk meg "alapjaiban", keressük a gócot is!

Családinet [cikkei] - 2012-02-28
Előfordul, hogy rendszeresen visszatérő vagy folyamatosan fennálló egészségügyi problémáinkból egyszerűen nem tudunk kigyógyulni, ugyanazt a betegséget újra és újra elkapjuk. A gondot általában az jelenti, hogy bajainkat a felszínen kezeljük, a kiváltó okot azonban nem keressük meg. Tüneteinket akár a testünk távolabbi pontján lévő kórokozó is okozhatja. Ez utóbbi a góc.
Gondoljunk rá, gyógyuljunk meg "alapjaiban", keressük a gócot is!

Előfordulhat, hogy allergiánkért, ízületi fájdalmainkért, a bőrünkön jelentkező kiütésekért egy-egy góctípus felel. Általános panaszként hajhullás, fáradékonyság, alvászavar, levertség, hőemelkedés is jelentkezhet. Épp ezért érdemes tisztában lennünk azzal, mikor állhat góc betegségeink hátterében. A tájékozódáshoz Dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója, ortopéd szakorvosa ad bővebb iránymutatást.

„A góc az esetek többségében tünetmentes, nem fáj, sőt nem is érzékeny. Sokszor a vér- és laborvizsgálat eredményei is negatívak vagy csak enyhe eltérést mutatnak, ilyenkor van szükség szakorvosok bevonására, illetve célzott röntgenre és ultrahang vizsgálatokra” - mondta a doktornő.

Látszólag ismeretlen eredetű tüneteinket - például a hajhullást vagy a levertséget - leggyakrabban a mandula idült gyulladása okozza. Sokan nem tudják, hogy a mandula akkor is lehet góc, ha már eltávolították, ekkor általában egy úgynevezett gyulladásos maradvány miatt betegszünk meg. Fül-orr-gégészeti góc esetén nemcsak a testünk távolabbi pontjain jelentkeznek a panaszok, hanem általában helyi tünetek is előfordulnak. A góc ugyanis arcüreg- vagy középfülgyulladást okozhat, emiatt a háttérben meghúzódó valódi problémát könnyebb meghatározni.

Általában a fog eredetű gócoktól félünk a leginkább. Sokszor ezért kezdik el az orvosok rendszeresen visszatérő fejfájás vagy felső légúti megbetegedések esetén a fogainkat vizsgálni. A tüneteket okozhatja mélyen szuvas fog, elhalt fogbél, gyökér körül kialakult kóros elváltozás, letört fog vagy nem megfelelő gyökérkezelés is. Krónikus ínygyulladás és fogágybetegség miatt szintén kialakulhat góc. A foggyökér, a korona, az íny és a fogágy ellenőrzése után a góc felderítése érdekében minden esetben röntgenvizsgálatra kerül sor (OP - panoráma röntgen), ugyanis a fogágyelváltozások röntgenfilmen fedezhetők fel. A gyulladás kialakulásának esélyét minimálisra csökkenthetjük, ha rendszeresen járunk fogászatra, illetve probléma esetén időben és megfelelő gondossággal kezeltetjük fogainkat.



A szem szintén veszélyeztetett terület. Akkor gyanakodjunk itt lévő gócra, ha a szem kipirosodásával, a fájó érzettel, a látásromlással párhuzamosan bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű fertőzés, illetve specifikus gyulladásos megbetegedés tünetei jelentkeznek rajtunk. Ez utóbbi lehet például a SPA-kór (idült gyulladásos ízületi betegség), vagy a Reiter-szindrómának nevezett reaktív gyulladásos ízületi betegség, de akár emésztőrendszeri kóros elváltozás is. Fontos, hogy azonnal forduljunk szemészhez, aki a megfelelő szakorvoshoz irányíthat bennünket, hogy állapotunk súlyosbodását elkerüljük!

Az epehólyag, vese, húgyhólyag, prosztata góc jellegű megbetegedései is kellemetlen panaszokkal járhatnak együtt. Ilyenkor az adott szervekben kialakuló kövek felületén megtelepedő kórokozók jelentik a gócot. Ezekben az esetekben a gyulladás megszűnésének elengedhetetlen feltétele a kövek eltávolítása.

„Amennyiben góc gyanúja merülne fel, érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ez sok utánajárással és kellemetlenséggel jár, de egy átfogó góckutatás nemcsak a felszíni betegségeket deríti fel, hanem a kiváltó okot, azaz magát a gócot is megszünteti. Egészségközpontunkban egy rendkívül összetett program várja a betegeket, hogy panaszaiktól mielőbb megszabadulhassanak” - tette hozzá a doktornő.

Fotó: canonier: Bitte husten 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja