A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mobiltelefont a gyereknek! Tudod, hogy mennyire káros és miért?

Családinet [cikkei] - 2009-05-25
Ma már rohamosan terjednek a különböző gyerekmobilok. Azt láthatjuk, hogy egyre kisebb kortól igénylik és használják is. Vajon milyen hatással van rájuk? Fiziológiailag és pszichológiailag is körül jártuk e témát.
Mobiltelefont a gyereknek! Tudod, hogy mennyire káros és miért?

3-7 éves korcsoport részére készült telefonok - védelem, vagy minek?

Vannak telefonok melyek akár 3 éves kortól 6,7 éves korig ajánlottak. Ezek nemrégiben kerültek piacra. Magyarországon még alig kaphatók. Kisebbek és más alakjuk van, mint a felnőtt vagy a nagyobb gyermekek részértelefone fejlesztett mobiloké és például csak négy nyomógombjuk van. Esetleg mackó formájúak, vagy könnyen kézben tartható piskótára emlékeztetnek. A gyerek csak a beprogramozott számokat pl. a szüleit tudja rajta hívni, sms küldésére nem alkalmasak és fogadni sem tudnak. A hozzá tartozó telefonszámot pedig csak az tudja hívni, aki szintén be van programozva.

7- 12 éves korig

Már valamivel több funkcióval rendelkeznek, mint az előbb említett telefonok. Ezekkel lehet sms-t küldeni és kettőnél több telefonszámot is lehet róla hívni, mely telefonszámokról lehet hívni is az adott mobilt. Ugyanakkor bármilyen más számról nem tud hívást fogadni és más szám tárcsázására nem alkalmas. Játékfunkció általában nincs beépítve ezekbe a modellekbe, sem fényképezőgép, sem semmi egyéb telefonálási és sms funkción kívüli alkalmazásra nem használható.

Újabb fejlesztések

Olyan fejlesztések is készülnek, melyekben olyan nyomkövető van építve amellyel megtalálható a telefon illetve a gyermek, ha netán elveszne.

Kutatások szerint a sugárzás a DNS-re káros

Egy hároméves vizsgálat alatt, melyet tizenkét európai laboratóriumban végeztek kiderült, hogy a mobiltelefon jellegű sugárzások hatására a DNS bizonyos mértékig károsodik. Angol szakértők az alábbi okok miatt tartják a legveszélyeztetettebbnek a gyerekeket. Az egyik, hogy a nyolc - kilenc év alatti gyerekeknek, más a fejmérete és fejstruktúrája, mint a felnőtteknek így telefonálás közben más az elnyelődése a sugaraknak. A másik, hogy a fejlődő, kialakulásban lévő szervezet mindig érzékenyebben reagál a káros hatásokra. Egyébként pedig, mivel hamarabb érik őket ezek a sugárzások nagyobb dózisban vannak kitéve hatásainak, mint a felnőtt lakosság.

A fenti telefonok valószínűleg alkalmasabbak gyermekek számára, mint a felnőtt lakosság részére készített társaik, az előbb említett méretbeli problémák kiküszöbölése folytán. Ezek a telefonok nagyságilag a gyermekek méreteihez vannak igazítva.

Egy elismert angol sugárvédelmi szakemberekből álló testület nyilvánosságra hozta a mobilhasználat egészségügyi kérdéseivel foglalkozó tanulmányát. A végkövetkeztetés miszerint a gyermekek esetében ajánlott lehet az óvatosság, főképp nyolc éves kor alatt.

Spirituális megközelítés

A fejlődő szervezet körülbelül 7 éves korig alakul. Eddig a finomtesti burkok még formálódnak. Mindenfajta sugárzásra, rezgésre érzékenyebben reagálnak a kisgyerekek és nagyobb hatással is vannak rájuk fejlődésük tekintetében. Nyitottságuk a világ iránt mélyen beléjük épül, még ebben a korban. Nem alakultak ki ugyanis azok az energetikailag is határt jelentő finomtesti burkok melyek védelmet mobilbiztosítanak a személynek egészsége fenntartásának érdekében.

Elektromágneses sugárzás

Köztudomású, hogy mint bármilyen elektromos készülék, úgy a mobiltelefon is kibocsát elektromágneses sugárzást. Mivel testünk szintén elektromos jellemzőkkel is bíró szervezet ezért a hatás nem vitatható.

Pszichológiai hatásai

A szülők részéről, egyre nagyobb a stressz e telefonőrület miatt. Mivel egyre inkább válik a felnőtté válás velejárójává, szimbólumává. Ugyanakkor, ha olyan készüléket kap csemetéink, amivel bárkit, bármikor fel tud hívni hamar hihetetlen költségeket tud létrehozni. Ennek kiküszöbölésére alkalmasak a kimondottan gyerekeknek készült telefonok. Azok a típusok, mellyel tényleg csak a szülőket vagy más fontos személyt tudnak elérni, valóban segítséget jelentenek és megkímélik pénztárcánkat. Továbbá a személyes kapcsolatok és a játék fontossága sem sérül.

Ugyanis, ha személyesen beszélgetsz valakivel, akkor akár megérintheted a másikat, vagy láthatod metakommunikációs jelzéseit. Ezek telefonon keresztül nem érzékelhetők, így csökkentett kommunikációs színtér van csak jelen a kapcsolatban. Az emberek egymás közötti harmonikus viszonyához azonban nagyon nagy szükség van az említett tényezőkre, hogy valójában érezzük, lássuk azt, akivel beszélünk és netán egyéb jelzéseiből is tudjunk olvasni. Ha az emberiség egyre többet használja az internetet, a telefont akkor elvész valami. Valami belső érték, ami a közvetlen kapcsolatokon keresztül tud csak létrejönni igazán.

Forrás: http://www.harmonet.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja