SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Ünnepi készülődés az Állatkertben - Karácsonykor és újévkor, valamint a két ünnep között is várják a látogatókat

Családinet [cikkei] - 2022-12-22
Az ünnepek alatt is várja látogatóit a Budapesti Állatkert, sok látnivalóval, többek között a nemrég bemutatkozott dolmányos hangyásszal. Még karácsony előtt, december 23-án a gorilla gyereket is felköszöntik ötödik születésnapja alkalmából.
Ünnepi készülődés az Állatkertben - Karácsonykor és újévkor, valamint a két ünnep között is várják a látogatókat

Hetek óta tart az ünnepi készülődés a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ez részben új állatok érkezését és bemutatkozását, részben a karácsonyi hangulathoz illő dekoráció kihelyezését jelenti. Emellett az elmúlt hetekben a karácsonyi ajándékok beszerzése miatt is sokan keresték az Állatkertet, hiszen a fa alá tett állatkerti ajándékutalvánnyal, vagy egy állat jelképes örökbefogadásával nagy örömet lehet szerezni.

Fenyőfás környezetgazdagítás

A környezetgazdagítás lényege, hogy az állatkerti állatok számára programot, elfoglaltságot adjanak, akár a férőhely különféle berendezési tárgyaival, játékokkal, vagy a táplálék változatos kínálásával. Az állatkerti gondozók nap mint nap újabb környezetgazdagítási ötleteken törik a fejüket, s ezek az ötletek az ünnep közeledtével természetesen a karácsonyhoz is kapcsolódnak.

Az egyik támogató (az Oázis Kertészet) jóvoltából az Állatkerti Alapítvány nemrégiben több mutatós fenyőfához jutott hozzá, így az adventi, illetve a karácsonyi időszakban számos állatnak kedveskedtek, kedveskednek ezekkel. Néhány napja az elefántok kifutójába helyeztek ki fenyőket, sőt, az egyik fát még fel is díszítették, természetesen ehető díszekkel, almával, sárgarépával, paprikával és más effélékkel. Az elefántok eleinte bizalmatlanul fogadták a kifutóba állított fácskákat, de néhány perc elteltével már izgatottan fogyasztották a díszeket, sőt, magukat a fenyőket is, majd önfeledten játszani kezdtek velük. Természetesen a játékban Samu, a másfél éves kiselefánt volt a leglelkesebb.

Elefántok és fenyőfák

Az elefántok mellett a vörös vadbivalyok és az orrszarvúak is kaptak fenyőket, az elkövetkező napokban pedig az emberszabású majmoknak kedveskednek majd újabb fácskákkal.

Születésnap a gorilláknál

Még karácsony előtt egy fontos eseményre készül az Állatkert, ugyanis december 23-án, azaz most pénteken ünnepli ötödik születésnapját Indigo, a gorillacsapat legifjabb tagja. A születésnapi köszöntésre 13 órakor kerül majd sor, és természetesen a gorillák ízlésének megfelelő szülinapi torta is lesz. A jeles naphoz kapcsolódóan az Emberszabásúak házának nézőterén a Jane Goodall Intézet is segít megismerni a látogatóknak az emberszabásúak, és ezen belül a gorillák világát, illetve azokat a veszélyeket, amelyek e különleges állatok fennmaradását a természetben fenyegetik.

Az ünnepek alatt is nyitva

Ahogyan az év minden más napján, az ünnepek alatt, tehát karácsonykor, Szilveszter napján, illetve újévkor, valamint a két ünnep közötti időszakban is nyitva áll az Állatkert nagyközönség előtt. A legtöbb napon a szokásos téli nyitvatartási rend szerint fogadják a látogatókat, csupán december 24-én és 31-én lesz rövidített nyitvatartás. Ezen a két  napon az Állatkert 13 óráig látogatható, ami azt jelenti, hogy a kapukon 12 óráig lehet bejönni, az állatházak, beltéri bemutatóhelyek pedig 12.30-kor zárnak.

Elefántok és fenyőfák

Sok családban hagyomány, hogy december 24-én, amíg a szülők az otthoni karácsonyi előkészületekkel foglalkoznak, a gyerekeket a nagyszülők elviszik az Állatkertbe. De a két ünnep között is népszerű családi program az Állatkert felkeresése. Január elsején pedig különösen a Budapesten szilveszterező külföldiek látogatják nagy számban a városligeti intézményt.

Sok a látnivaló

A hazai állatkertek közül a budapestiben látható a legtöbb féle állat. Ez a téli időszakban is igaz, hiszen a hideget rosszul tűrő állatokat a beltéri bemutatóhelyeken, fűtött állatházakban csodálhatja meg a nagyközönség. Az évnek ebben az időszakában persze felértékelődik az olyan bemutató komplexumok jelentősége, mint a Pálmaház és az Akvárium, a Nagyszikla belső terében kialakított Varázshegy (amelyet fedett folyosó köt össze az Emberszabásúak házával), a Szavanna-komplexum, vagy éppen a Cápasuli.

Aki december végén, vagy január elején keresi fel az Állatkertet, az olyan népszerű kisállatok mellett, mint Samu, a kiselefánt, vagy Indigo, a gorilla kislány, megcsodálhatja a Pálmaház egyik oldalszárnyában lakó dolmányos hangyászt, Ricardót is, aki néhány héttel ezelőtt mutatkozott be a nagyközönségnek. A Dél-Amerikában őshonos dolmányos hangyász Magyarországon csak itt láható, és Budapesten is több mint nyolcvan évnyi szünet után kezdtek bele ismét a faj tartásába, bemutatásába.

Fotók: László Melinda

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja