SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A dédelgetés és simogatás az egész életünkre kihat - ilyen felnőtt válik abból, aki gyerekkorában nem kapott belőle

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-04-21
Mindenkinek szüksége van rá, hogy szeressen és hogy szeretve legyen. A "szükség" kifejezés itt szó szerint értendő, hiszen a fizikai kontaktus megvonása komoly, mérhető egészségügyi károsodáshoz vezethet. Szükségünk van összenézésekre, mosolyokra, simogatásra, kézen fogásra, ölelésre. Nem költői túlzás azt állítani, hogy érintés nélkül nem létezik minőségi emberi élet, csupán túlélés. Az a varázskeverék, ami mindentől megvédi és mindenre felkészíti gyermekünket: a mi ölelésünk.
A dédelgetés és simogatás az egész életünkre kihat - ilyen felnőtt válik abból, aki gyerekkorában nem kapott belőle

Dédelgetés, ölbevétel, testmeleg - kihat a teljes további életükre

A szeretetet fizikai formában is ki kell mutatni

Az érintés olyan erős igénye a gyermeknek, mint a táplálás, vagy a róla való gondoskodás. Egészséges szellemi állapot, jó megküzdési taktikák, együttműködési készségek, kötődések nem tudnak kialakulni a gyermeki lélekben, ha a fejlődése során nem kapott tőlünk elég simogatást. A szülői törődés nem merülhet ki abban, hogy a testi szükségleteket biztosítsa. Sőt! Még a szeretet sem elég, azt ki is kell mutatni! De még az sem elég: fizikai formában is ki kell mutatni.

Ölbevétel, felemelés, birkózás, lovagoltatás, döcögtetés, duccolás (fejek összekoppintása), talicskázás, eszkimópuszi, simogatás, nyakba vétel, repülőjáték… Kimeríthetetlen a tárháza azoknak az érintési formáknak, melyekkel a testmeleget, a bőr-bőr kontaktust átadhatjuk a gyermekünknek, akiben ennek hatására varázslatos hormonális és idegrendszeri folyamatok indulnak el.


Így hat a testünkre az érintés

Az érintés hatására kötődési hormonok termelődnek, az idegeket a bőrt érő nyomás működésbe hozza, stimulálja az izomzatot, serkenti a légzést és az emésztést is. A bőr hőmérséklete, a szívverés és a légzés is stabilabbá válik az örömteli érintés esetén, és a vércukorszint kissé magasabbra emelkedik. Az ölelés csökkenti a stresszhormonok szintjét, miközben elősegíti az agyi érési folyamatokat, fejleszti a kognitív képességeket. Az emberi melegség olyan sejtek keletkezését is ösztönzi, melyek a vírusok legyőzésében vannak segítségünkre.

A korai kötődés jelentőségéről, és a későbbi társas kapcsolatokra gyakorolt hatásáról nem mindig vélekedtek így. A múlt századelő meghatározó pszichológusa, Freud szerint a csecsemő kötődése csupán a biológiai szükségleteit, főleg az éhségét kielégítő személy felé alakul ki, és teljesen független az egyéb megnyilvánulási formáktól, mint amilyen például az ölbe vétel, vagy a lovacskáztatás. Harry Harlow (1905-1985) amerikai pszichológus nem értett egyet ezzel az elmélettel, és ellenőrizni szerette volna laboratóriumi körülmények között, kimutatható eredményekkel a saját igazát.


A drótanya-szőranya kísérlet megdöbbentő tanulságai

Harlow a sok vihart kavart, de számos fontos következtetés levonására alkalmas híres drótanya-szőranya kísérletét az 1960-as években kezdte, a születésük után anyjuktól elválasztott rhesus majmokkal. Harlow a kismajmokat ketrecbe zárta két élettelen bábuval: az egyik drótanyagból volt, a másik frottírból, amelynek kellemes érintése, melegsége volt. A megfigyelt kismajmok függetlenül attól, hogy a táplálékot melyik pótanyától tudták igénybe venni, csak a „szőranyá”-n csüggtek, hozzá menekültek, ha féltek, és hosszú órákat töltöttek rajta, fejüket a frottírhoz simítva. Ha csak a drótanyánál találtak táplálékot, akkor annak elfogyasztása után rögtön visszapártoltak a szőranyához, és elválasztás után is szívesebben nézték a szőranya képét, mint a drótanyáét. Freud elmélete ezzel megdőlt, a majmok nem ahhoz kötődtek, aki enni adott nekik, hanem ahhoz, aki melegséget…

A kis majmok több esetben még a táplálékkal szemben is inkább a bújás lehetőségét választották.

A kísérlet további szakasza még izgalmasabb fejleményeket hozott. Egy játszószobát hoztak létre olyan kismajmok számára, melyeknek egy része szőranyán nevelkedett, a másik része pedig érzelmileg steril színtéren, a drótanya társaságában töltötte életének első heteit, majd összeengedték a szőrös kicsiket. A majmok számára a helyzet új volt és félelmetes, hiszen nem találkoztak eddig a közösséggel.

A szőranyán nevelkedett kismajmok megbirkóztak a helyzettel, óvatosan közeledtek társaikhoz, nyitottak voltak az ismerkedésre. A drótanyák gyermekei feszültekké váltak, nem is próbáltak barátkozni a többiekkel, zaklatott lelkiállapotuk pedig néhány esetben agresszióban nyilvánult meg.

A kismajmok további élete is rendkívül tanulságosan alakult. A szülőtől megfosztott, élettelen majombábukon nevelkedett majmok ivarérett korukban is visszahúzódtak a kapcsolatoktól és a szexualitástól is, így alig születtek utódaik. Abban a néhány esetben, amikor ez mégis megtörtént, mind a szőranya, mind a drótanya neveltjei rossz szülőknek bizonyultak, nem gondoskodtak az utódukról, sőt, a drótanyán nevelkedettek erőszakossá is váltak saját kicsinyeikkel szemben.

Harlow kísérletének fő bizonysága, hogy a társak közé való beilleszkedés sokkal jobban sikerül azoknak a kicsiknek, akik a dédelgetés, testközelség, fizikai kontaktus lehetőségét megkapták, akiket pedig megfosztottak tőle, azoktól a későbbi kötődés lehetőségét vették el. Az érintés nélküli tárgyias környezetből jövő kismajmok társas közegben a saját dühük kiszolgáltatottjaivá váltak, és végtelenül szomorú tanulság az is, hogy sohasem válhattak jó szülővé. A drótanya gyermekei maguk is sivár és fémes drótanyává alakultak, így végtelenítve szomorú történetüket…

A drótanyaság sémája volt egyetlen örökségük, ezt adták tovább.

Természetesen nem vagyunk majmok, és nem „majomszeretetre” van szüksége a gyermekeinknek. De Harlow óta több kísérlet is igazolta, hogy a korai kötődés hiánya mentálisan és egészségileg is visszaveti az ember gyerekét is. Melegségre és simulásra vagyunk huzalozva, ez indítja be a világra való kíváncsiságunkat, érdeklődésünket.

Harlow kísérlete egyben az állatfelszabadítási mozgalom kiváltó oka is volt Amerikában. Érthető okai vannak ennek. Aki megnézi a kísérletről készült filmfelvételeket, ma is nehezen tudja visszatartani a könnyeit a drótanyán lógó vigasztalan kis lények láttán.

Az érintés létfontosságú. Érintés nélkül élni sivár drótemberekké teszi az embert. Ezért egyetlen alkalmat se mulasszunk el, ha test-test kapcsolatba léphetünk a gyerekünkkel. Simogassuk, ringassuk, lovagoltassuk, játsszunk mozgásos-mondókás játékokat, adjunk közelséget, melegséget, elégítsük ki a bőréhséget ugyanúgy, mint a gyomor szükségleteit.

A becézgetés, dédelgetés, ölelés egész világokon átívelő hatalom: tovább ér, mint a vagyon, vagy a fegyverek.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja