SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kerüljük el a hisztit bevásárlásnál? - A szakértő tanácsai

Családinet [cikkei] - 2019-04-16
Húsvét közeledtével az üzletek polcai roskadoznak az édességektől és színes játékoktól. Ilyenkor a bevásárlás szüntelen harc és lebeszélés kisgyerekkel, de sokszor így is hiszti lesz a vége, ha valamit nem kaphat meg, amit szeretne. Megelőzhetjük-e a kínos perceket és mit tegyünk, ha mégsem sikerül elkerülnünk a dühös reakciót?
Hogyan kerüljük el a hisztit bevásárlásnál? - A szakértő tanácsai

 

A probléma forrása: nem érvényesülhet az akarata

A hiszti, a dühkitörés a fejlődés természetes velejárója, így előbb-utóbb minden szülő szembesül vele. Azért jelentkezik, mert ott az adott pillanatban, abban a helyzetben a gyermek akarata nem érvényesülhet. A megelőzés kulcsa is ebben rejlik, vagyis a gyermeknél el kell érnünk az irányítás illúzióját – magyarázza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. De hogyan tehetjük ezt meg?


Az irányítás illúziója

A mindennapok során nem szerencsés, ha a gyermek élete túlszabályozott, ha minden helyzetben ragaszkodunk a saját igazunkhoz és nem engedünk neki akkor sem, ha egyébként megtehetnénk. A gyerek így egyre frusztráltabbá válik, ami egyre több dühkitöréshez fog vezetni.

„Értelemszerűen ragaszkodnunk kell hozzá, hogy télen nem mehet óvodába a kedvenc vékony pulcsijában, fel kell vennie a kabátot is. De az, hogy a kabát alatt mit visel – amennyiben az évszaknak megfelelő – már eldöntheti ő, vagyis van választási lehetősége, irányítása, beleszólása a dolgok menetébe.”


Hogyan adhatunk irányítást a kezébe a vásárlás során?
 

  • az otthoni készülődés során eldöntheti, miben szeretne jönni
  • pakolhat a saját, gyerek méretű bevásárlókocsijába, húzhatja a kosarát
  • kikérhetjük a véleményét például, hogy azok közül a fogkrémek közül, amiket mi jónak tartunk, melyiket szeretné választani
  • eldöntheti, milyen mintás szalvéta kerüljön az ünnepi asztalra
  • segíthet a zöldségek, gyümölcsök mérésében
  • eldöntheti például, hogy rizs vagy tészta köretet vegyünk-e a holnapra tervezett ebédhez.


Osszuk meg vele a programot

Ha alapvetően a mindennapokban is van választási lehetősége, könnyebben elfogadja, ha nemet mondunk neki bizonyos helyzetekben. Így eleve kisebb a kockázata annak, hogy kellemetlen élményekkel távozzunk a bevásárlásról. Az irányítás illúziója mellett a másik eszközünk ennek megelőzésére, ha előre elmondjuk, hogy hová indulunk, milyen céllal. Például bevásárolunk a holnapi ebédhez, uzsonnát is veszünk és a mamának elemeket. Hazaérünk, mire kezdődik a kedvenc rajzfilmed. Ha az eredeti terveink között nem említettük sem a csokoládé, sem a játék vásárlást, akkor az üzletben is könnyebb dolgunk lesz elterelni a figyelmét erről.


Tartsunk ki az álláspontunk mellett

A gyermek számára vonzó sorokhoz közeledve, az első kérdése kapcsán elmondhatjuk, hogy ilyen ajándékokat csak az ünnepen kapnak a gyerekek, beszélhetünk a túl sok édesség kedvezőtlen hatásairól, kínálhatunk alternatív választási lehetőséget – egy egészségesebb élelmiszer javára –, de megegyezhetünk egy apró ajándékban is. A fontos azonban, hogy mindezt előre döntsük el magunkban, hogy vállaljuk-e a kompromisszumos megoldást vagy sem. A gyerekek okosak, így hamar össze fogják rakni magukban, hogy a hiszti egy remek eszköz arra, hogy elérjék, amit szeretnének. Így a későbbiekben is alkalmazni fogják a bevált módszert.


Nem a hiszti számít, hanem a mi reakciónk

Ha minden felkészülés ellenére is ott állunk az áruház közepén egy hangosan síró, kiabáló gyermekkel és úgy érezzük, hogy minden szempár ránk szegeződik, a következőt tehetjük:

  • Arra gondoljunk, hogy nem a gyerek viselkedése, hanem a mi reakciónk a mérvadó a közönségünk számára. Ha azt látják, hogy bár gyermekünk viselkedése láthatóan nem könnyíti meg a helyzetünket, mi mégis higgadtan viselkedünk, akkor nemcsak a kíváncsi szempárok érdeklődése szűnik meg idővel, de csemeténk hangulata is csillapodni fog.
  • Tartsunk ki, ameddig gyermekünk meg nem nyugszik, ne engedjünk a kedvéért, csak azért, mert hisztivel próbálja elérni a célját.
  • Ha semerre sem halad az ügy és úgy tűnik, mintha gyermekünk megragadt volna ebben az állapotban, és csak gyűlnek a könnycseppek az egyre pirosabb orcákon, akkor ragadjuk ki ebből e helyzetből. Kapjuk az ölünkbe és vigyük át egy másik sorba. Higgadtan beszéljünk hozzá, vagy csak várjunk, amíg észrevesz valamit, ami eltereli a figyelmét. Ha szükséges, vigyük ki az üzletből, kicsit a levegőn sétáljunk. Sokszor elég pár perc és megnyugszanak, a bevásárlás pedig folytatódhat, mintha semmi sem történt volna. Csak mi szülők bírjuk türelemmel.


Amikor eleve kudarcra ítélt a helyzet

Vannak esetek, amikor minden próbálkozásunk ellenére biztos kiboruláshoz vezet a bevásárlás. Ha a gyereknek zsúfolt, mozgalmas napja volt, akkor késő délután már kevesebb türelme lesz. A fáradtság és az éhség a gyerekek hangulatát nagyon befolyásolja, így ha magunkkal kell vigyük, intézzük a lehető leggyorsabban a bevásárlást és legyünk megértőek vele.

Forrás: www.jatekliget.hu
Kép: Victoria_Borodinova / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja