SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hiszti közben a legrosszabb, ha azonnal abba akarod hagyatni vele a sírást - inkább hagyd, hogy végigmenjen az alagúton

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-03-21
Amikor a gyerek hisztizik, olyan mintha ő lenne a vonat, és egy alagúton menne át éppen. Az alagút hosszát azonban nem lehet lerövidíteni és nincsenek oldalsó kijáratok sem, muszáj rajta végigmenni, hogy a fényre jussunk.
Hiszti közben a legrosszabb, ha azonnal abba akarod hagyatni vele a sírást - inkább hagyd, hogy végigmenjen az alagúton

Hogy maradj nyugodt, amikor torkaszakadtából ordít és naponta 100-szor hisztizik?

Arra már rájöttem, hogy az nem járható út, hogy arra várok, hogy a gyerek változzon meg. Miért is változna meg egy dackorszakban levő kétéves, akinek az a dolga, hogy hisztizzen? Vagy miért is változna meg egy kamasz, akinek meg az a dolga, hogy lusta és elviselhetetlen legyen? Bármit tennék, úgyis visszafeleselne, hiszen ebben a korban van.

Vagyis vagy mi magunk változtatunk a gondolkodásmódunkon és a viselkedésünkön, vagy tényleg becsavarodunk. A felgyülemlett stresszel valahogy muszáj megbirkóznunk, nehogy olyan dolgot tegyünk, amit később megbánunk.

A földhöz veri magát és torkaszakadtából ordít. Ma már harmadszor. Pedig még reggel van. Most éppen azért, mert nem engedtem meg, hogy belemártsa a fogkeféjét a Wc-be. A reggelinél pedig az volt a baj, hogy a kifli túlságosan ,,be van kanyarodva.” Lassan már én leszek bekanyarodva, akarom mondani, becsavarodva…


Az a legrosszabb, ha azonnal abba akarjuk hagyatni vele a sírást

Van az a pont, amikor azt érzed, ha most azonnal nem hagyja abba, akkor biztos, hogy felpofozod. Vagy olyanokat mondasz mérgedben, amit később nagyon megbánsz. Vagy kiabálsz. Vagy fogod magad és otthagyod a gyereked.

Olvastam egy hasonlatról, ami tökéletesen példázza, mi zajlik ilyenkor a gyerekben és hogy lehetsz nyugodt közben:

Amikor a gyerek hisztizik, olyan, mintha ő lenne a vonat és egy alagúton menne át éppen. Az alagút hosszát azonban nem lehet lerövidíteni és nincsenek oldalsó kijáratok sem, muszáj rajta végigmenni, hogy a fényre jussunk.
 

És mit tesz a szülő? Naná, hogy le akarja rövidíteni ezt az utat! Például úgy, hogy hiszti közben:
 

 • azt mondja: "Ne sírj már, semmi baj!" (Valójában mi viseljük nehezen a sírást, és mi akarjuk, hogy vége legyen, pedig ez annak a jele, hogy a gyerek már halad az alagútban).
 • ilyesmit mond: "Gyere, ha abbahagyod a sírást, akkor adok neked egy meglepetést!"
 • logikusan próbálja megmagyarázni a helyzetet: nem ehetsz most csokit, majd csak vacsora után, mert még nem ettél semmi rendeset.
   

Ehelyett a következőket kellene tennünk:
 

 • Az alagúton ígyis-úgyis át kell mennie, ezért jobb, ha nem akarjuk lerövidíteni, hanem segítünk neki az utazásban azzal, hogy végig mellette vagyunk és támogatjuk őt, megöleljük, stb.
 • Ha mi magunk is nyugodtak maradunk, akkor ez az érzés a gyerekre is hatással lesz. Ha nem kiabálunk, nem csapkodunk, stb. hanem lekuporodunk mellé, simogatjuk, akkor érezni fogja, hogy mellette vagyunk és próbálunk segíteni.
 • Szavakkal nem segíthetünk a hiszti kellős közepén. Ezeknek már csak akkor van értelmük, amikor vége a jelenetnek, amikor kiért az alagútból a gyerek és ránk tud figyelni végre.
   

anya meditálPexels képe a Pixabay-en

Ezzel a módszerrel:

 • a sírás/hiszti időtartama, vagyis ”az alagútban eltöltött idő” jelentősen rövidül,
 • a szülő-gyerek kapcsolat még jobban elmélyül,
 • a gyerek megérti, hogy az érzelmeit nem szabad elfojtani, hanem nyugodtan megélheti, hiszen ott vagyunk mellette és támogatjuk őt. Ha azonban le akarjuk rövidíteni a sírás idejét, annak az lesz a következménye, hogy a gyerek elfojtja az érzéseit, és ezáltal felgyülemlik benne a feszültség.

Fontos az is, hogy a gyerek megtanulja kifejezni és megnevezni a saját érzéseit: most vidám/szomorú/mérges, stb. vagyok. Ez az érzelmi intelligencia alapja is, ami tanulható.

Ha a gyerek hisztizik vagy sír, az nem a te hibád és nem kell azonnal abbahagyatnod vele mindenáron! Inkább hagyd, hogy végigmenjen az alagúton, legyél mellette és támogasd az útján!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja