SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bemutatkozott Ricardo, a dolmányos hangyász - Nyolcvan éve nem volt ilyen állat az Állatkertben!

Családinet [cikkei] - 2022-12-09
Már látható a Budapesti Állatkert legújabb lakója, Ricardo, a dolmányos hangyász. Ezt a Dél-Amerikában őshonos állatfajt csak kevés állatkertben mutatják be, Budapesten utoljára több mint nyolcvan éve láthatott dolmányos hangyászt a közönség. Ricardo mellé a közeljövőben egy nőstény is érkezik, és a tervek szerint a faj szaporításával is megpróbálkoznak.
Bemutatkozott Ricardo, a dolmányos hangyász - Nyolcvan éve nem volt ilyen állat az Állatkertben!

Számos programmal készült az Állatkert december 6-ára, azaz Mikulás napjára. Az események egyike azonban nemcsak ezen a napon, hanem mostantól minden más napon is látnivalót kínál. Bemutatkozott ugyanis a városligeti intézmény legújabb lakója, a dolmányos hangyász. Az állat számára a Pálmaház egyik oldalszárnyában alakítottak ki férőhelyet: ezt az állatkerti Mikulás adta át ünnepélyesen a nagyközönségnek.

A dolmányos hangyász, más néven tamandua (Tamandua tetradactyla) Dél-Amerikában őshonos állat. Azok közé a fajok közé tartozik, melyek bájos megjelenésük ellenére alig ismertek a széles nyilvánosság körében. Állatkertekben is ritkán láthatóak. Magyarországon eddig két alkalommal mutattak be dolmányos hangyászt rövid ideig: Budapesten legutoljára az 1930-as években, tehát több mint nyolcvan esztendővel ezelőtt.

A dolmányos hangyász a fán lakó életmódhoz alkalmazkodott. Más hangyászokhoz hasonlóan neki is megnyúlt arcorra, apró szája, hosszú, kiölthető, féregszerű nyelve van, ám teste kapaszkodó farokban végződik, melynek segítségével ügyesen mozog a fák ágai között. Rokonánál, a közismertebb sörényes hangyásznál (ez a faj a Budapesti Állatkertben már régebb óta látható) jóval kisebb termetű, súlya nagyjából 4-6 kg. Szőrzetének alapszíne szőkés, világosbarna, illetve cser színű, eltekintve a jellegzetes, fekete vagy sötétbarna színű „dolmánytól” vagy „mellénytől”, amelyről a faj a nevét is kapta. Másik neve, a tamandua Brazíliából, a tupí-guarani nyelveket beszélő őslakók szókészletéből ered, és portugál közvetítéssel került először az állat tudományos nevébe, majd nemzetközi műveltségszóként számos más nyelvbe, így a magyarba is.

Ricardo, a dolmányos hangyász fára mászik
fotó: Hanga Letícia

Tápláléka a természetben hangyákból és termeszekből áll, persze főként olyan fajokból, amelyek szintén a fákon élnek. Időnként méheket, sőt mézet is szokott fogyasztani. Bár természetvédelmi szempontból nincs különösebben nagy veszélyben, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) keretein belül egész Európára kiterjedő törzskönyvet vezetnek a dolmányos hangyászokról.

A most bemutatkozott dolmányos hangyász, név szerint Ricardo egy fiatal, alig másfél éves hím állat, aki egy franciaországi állatkertből, Beauval-ból érkezett. Új otthonát jelenleg a karmosmajmok közé tartozó, szintén Dél-Amerikában őshonos császárbajszú tamarinokkal osztja meg. A tervek szerint azonban hamarosan egy nőstény tamanduát is kap maga mellé, mert az Állatkert szeretne megpróbálkozni a faj szaporításával is.

Nyitókép: Bagosi Zoltán

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja