SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A TV és a gyerek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-15
Minden szülő tudja, hogy a gyermekek a leghűségesebb TV-rajongók.
A TV és a gyerek

A szebbnél szebb babákat kínáló reklámok megmozgatják fantáziájukat, s egy-egy mese is akár órákig leköti figyelmüket. Ugyanakkor még ma sem mondható megfelelőnek a műsorkínálat, illetve a reklámok összeállítása, a műsorok ideje. Elég csak a kezünkbe venni egy műsorújságot; a tizennyolc éven felülieknek szóló filmeket éjszaka követik a 12 éves korhatárral ellátottak. Emellett a reklámok között is találhatunk olyat, mely a szülőket rákényszeríti a korai felvilágosításra. A TV képernyőn főidőben átlibbenő szexis tekintetekkel bombázó hölgy aki tenyeréből itatja alkohollal leendő áldozatát, vagy éppen a retikülből véletlenül előrántott tampon nem éppen a legideálisabb műsor gyermekeink számára.

Sajnos sok szülő nem engedheti meg magának, hogy naphosszat gyermeke mellett üljön azt vizslatva, vajon mikor kell a szeme elé tennie kezét. És akiknek nem adódott meg a lehetőség, hogy kertes házban éljenek, azok kevésbé tudják lekötni gyermekeiket, amíg a ház körüli teendőket végzik. Tehát a lakásban marad a televízió, mint változatos szórakozási lehetőség. Bár a műholdas vagy kábel televízióval rendelkezők megtehetik, hogy gyermeküknek a mesecsatorna kínálatát nyújtják, még ebben is találhatunk kivetnivalót. A régi mesék ideje lejárt, ma már a hősöket nem királyfinak hívják, és nem is fehér lovon járnak, hanem menő autót vezetnek. De vajon mit tanulnak ebből gyermekeink?

Egy mai gyerek (legalábbis többségük) el sem tudja képzelni milyen lehet az élet TV nélkül. Csak ritkán olvasnak, hiszen kényelmesebb a TV-ben megnézni a mesét. És persze a focizás, és minden más mozgás is gyakran kimarad, helyét elfoglalják a különböző csatornák által nyújtott műsorok. A példakép nem a Szőke herceg, hanem a Big Brother valamelyik főszereplője lesz. Nem hanyagolhatjuk el azt a tényt, hogy gyermekeink különösen fogékonyak ezekre a műsorokba, ők még a neveltetési fázisban tartanak, nincs még kialakult személyiségük, így nem tudják megítélni a TV-ben látottakat, helyette azonban mintát vesznek róla.

Egy amerikai kutatás szerint a televízióban látott agresszív jelenetek akkor is megváltoztatják a gyermek agyműködését, ha egyébként nem agresszívek, csökken az agykéreg működése. Az állandó televíziózás, függetlenül a műsortól, egyébként sem ajánlott, hiszen a mozgáshiány hatással lehet az emésztésre, könnyen elhízáshoz vezethet.

Természetesen megfelelő műsor összeállítás esetén a TV akár a gyermekek helyes fejlődését is segítheti. A tanórákon levetített oktatást segítő filmek, kötelező olvasmányok segíthetik a gyermekek „jó útra terelését”. Ehhez azonban szülőknek és pedagógusnak össze kell fogniuk, hogy megtudják, mi érdekli a gyermekeket, hogyan reagálnak az egyes reklámokra, filmekre, és ennek megfelelően alakítsák ki a számukra megfelelő hasznos és szórakoztató műsor összeállítást.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Alacsony fehérvérsejtszám? Ezért kell komolyan venni!

Alacsony fehérvérsejtszámot vírusfertőzések, csontvelő- és autoimmun betegségek, valamint daganatellenes kezelések is okozhatnak. Dr. Halm Gabriella, belgyógyász, hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a leukopéniával elsősorban azért kell foglalkoznunk, mert fennáll a veszélye annak, hogy az alacsony fehérvérsejtszám, illetve a sejtek hibás működése mellett a szervezet nem képes megfelelően védekezni a fertőzések ellen.
A szerkesztő ajánlja