SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem a vadász, hanem 9 éves gyermeke lőtte le a svájci farkast Magyarországon

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-08-09
Volt az a mese a három kismalacról, akiknek egy gonosz farkas el akarta fújni a házát, míg végül a harmadik malacka túljárt az eszén, és a lompos farkas a kéményből egyenesen a forró vízzel teli fazékba pottyant. Meg a szegény kecskegidák esete, ahol az ordas végül úgy járt pórul, hogy kövek kocódtak, zörögtek a hasában, amiknek súlyától beleszédült a sebes vizű patakba. Ma már másképp szólnak a mesék, de a vége mégis az, hogy a farkas lakol meg, bár ezúttal semmi mást nem követett el, csak azt, hogy szabad volt.
Nem a vadász, hanem 9 éves gyermeke lőtte le a svájci farkast Magyarországon

A legújabb abszurd magyar népmese története újabb fordulatot vett a nyár folyamán. A mesebeli farkas minden bizonnyal családalapítási szándékkal indult el Svájcból, és a jeladó segítségével ezrek követték nyomon a sorsát és szurkoltak azért, hogy a falka nélküli állat álmai teljesüljenek. Három országot átszelt már, de nem talált befogadó falkára, és már majdnem átlépte a magyar-szlovák határt, amikor a rajta elhelyezett jeladó megszűnt jeleket adni, a farkas eltűnt a térképről.

Később a jeladót keresőbúvárok találták meg a Hernád folyóban, minden valószínűség szerint egy vadászkéssel vágták le az állat nyakáról, és nemes egyszerűséggel behajították a vízbe. Az Erdei Sovány Szürke Farkas (M237-es) teteme nem lett meg, bundája talán egy vadászház emeleti hálószobájába került.

A szabadságot szimbolizáló állat erőszakos halála sok magyar emberben keltett szégyent és haragot.

A bűnöst nem csillapodó indulattal hónapokig keresték, és a napokban két hivatásos vadászt őrizetbe vettek. Itt véget is érhetne ez a dicstelen mese, a bűnösök elnyerhetnék méltó büntetésüket, akik pedig gonoszságon törnék a fejüket, elrettentő példával szembesülnének. Azonban a történet újabb szégyenteljes fordulatot vett, és az igazságos vég még inkább a mesék homályába veszni látszik.


9 éves gyermek húzhatta meg a ravaszt

Az ügyészség a kihallgatások után megerősítette, hogy az egyik hivatásos vadász fia lőtte ki a farkast, egy kilenc éves fiú, akinek apukája fegyvert adott a kezébe - írja az Index.

„Az egyik gyanúsított a 9 éves gyermeke felügyeletét rábízta a másik gyanúsítottra abból a célból, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak” – fogalmazott az ügyészség szóvivője. Miközben a gyermek apja fegyverével vadászgatott apja barátjával, hogy-hogy nem, lelőtte a 250.000 forint értékű ordast.

Ezt követően levágták a jeladót, a folyóba dobták, az állat tetemét pedig feldobták a kocsi platójára, a tetem további sorsa ismeretlen. A ravaszt ezek szerint nem az apa húzta meg, de a fegyvert ő bocsátotta egy siheder gyermek rendelkezésére. A nyomozás során kiderült, hogy a vadásztársaság tagjai észlelték, hogy egy védett állatról van szó, melynek nemcsak forintosítható értéke van, hanem jel is a számunkra, szimbolizál valami fontosat és közöset. Mostanra mást szimbolizál…

Magyarországon a büntethetőség alsó korhatára 14 év, egyes minősített esetekben 12 év. A vadász 9 éves gyermeke a jog szerint nem büntethető, mivel a jogalkotó szerint a gyermekek nem rendelkeznek a büntethetőséghez szükséges belátási képességgel, erkölcsileg és értelmileg sem annyira érettek, hogy felismerjék tettük következményeit, morális súlyát.

Ebben az életkorban a döntésekért felelős agyi terület még nem elég kialakult ahhoz, hogy a gyermekre rá lehessen bízni a felelősséget, ők még nem érthetik pontosan, hogy a halál visszavonhatatlan, és a valóságban sem a nagymamát nem lehet előszedni a farkasból, sem unokákat a vadászkalapból, akik egyszer csak ott teremnek, ahol szükség lesz rájuk. Olyan unokákat, akiknek már ez a bolygó is örök vadászmező.

Sajnáljuk a farkast, aki csak ösztönei után ment, és ezúttal nem bántott senkit. Sajnáljuk a gyereket, akinek olyasmit engedtek meg, amire életkora miatt se szüksége, se igénye nem lehetett. Sajnáljuk a férfit, akire rábízták a gyereket és emiatt kényszerhelyzetbe került. De sajnáljuk az ügyészséget is, akinek el kell dönteni, hogy ebből a szomorú balladából mennyit hisz majd el, és akinek igazságot kell tennie. Akiknek azt is el kell dönteniük, hogy ki a veszélyeztetett és ki által.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja