SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fullasztó hiszti

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-29
Nem kevés szülő észrevehette már gyermekén, hogy az óriási hisztit követően gyermeke egy ideig nem jut levegőhöz. Ez a veszélytelennek nem nevezhető légzéskimaradás az affektív apnoe.
Fullasztó hiszti

A szülők számára semmi nem lehet olyan rémisztő, mint a gyermek légzéskimaradása. Éppen ezért a legtöbben már baba korban felszerelkeznek légzésfigyelő készülékkel. Ez a probléma azonban nagyobb gyermekeknél is előfordulhat, mégpedig egy nagy hiszti után. A gyermek nem vesz levegőt, vagy már ajka is elkezd belilulni, a szülők pedig fejvesztve rohannak az orvoshoz, aki általában csak annyit mond, ez nem baj, csak egy egyszerű hiszti… A problémát mégsem hanyagolhatjuk el, hiszen a légzés kimaradása oxigénhiányos állapotot jelenthet. Hazánkban a szakemberek nagy része csak ritkán találkozik a problémával, így legtöbb esetben nem tud kielégítő magyarázattal vagy gyógymóddal szolgálni.

A gyermek ájulása nem csupán hisztit követően léphet fel, így ez nem nyújt kielégítő magyarázatot. Ez az állapot bekövetkezhet ijedtséget, dühöt, vagy akár nagy örömöt követően, tehát szélsőséges érzelmi állapotok esetén. A gyermek ekkor nem vesz levegőt, ettől elvörösödhet, szája elkékülhet, akár eszméletét is vesztheti, de hamar visszaáll a légzés, a normális állapot. Mégis, a szülők számára is megnyugtatóbb, ha kivizsgálják az okokat. Ez történhet ideggyógyász, de akár pszichiáter segítségével is, függően attól, a gyermek milyen súlyos fizikai tüneteket produkál, illetve milyen a családi háttér, milyenek a szülők nevelési szokásai.

Néha epilepsziához kötik a tünetek megjelenését, de az esetek legnagyobb részében nem erről van szó. Előfordulhat, hogy a gyermek valóban csak a szülők figyelmét igyekszik ilyen módon megszerezni, de ez inkább csak szélsőséges esetekben (erős testvérféltékenység, rossz családi háttér) fordulhat elő. Ilyen esetben megtörténhet, hogy a gyermek rájön arra, ha visszatartja lélegzetét, oxigénhiányos tüneteket produkál, azzal elnyerheti szülei odafigyelését, több törődést kaphat. A gyermekek többségénél egy éves kor körül jelentkeznek az ájulások, s 4-5 éves korukban abbamaradnak.

Egy idő után a szülő már automatikusan észreveszi, gyermeke milyen tüneteket produkál mielőtt elájulna- szakadozottan vesz levegőt, esetleg kapkodja azt. Ekkor érdemes közbelépni, és megelőzni a problémát, a legfontosabb, hogy a gyermek érezze, hogy törődnek vele, és nincs oka izgalomra. A szülőnek meg kell nyugtatnia, ölelje magához, simogassa, esetleg törölje le az arcát egy hideg, nedves kendővel, terelje el figyelmét, vagy nyugodtan magyarázza el neki a helyzetet, ami miatt a hiszti vagy veszekedés kirobbant. Így a gyermek megnyugszik, és elkerülhető az ájulás.

Ha mégis elájulna, akkor sincs ok aggodalomra, rövid idő után a szervezet reflex-szerűen beindítja a légzést. Természetesen, ha hasonló eset előfordul, mindenképpen meg kell keresni egy gyermekorvost, aki a megfelelő szakrendelésekre irányítja a szülőket, illetve hasznos tanácsokat ad, hogyan előzhető meg az ájulás, vagy ha bekövetkezik az ájulás, mi a teendő.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja