SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Neveljünk ésszerűen

Kókai Kata [cikkei] - 2005-07-03
Nincs is nehezebb feladat a gyereknevelésnél; először gondoskodó szülő, majd jó barát, esetleg lelki tanácsadó lesz a szülőből…
Neveljünk ésszerűen

De vajon hogyan lehet megtartani az egyensúlyt? Ha barátként neveljük gyermekünket, hol marad a tisztelet? Ha szülőként, hol marad a barátság? Találó kérdések, melyek roppant nehéz választ találni, hiszen ha a gyermek rosszalkodik, valahogyan meg kell nevelni, de ha már kamaszodik, a szülőnek is meg kell tanulnia, hogy gyermeke lassan felnőtté válik, el kell engednie, s mindössze csekély mértékben szólhat majd bele gyermeke életébe.

Amikor még pici…

Talán ekkor jut a leghálátlanabb szerepe a szülőre. Gyermekét szeretné már idejében rászoktatni, mit tehet, és mit nem. Ebben az előadásban sokszor a nagyszülők játsszák a megmentő szerepét, a szülők pedig a gondatlan, felelőtlen gonosztevők.
Hiszen ha rászólnak a gyermekre, hogy ezt vagy azt ne tegye, kitör a hiszti, és a nagyszülők (keresztbehúzva ezzel a szülők „hagyni kell, akkor leszokik a hisztiről” számítását) magukhoz ölelik és vigasztalják a kicsit. És a gyermek ebből megint csak azt tanulja meg, ha hisztizik, a nagyi majd foglalkozik vele. Nagyjából 3-4 éves korig még a szülőé a „falkavezér” szerep, a gyerek szót fogad.

Amikor már beszél…és az óvodai évek

Mondanom sem kell, a gyerek azt ismétli, amit a közvetlen környezetétől hall, s nincs tekintettel arra, hol, és kinek mondja. Számára a szülő az elsődleges mintakép. Az óvodai évek megkezdésével némileg változik a felállás. Általában az óvodában ismétli a szülei szófordulatait, otthon pedig szüleit rémiszti halálra az óvodában hallottakkal.
Semmi esetre se próbálkozzunk zsarolással, vagy fenyegetéssel. A legjobb megoldás, ha megértetjük a kicsivel, hogy a többi gyerek más családban, más környezetben él. Ha olyan szavakat hall (káromkodás), melyeket nem szabadna használnia, értessük meg vele, miért helytelen, ha valaki így beszél.

Az óvoda a legalkalmasabb hely arra, hogy a gyermek megtanuljon alkalmazkodni a közösséghez, ugyanakkor azt is megértse, nem szabad vakon követnie társait. A nevelés célja nem csupán az, hogy egy helyes értékrenddel rendelkező felnőtt váljék a gyermekből, hanem, hogy szüleivel is megtalálja a közös hangnemet. Nem szabad végletekbe bonyolódni, a túlzott tiltás, de a teljes engedés sem helyes megoldás. A gyermeknek meg kell értenie, hogy szülei tapasztaltabbak, s csupán segítik előrelépni az élet rögös útján.

Tiltás, kiabálás, féltés

Már kutatásokkal is igazolták, hogy a gyermekek többsége több tiltásban és szidásban részesül, mint amennyi dicséretet kap. A gyermek szidalmazása egy idő után semmit nem ér, a dicséret azonban annál többet. Ha a gyermek megtanulja, hogy minden jó cselekedetért valami jót kap (a szülők büszkén csillogó szemét és ölelését), akkor energiáját szívesebben fordítja ilyen dolgokra.
A kiabálás szintén nem jó megoldás. Persze a szülőknél időnként „kiborul a bili” és hatalmas kiabálásba kezdenek, ezt semmiképpen nem szabad rendszeresíteni. A gyermekekre könnyen átragad a felnőttek hangulata, és mivel ők szolgáltatják az elsődleges mintát, ne csodálkozzunk, ha egy idő után az apróság is visszakiabál…Legyen szó tiltásról, pofonról vagy kiabálásról, ebből a gyermek nem érti meg, miért dühösek szülei. Kétségtelenül nehéz feladat (főleg több gyermek mellett) állandóan nyugodtan viselkedni, de soha ne felejtsük el elmagyarázni, miért helytelen, amit tesz.
Persze a széltől is óvó, dédelgető magatartás is éppen ilyen káros lehet. Egy gyermeknek is kell hagyni szabad teret, ahol kibontakozhat, önállóan cselekedhet, s megtanulja mit jelent a felelősség. Ha nem ő nyer a jelmezbálon, ne árasszuk el kárpótlásul mindenféle földi jóval, hiszen veszíteni is tudni kell. Ha ezt gyermekkorban nem tanulja meg, felnőtt korában akár komoly lelki sérüléseket is okozhat.

A jó szülő

Senki sem tud biztos receptet arra, milyen a jó szülő. Mert minden gyermek más és más, egyénenként különböző nevelést igényelnek. A legfontosabb, hogy a szülő tudatosítsa magában, mit szeretne elérni, s ne térjen el céljától. Ha gyermekét már kis korban meg szeretné tanítani a helyes táplálkozásra, véletlenül se hagyja, hogy a nagymamák eltérítsék céljától.
És persze elengedhetetlen az arany középút megtalálása. A gyermeknek is szüksége van szabadságra, saját térre és önállóságra ahhoz, hogy felnőtt korában is megállja a helyét. Ugyanakkor az ide vezető úton mindig szülei őrködő tekintete kíséri, nem akadályozva, inkább segítve abban, hogy egészséges, talpraesett felnőtté váljon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja