SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fullasztó hiszti

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-29
Nem kevés szülő észrevehette már gyermekén, hogy az óriási hisztit követően gyermeke egy ideig nem jut levegőhöz. Ez a veszélytelennek nem nevezhető légzéskimaradás az affektív apnoe.
Fullasztó hiszti

A szülők számára semmi nem lehet olyan rémisztő, mint a gyermek légzéskimaradása. Éppen ezért a legtöbben már baba korban felszerelkeznek légzésfigyelő készülékkel. Ez a probléma azonban nagyobb gyermekeknél is előfordulhat, mégpedig egy nagy hiszti után. A gyermek nem vesz levegőt, vagy már ajka is elkezd belilulni, a szülők pedig fejvesztve rohannak az orvoshoz, aki általában csak annyit mond, ez nem baj, csak egy egyszerű hiszti… A problémát mégsem hanyagolhatjuk el, hiszen a légzés kimaradása oxigénhiányos állapotot jelenthet. Hazánkban a szakemberek nagy része csak ritkán találkozik a problémával, így legtöbb esetben nem tud kielégítő magyarázattal vagy gyógymóddal szolgálni.

A gyermek ájulása nem csupán hisztit követően léphet fel, így ez nem nyújt kielégítő magyarázatot. Ez az állapot bekövetkezhet ijedtséget, dühöt, vagy akár nagy örömöt követően, tehát szélsőséges érzelmi állapotok esetén. A gyermek ekkor nem vesz levegőt, ettől elvörösödhet, szája elkékülhet, akár eszméletét is vesztheti, de hamar visszaáll a légzés, a normális állapot. Mégis, a szülők számára is megnyugtatóbb, ha kivizsgálják az okokat. Ez történhet ideggyógyász, de akár pszichiáter segítségével is, függően attól, a gyermek milyen súlyos fizikai tüneteket produkál, illetve milyen a családi háttér, milyenek a szülők nevelési szokásai.

Néha epilepsziához kötik a tünetek megjelenését, de az esetek legnagyobb részében nem erről van szó. Előfordulhat, hogy a gyermek valóban csak a szülők figyelmét igyekszik ilyen módon megszerezni, de ez inkább csak szélsőséges esetekben (erős testvérféltékenység, rossz családi háttér) fordulhat elő. Ilyen esetben megtörténhet, hogy a gyermek rájön arra, ha visszatartja lélegzetét, oxigénhiányos tüneteket produkál, azzal elnyerheti szülei odafigyelését, több törődést kaphat. A gyermekek többségénél egy éves kor körül jelentkeznek az ájulások, s 4-5 éves korukban abbamaradnak.

Egy idő után a szülő már automatikusan észreveszi, gyermeke milyen tüneteket produkál mielőtt elájulna- szakadozottan vesz levegőt, esetleg kapkodja azt. Ekkor érdemes közbelépni, és megelőzni a problémát, a legfontosabb, hogy a gyermek érezze, hogy törődnek vele, és nincs oka izgalomra. A szülőnek meg kell nyugtatnia, ölelje magához, simogassa, esetleg törölje le az arcát egy hideg, nedves kendővel, terelje el figyelmét, vagy nyugodtan magyarázza el neki a helyzetet, ami miatt a hiszti vagy veszekedés kirobbant. Így a gyermek megnyugszik, és elkerülhető az ájulás.

Ha mégis elájulna, akkor sincs ok aggodalomra, rövid idő után a szervezet reflex-szerűen beindítja a légzést. Természetesen, ha hasonló eset előfordul, mindenképpen meg kell keresni egy gyermekorvost, aki a megfelelő szakrendelésekre irányítja a szülőket, illetve hasznos tanácsokat ad, hogyan előzhető meg az ájulás, vagy ha bekövetkezik az ájulás, mi a teendő.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Alacsony fehérvérsejtszámot vírusfertőzések, csontvelő- és autoimmun betegségek, valamint daganatellenes kezelések is okozhatnak. Dr. Halm Gabriella, belgyógyász, hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a leukopéniával elsősorban azért kell foglalkoznunk, mert fennáll a veszélye annak, hogy az alacsony fehérvérsejtszám, illetve a sejtek hibás működése mellett a szervezet nem képes megfelelően védekezni a fertőzések ellen.
A szerkesztő ajánlja