SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A keresztanya egy földi őrangyal - de mit csinál pontosan?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-07-28
Az orsó, a vetélő meg a tű című Grimm mesében szerepel egy gondos keresztanya, aki idős korára magához veszi elárvult keresztlányát, és amikor úgy érzi, hogy közeledik a halála, keresztlánya kezébe orsót és varrótűt ad, hogy legyen miből megélnie a lánynak akkor is, ha ő már nem lesz.
"Neked adom a házacskámat, legalább fedél lesz a fejed fölött, és rád hagyom az orsómat, a vetélőmet meg a varrótűmet, azzal megkeresheted a kenyeredet" - így szól a lánykához, azzal meg is hal. Ma már nem kell ilyen ajándékokkal készülnünk, ha felkérnek minket keresztanyának, de a lényeg ugyanaz, mint a mesében: a keresztanya a szülő helyettesítője minden olyan helyzetben, amikor az nem tudja a szülői feladatát ellátni.
A keresztanya egy földi őrangyal - de mit csinál pontosan?

Mit takar a keresztanyaság?

Az egyetlen lehetőség arra, hogy választott rokonok legyünk

A keresztanyának való felkérés egy kedves és egyúttal kreatív feladat is, ami történhet egy egyszerű telefonhívással is, de meg lehet adni a módját akár saját készítésű felkérő kártyával, gólyát ábrázoló rajzzal, díszes üzenettel, vagy humoros szöveggel is. A szöveg megjelenhet a baba pólóján is (Leszel a keresztanyám?), néhányan ilyenkor egy egyszerűbb ékszerrel is megajándékozzák a leendő keresztanyát.

Az alkalom vacsorameghívást igényel, amelynek során kifaggathatjuk a szülőket, hogy mit várnak el a leendő keresztanyától.

A kérést komolyan kell vennünk, hiszen nemcsak örömök járnak a hivatással, de feladatok is. A keresztanyák munkaköri leírása határozatlan időre szól, nem szűnik meg a gyermek 18 éves korában, és nincs munkaidőhöz kötve sem.

Az állás bizalmi jellegű: a keresztanya részt vesz a gyermek lelki életében, a kis titkairól tud, cinkos szerepet játszik mellette úgy, hogy valójában óvja őt, vele van élete fontos eseményeinél és ünnepeinél, és készenlétben áll, hogy ha a keresztgyermeke meginogna, el tudja őt kapni, és visszaadni a szülőnek. Egy igazi keresztanya, még ha nem is tud megsemmisíteni minden gonoszságot, legalább enyhíti, gyógyítja azokat, titkokat őriz, és bogokat old meg.


Ki legyen a keresztanya?

A hagyomány szerint a keresztanya többnyire az anya vagy az apa lánytestvére, de nem kötelező követni a hagyományt. A közeli rokonok úgyis a gyermek közelében maradnak, ezért sokan inkább gyerekkori barátjukat kérik fel, hogy így rokonivá tegyenek egy addig lazább kapcsolatot, szorosabbra húzzák a szálakat.

Keresztanya választáskor az is lehet szempont, hogy a család egy visszahúzódóbb személyiségű nőtagját kérik fel, hogy ettől a pillanattól fogva nagyobb szerephez juthasson a családban. Minden idők alpáribb számítása lehet az is, hogy a keresztanya tehetős legyen, jó anyagi háttérrel rendelkezzen, hátha csurran-cseppen valami a növekvő keresztgyermeknek…

Keresztanya csak 14-16 éven felüli (felekezettől függ), megkeresztelt személy lehet, ha egyházi keresztelőben gondolkodunk.


Ez történik a keresztelő során

Az egyházi keresztelő mise keretében történik – legalább egy órás elfoglaltságra számítsunk –, és ezen az alkalmon a babának új ruhát illik viselnie, amit a keresztanyjától kap, a hagyomány szerint fehér ingecskét. Kedves ötlet, ha magunk hímzünk rá valami idézetet, amit a gyermek lelki ajándékként magával vihet, de a fehér ruhára sokféle variáció létezhet.

A templomi keresztelő alkalmával a pap kérhet a szertartás megtartására bizonyos összeget, vagy feltételül szabhatja egy évi egyházadó kifizetését – ennek rendezése a szülők dolga. A keresztelő alatt a keresztanya tartja szenteltvíz alá az újszülöttet, és helyette ő válaszol a pap által feltett kérdésre.

A keresztelő szertartása alatt a keresztanya két kérdésben nyilvánul meg a baba helyett: ellene mond a bűnnek, és megvallja hitét. Mindkét esetben az igét kell megismételni: „ellene mondok, megvallom”. Az ígéret, hogy segítünk a szülőknek az erkölcsös életre nevelésben, szintén a keresztelői szöveg része. A szertartás végén alá kell írnunk az anyakönyvet.


A keresztanya első ajándéka a babának

Keresztelőre a keresztanya általában ékszerrel ajándékozza meg újdonsült keresztgyermekét. Ennek a szokásnak az eredete a régmúltba nyúlik vissza, de napjainkig is érvényes üzenete van.

Az aranyékszer díszít, örömet, szépséget ad, emellett egy mozgatható, állandóan pénzzé váltható vagyontárgy is. Az évszázadokon át csiszolódó emberi bölcsesség finom ráutalásokkal közvetíti generációról generációra ezt a tudást. Nem tudhatjuk előre, kinek hogyan alakul az élete, de az ékszer bármilyen vészterhes időben biztosíték lehet.

A keresztanya ezzel az első gesztussal köteleződik el kis pártfogoltja felé. Szokás az ékszert egyedivé tenni név vagy idézet gravírozásával. Népszerű a Szent Kristóf medál (az utazók védőszentje – és ki ne lenne köztünk utazó?), illetve egy egyszerű kereszt, ami az emberi összetartozásunkat is szimbolizálja, karkötő, estleg egy üres napló, bölcsességkönyv is.

Keresztanyának lenni nem azt jelenti, hogy automatikusan a keresztanya férje lesz a keresztapa. Keresztanyát és keresztapát is a szülők választanak, nem is kell, hogy ismerjék egymást. Lehet olyan szülői szándék egy ilyen választás mögött, hogy az egymásnak ismeretlen keresztszülőket összeboronálja, de az már egy másik mese…


Mi a keresztanya feladata?

A továbbiakban a keresztanya feladata, hogy

  • részt vegyen a család fontos eseményein vagy a fordulópontokon,
  • és olyankor ajándékokat vigyen,
  • ezen kívül mindig álljon készen arra, hogy meghallgassa a keresztgyermekét,
  • jó tanácsokat adjon neki,
  • gondoljon rá a névnapján,
  • üzenjen, ha nehéz feladat előtt áll,
  • és általában segítsen neki harcolni a gonoszság ellen
  • és elérni mindent, ami jó.

A keresztanya példakép is, mintát és stratégiát nyújthat, ha az élet nehézséget nyújt. A keresztanya néha olyan dolgokról is tud, amiről a szülő nem, a háttérben segít, jelen van a térben, nyitott a problémákra.

A keresztanya szerepe kitüntetett a gyermek ballagásán és valamivel később, a fiatal felnőtt esküvőjén. Mindkét esetben szervezési feladatokra pályázhat a keresztszülő, és anyagi értelemben is támogatnia illik a fiatalt.

Jellemző keresztanyai szolgálat például a jogosítványszerzés megsegítése, vagy esküvőn a nászajándékok kézbesítése, a vendégekkel való beszélgetés, villámhárítás, feszültségcsökkentés, akadályok elhárítása. A keresztanya feladata mindkét alkalommal a virágokról való gondoskodás is. Keresztszülőnek lenni előkelő helyet biztosít a ballagási és az esküvői asztalnál.

„Minden Hamupipőkének szüksége van egy tündér keresztanyára” – írta Holly Smale írónő.

A keresztanya egy földi őrangyal, tündér, aki minden körülmények között szeret, támogat, mindent elsimít és minden botlás után bátorít. Ha elvállaljuk, nem fogunk unatkozni.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
A szerkesztő ajánlja