SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyelvtanulás kisgyermekkorban - Szabad vagy sem?

Családinet [cikkei] - 2009-06-02
Két kérdés, mely a legtöbb kisgyermekes szülőben felmerül, amikor szóba kerül a korai nyelvtanulás témaköre. A döntés nem is olyan nehéz, a titok nyitja, hogy a felmerülő kérdéseinkre megnyugtató, szakértői válaszokat kapjunk. Lássunk hát néhányat a leggyakoribb kérdések közül!
Nyelvtanulás kisgyermekkorban - Szabad vagy sem?

Biztos, hogy van értelme a kisgyerekek nyelvtanításának, nem lenne egyszerűbb ha, hagynánk őket játszani?

A kisgyermekeknek a legfontosabb a szülők közelsége, hogy biztonságban érezzék magukat a szeretett személlyel. Életük első szakaszában a szüleiktől tanulnak a legtöbbet. A kisgyermekek nyelvtanításának a legfontosabb eleme a játékosság, soha ne legyen kényszer. Így, mikor együtt tanulunk a gyermekünkkel, az érdekes, vidám, hasznosan együtt töltött idő lesz, amit a gyermek és a szülő is élvezni fog.

Az új nyelv bevezetésével a logikai képességét is fejlesztjük a kicsiknek, és hozzásegítjük őket, hogy hasznos információkkal bővüljön tudásuk. Az agykapacitásunk kb. 10%-át használjuk csak ki, a nyelvtanulással a befogadóképességet nagyban növelhetjük. A gyermekek az új nyelvvel történő ismerkedés során nem csak magát a nyelvet sajátítják el, hanem találkozhatnak egy másik gondolkodásmóddal, kultúrával, színesebb egyéniséggé válhatnak, a világnak egy újabb kapuját nyitjuk ki számukra.

Mikor kezdjük el gyermekünk nyelvtanítását?

Minél korábban, annál jobb!

Minél korábban kezdünk hozzá, annál jobban elfogadja gyermekünk, hogy nem csak az anyanyelve létezik, sokkal könnyebben sajátítja el az idegen nyelvet.

A korai nyelvtanulással kihasználhatjuk a kisgyermekek hangképző bázisának rugalmasságát, és a neurológiai sajátosságukat, mely szerint 12 éves korig ugyanazt az agyterületet használják a nyelvtanulás során, mint amit az anyanyelvük elsajátításánál, így elérhetjük, hogy akcentus nélkül beszéljenek, és természetessé váljon számukra több nyelv használata.

A korai nyelvtanulás hatással van a kisgyermek logikai készségének, szellemi képességének fejlődésére is.

Hogyan kezdjük el az idegen nyelv otthoni tanítását?

Fontos, hogy az új nyelv bevezetése játékos legyen!

A gyerekek nem tanulják a játékot, hanem a játékból tanulnak. Érdemes az elején egy adott tevékenységhez kötni az új nyelvet (pl. evés, fürdés, játék), és annak szabályszerűségeit követve rendszeressé tenni a nyelvhasználatot.

A játékos tanulás során kezdetben a hangsúlyt mindig az alapszavak, alapmondatok elsajátítására kell fektetni, melyeket a mindennapi életben a legtöbbször használunk, úgy, mint ahogy a csecsemőknek az anyanyelvet tanítjuk. Magát a járást is hosszabb idő alatt sajátítjuk el, és nem úgy születünk, hogy már futunk. Fordítsunk elég figyelmet a fokozatosságra!

A dalok, mondókák, mesék hallgatása szintén nagyban hozzásegít a nyelv megismeréséhez. Célszerű egy pár dalt megtanulni, és gyermekünknek elénekelni. Tapasztalatok szerint, ezt nagyon szeretik a gyermekek.

Forrás: http://www.harmonet.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja