SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az egészség az örömeinkben rejlik

Tóth Andrea [cikkei] - 2010-09-20
Mottó: "Ahogy meg tudod élni örömeidet, lemérheted egészségedet is."
Az egészség az örömeinkben rejlik

A mozgás testi szükségletünk, ugyanakkor öröm is. A mozgás intenzitása az egészségünk szempontjából is fontos. A test akkor működik jól, ha használjuk, éltetjük. Ma már az intim-egészség is fontos az egészségünk szempontjából, és a sporthoz, a sportos életformához az intim testterületeink védelme is hozzátartozik.


Miért is fontos ez?
Az intenzív sport során a női medence sérülékeny, illetve erősítésre szorul. A belső szervekre ható rázkódás akár futás közben is komoly mértékben terhelheti a gáti izmokat. A talajra érkezéskor minden esetben fizikai hatás éri a szerveket, az izmok tartása pillanatról pillanatra gyengülhet.
Mivel a női gát sérülékeny, ezért fokozottan vigyázzunk magunkra az altestünk területén! Minden fizikai terhelés kihat a medencei szerveinkre, így azt is mondhatjuk, hogy minden káros a gátnak. Káros a nagy súlyok emelése, a helytelen testtartás, a helytelen szexuális élet. Így vagyunk a sporttal is. A sport a testnek egyfajta teher is, tehát a hatásokon terheléskor könnyíteni szükséges.


Hogyan tudunk felkészülni a sport előtt?
Mindenképpen erősítenünk kell a medencei szerveinket tartó belső izmokat, mert ezek funkciójuk szerint sérülékenyek, nem merev, egyfajta megtartott állapotban léteznek testünkben. A belső szervek is mozognak, az egésztesti mozgások közben változik belső állapotuk.


Az eredeti anatómiai helyzettől való eltérés tünetekkel is járhat. A hólyag kórosnak mondható elmozdulása alhasi fájdalommal jár. Ha a köldök alatt érzünk nyomó hatást, tompa érzést, lehet szervi süllyedés is. Ahogy délutánra elfáradunk mindennapos tevékenységünk során, úgy izmaink is elfáradnak, testünk tónusa is megváltozik a nap vége felé. Estére akár fokozódhat az érzet, a kellemetlen, szokatlan feszülés, szúrós érzés, és egészen lágyék felé is sugározhat. Figyelemmel kell kísérnünk ezeket a jeleket, és ha már több egymás után következő napon jelentkezik, akkor segítséget kell kérnünk.
Ilyenkor az orvos megvizsgál bennünket, és sok esetben tréninget ajánl, mivel az altesti süllyedéseket remekül tudjuk kezelni a gáti izmok erősítésével. A belső szervek támasza a hüvely, erősítésével biztos támasztékot képezhetünk a medencei szerveknek, vagyis az egészség visszaállítása néhány hét alatt természetes módon is meg történhet, annak ellenére, hogy az orvossal már akár műtétről is szó esik.
Egészen súlyos tüneteket is egy-két hónap alatt rendbe tudunk hozni. Természetesen van olyan helyzet, amikor a műtét elkerülhetetlen. Sajnos a mozgás által, a helytelen időben és módon történő futás eredményeként is létrejöhet előre haladott állapotú süllyedés, testen kívül tapintható szerv.
Nőként egyszer érdemes anatómiai szempontból is megértenünk a medence szerkezetét, ennek tudatában már a terhelés is tudatossá válik. Ha ismerjük és elismerjük, hogy pl. a futáskor nem tudjuk testünket úgy használni, mint a férfiak, akkor könnyedén és természetes módon védjük. Bennünket a szülés is alakít, a rehabilitációt tanulnunk kell. Egyes országokban a nők szülés után még a kórházban rehabilitációs gyakorlatokat végezhetnek, ezáltal hozzájutnak ahhoz a lehetőséghez, hogy legalább a saját izmaikat feltérképezik. Ez ugyan sokszor egyfajta műszeres stimuláló mozgás, amelynek segítségével érzetek alakulnak ki az izmok állapotáról, de ha már az érzet megvan, akkor erősíthető az izom is.


Magyarországon tréning formájában tanuljuk a védelmet.
Egy huszonévesen szült
hosszútávfutó nő komoly altesti gyengeség miatt  kereste  fel orvosát, aki az elmozdult szervek miatt műtétet javasolt. Ma már gátizomtornával a problémát néhány hónap alatt kiküszöbölhetjük, ám egy-két évtizeddel ezelőtt egy ilyen vizsgálat után rögtön a műtét jöhetett csak szóba.
Pedig ismert volt a gáti torna már akkor is, hiszen a hetvenes évektől Amerikából átvettünk egy módszert, ami ma is ismert. De a köztudatban nem volt igazán benne a megfelelő hozzáállás saját testünkhöz, hogy mi magunk is tehetünk izmaink épségéért, nem is értettük igazán milyen módon és hogyan kezdjük el a tanulást, és ami sokkal fontosabb, a gyakorlást. Mi az összefüggés a belső szervek állapota, a szülés, és természetesen az izmaink állapota között? Nem volt népszerű az a szemlélet, amely szerint természetes, hogy testünk kéri a rehabilitációt.

Mára gyökeres szemléletváltáson mentünk át, és ennek folyamata tart napjainkban is a testtudat erősítése kapcsán. Erre a programra hívjuk a sportolókat, a mozgást kedvelőket egyébként nem csak a nőket, a férfiakat is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja