SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Azonnal leállíthatod a hisztit ezzel a módszerrel - Vekerdy Tamás szerint a büntetés csak olaj a tűzre

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-14
Mindenre nemet mond, földhöz vágja magát, rúg, lökdös, toporzékol, őrjöng. Akár nyilvános helyen is. Te meg elsüllyednél szégyenedben: tudod, hogy mindenki titeket néz, és biztos rossz anyának tart. A jó hír az, hogy a dackorszak sem tart örökké, és van néhány dolog, ami segíthet átvészelni ezt az időszakot.
Azonnal leállíthatod a hisztit ezzel a módszerrel - Vekerdy Tamás szerint a büntetés csak olaj a tűzre

Hisztikezelés – videó

Ebben a videóban a síró babák egyik pillanatról a másikra hagyják abba az üvöltést. A szüleik titka nem más, mint a figyelemelterelés. Persze most azt gondolhatod, hogy a te gyerekednél ez biztos nem működne, mert hiszti közben meg se hallja a hangodat. Néha nem is kell beszélni ahhoz, hogy eltereljük a figyelmét. Van olyan szülő, aki a gyereke sírását kezdi utánozni, más tejszínhabot nyom a szájába, de olyan is van, aki fakanállal kezd el pingpongozni. A lényeg ugyanaz: a kicsik abbahagyják a sírást, sőt, a végén még nevetnek is.

Kisbabák esetében természetesen még nem beszélhetünk hisztizésről, hisz a síráson kívül más módon nem tudnak kommunikálni: de a következő videón láthatjuk, hogy a figyelemelterelés már pici korban is varázsütésre megszüntetheti a sírást. Érdemes kipróbálni nagyobb gyermek esetén is, amikor már igazi hisztivel állunk szemben.
 


Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta azt mondja, hogy az első dackorszak 1 és 3 éves kor közé tehető. Ebben az időszakban pedig szinte egyik napról a másikra jelenik meg az érzelmi túlfűtöttség.

”Rendszertelenül és indokolatlanul tiltakozik és ellenáll, a szülő sokszor úgy fogalmaz, hogy a gyerek kifordul önmagából és rossz lesz. Fontos azonban leszögezni, hogy a gyerek nem rossz, ez egyszerűen csak annak a jele, hogy készen áll a leválásra, megjelenik a függetlenség iránti vágy.”
 

Ha hisztizik a gyerek, zárjuk ki a külvilágot!

Vekerdy Tamás pszichológus is sokszor beszélt arról, hogy ha a gyerek elkezd sírni, vagy a földhöz vágja magát, semmiképp ne kezdjük el rángatni őt, mint egy tárgyat. Bármennyire is nehéz, próbáljuk meg kizárni a külvilágot, és nem arra figyelni, hogy mennyien nézhetnek minket, és hányan gondolhatják rólunk, hogy rossz szülők vagyunk.

Próbáljunk meg nyugodtak maradni, ne kezdjünk el üvölteni. Ha már egy kicsit lehiggadt, akkor guggoljunk le hozzá, és a maga nyelvén magyarázzuk el neki, hogy ezzel a viselkedésével csak fájdalmat okoz magának. Kínáljunk lehetőségeket arra, hogyan oldhatnánk meg a problémáját, amiért elkezdett hisztizni.
 

Vekerdy Tamás tanácsai hisztikezelésre


1. Higgadt közöny

Ha kiabálunk és elkezdjük rángatni a gyereket, azzal csak mi is beszállunk a tombolásába. Inkább maradjunk ott mellette nyugodtan, és ha kicsit lehiggadt, már nem rúgkapál, akkor lassan emeljük fel.


2. Próbáld elterelni a figyelmét!

Ha kicsit magához tért, néha annyi is elég, hogy "Nézd, ott jön egy repülő", vagy "ideszállt egy pillangó!"
A gyerek azonnal kizökken és azt fogja kérdezni: - Hol?


3. Ne foglalkozz azzal, mások mit mondanak vagy gondolnak!

”Már bocsánat, ha ilyen durva szót használok, de legszívesebben azt mondanám, sz*rd le! Nem érdekes, hogy a többiek éppen mit mondanak, mivel szólnak be.”


4. Legyél következetes!

Ha eddig valamit megengedtünk neki, akkor az később se legyen másképp. Hiszen pont attól zavarodik össze a gyerek, ha egyszer valamit megenged a szülő, máskor pedig nem.


5. Ne büntess, ne akarj erővel véget vetni a dacnak!

Vekerdy szerint a büntetés csak olaj a tűzre, a gyerek még makacsabb lesz, vagy épp ellenkezőleg, semmilyen akarata nem lesz már.

”A dackorszakban a szülő feladata, hogy nyugodt várakozással kímélje a gyereket. Ebben az időszakban nem volna szabad új szoktatással, új helyzetekkel (új lakás, másik bölcsőde) megterhelni. "Az apróságokban engedjen a szülő, de lényeges dolgokban (lefekvés, étkezés ideje) soha. Ezt nyugodtan, kedvesen és határozottan kellene végrehajtani, mert a nyugodt, a dühöngésre is kedvesen közömbös következetesség a dacos gyereket is megnyugtatja.”


A legváratlanabb hisztijelenetek: anyukák tollából

"Ma azért hisztizett, mert a kifli nagyon be van kanyarodva."

"Vásárlásor azon akadt ki, hogy nem azt a bevásárló kosarat választottam a sok egyforma közül, amire ő gondolt…"

"Azért kezdett hisztizni, mert pisilni mentem. Azt mondta, pisiljem vissza a pisit."

"Tegnap este azért ordított fél órán keresztül, mert nem vágtam le a lábujjából egy darabot, hogy ráférjen a Barbie baba cipője."

Indexkép: Depositphotos.com
Idézetek forrása: Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak című könyve

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja