SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Keresztelő a családban

Családinet [cikkei] - 2011-11-30
A keresztelő örömteli, családi ünnepség. Összejönnek a rég nem látott testvérek, nagynénik, unokatestvérek, hogy részesei legyenek a családi boldogságnak, és élőben megszemlélhessék, kezükbe vehessék legfiatalabb rokonukat.
Keresztelő a családban

kereszteloA keresztelő szakrális jelentősége

Az ókorban Keresztelő Szent János végezte az első szertartást, amikor Jézust megkeresztelte a Jordán folyóban. Ez a jelkép a keresztény vallások szerves eleme. A feltámadt Jézus, küldetést ad tanítványainak, Galileában egy hegyre hívja őket és így szól hozzájuk: „Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, Tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Máté evangéliuma 28. rész, 18-20 vers).

A keresztség egy életre szól. A hívő emberek számára ez egy lehetőség arra, hogy Krisztus tanításainak követője legyen a gyermek és eszerint éljen. A keresztelés által a szülők megteremtik a gyermeküknek a közösségi hovatartozás alapjait is. Tagjává fogadhatja egy gyülekezet, de a keresztyén emberek közössége felekezeti hovatartozás nélkül „családtagként”, azaz testvérként fogja kezelni őt.

A szervezés

Ki legyen a keresztszülő? A választás eshet rokonokra, barátokra. Olyan személyt érdemes választani, akire lehet számítani, vállalja, hogy segít a gyermeknevelésben, és lehetőleg veletek egy városban lakik. A keresztszülőknek nem fontos házastársaknak lenni. Ha nem gyakorolják vallásukat, azért legalább ne akadályozzák a gyermeket a  hitéletben.

Az életkor is fontos lehet, hiszen arra is érdemes gondolni, hogy egy idős ember nem tudja végigkísérni a gyermek életét, egészségi állapota miatt pedig korlátozottan tud foglalkozni vele.

Érdemes már 4-6 héttel a keresztelő tervezett időpontja előtt bejelentkezni a lelkészi hivatalban, így meg tudtok beszélni mindent, a lelkipásztor ismerteti veletek és a keresztszülőkkel a keresztség lényegét és a liturgiai tudnivalókat.


Ha igazán meg szeretnétek adni a módját, akkor nyomtatott meghívót küldhettek szét. Ez tartalmazhat egy idézetet a Bibliából, verset, de akár saját szöveget is, egy szép kép kíséretében. Ha nincs erre mód, akkor elég a kör-SMS, E-mail, vagy telefon is.

A vendégséget többféleképpen meg lehet oldani:

Célszerű a nem ott alvós megoldás - helyszűke miatt. Az ebéd lehet amolyan „kondéros” menü, gulyásleves, húsleves, töltött káposzta, desszertnek különféle sütemények. Ha több gyermek is van a vendégek között, érdemes nekik kirántani pár szelet húst, mellé adhattok sült krumplit, krumplipürét, savanyúságot.

Választhatjátok a „svédasztalos” megoldást is, szendvicsekkel, fasírttal,  különféle szendvicskrémekkel, salátákkal. Természetesen itt is kerülhetnek az asztalra friss gyümölcsök, sütemények. A szülők felváltva rövid időre visszavonulhatnak a vendégek köréből, ha a gyermeket etetni, altatni kell, a társaság zavaró lehet.

A liturgiáról

A keresztelés rendszerint a vasárnapi istentiszteletek elején zajlik. A csecsemők nem mindig fogadják szívesen a szokatlan környezetet: sok idegen arc, a templom nagy tere, orgonaszó, éneklés, hideg. A baba sírását mindenki megértéssel fogadja. Célszerű ilyenkor a gyermeket az édesanyának tartani, hiszen nála nyugszik meg leginkább, csak a víz öntésekor adja oda a keresztanyának. A keresztelési liturgia felekezetenként eltérő, központi eleme a víz öntése és a fogadalomtétel. A víz jelképesen: élet, áldás, a bűntől való megtisztulás, újjászületés, folytonosság, mint az örökkévalóság. A gyermek a szülők vallását „örökli”, vegyes házasság esetén megegyezés kérdése, nem hívő szülők esetén az adott gyülekezet vallása. A keresztséget egyébként minden felekezet elismeri. A lelkész
a gyermek homlokára csepegteti a vizet, miközben ezt mondja: „Megkeresztellek téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében”. A szülők és keresztszülők hitvallást tesznek, azaz elmondják a „Hiszekegy”-et, majd ígéretet tesznek, hogy keresztény hitben nevelik a gyermeket. A lényeg azonban abban van, hogy a szülők komolyan veszik-e azt a fogadalmat, amit a lelkész elmond előttük, mert ha nem, akkor puszta formaság marad az egész szertartás és értelmét veszti. Ha a szülők ezt nem szeretnék, érdemes minél korábbi életkorban hitoktatásban részesíteni a gyermeket. Számos óvodában már van erre lehetőség, de a gyülekezetekben biztosan.  

Egyáltalán nem kell szégyellni, ha nem csecsemő részesül a keresztségben. Kisgyermekeket, óvodásokat, iskolásokat, sőt felnőtteket is szoktak keresztelni. Bizonyos életkor után hitoktatásban kell részesülni a gyermeknek, ill. felnőttnek, erről a konfirmáció vagy bérmálkozás keretében fog számot adni. A keresztelés is ekkor történik. Létezik olyan felfogás is, amikor a szülők úgy gondolják, hadd döntse el felnőtt korában a gyermek, miben hisz. Különösen kamaszkorban sok olyan hatás éri a fiatalokat, amelyek életükre károsan ható vallási és egyéb közösségek felé vihetik őket. Ha viszont erre az életkorra elsajátítja a gyermek a Biblia tanításait, az csak hasznára válik, hiszen a társadalmi együttélést szabályozó jogrend is a tíz parancsolatra épül. Jézustól is csak azt tanulhatják meg az emberek, hogyan éljenek együtt egymással szeretetben, békességben és tisztességesen. Ha vallásukat nem gyakorló szülők kereszteltetik meg a gyermeküket, akkor ők a családi hagyományokon túl védelmet, erkölcsi tartást, lelki táplálékot remélhetnek gyermekük számára. Megteremtik annak a lehetőségét, hogy később egy olyan közösség tagjai vegyék őt körül, akik szilárd értékrendet közvetítenek számára, segítik harmonikus személyiséggé válását, megvédik a későbbi káros befolyásoktól, az elkallódástól.
 
Fotó:
mackerziege: Taufe

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja