SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Mit csinálnak a kisbabámmal?!" - Ezeken a vizsgálatokon esik át az újszülött

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-02-26
Mi történik a picivel a szülés után? Mit csinálnak a kisbabámmal? Miért veszik el tőlem? Mik ezek az Apgar-pontok, amiket emlegetnek? Milyen szurit kapott? - ilyen és ehhez hasonló kérdések egész sora merül fel az újdonsült anyukákban közvetlenül a szülés után. Cikkünk ezekre ad választ: elmondjuk, mi és miért történik egy csecsemővel a szülőszobán és az első életnapokban.
"Mit csinálnak a kisbabámmal?!" - Ezeken a vizsgálatokon esik át az újszülött

Apgar-érték:

A legelső teszt, melyen átesünk a világrajövetel után. A nemzetközileg elfogadott egyszerű, de nagyszerű skála megalkotója, Virginia Apgar után kapta a nevét.
Lényege, hogy a baba állapotát rögzíti, a picúr életjelenségeit megfogható pontokkal értékeli, nem pedig csak az orvos szubjektív benyomásain múlik, hogy milyen állapotúnak írják le őt.
Az Apgar-tesztet a születés után 1 perccel és 5 perccel végzik el. Az általános állapotot hivatott leírni a teszt, melyre a baba maximum 10 pontot kaphat, az alábbiak szerint:

  • Bőrszín: rózsaszín (2 pont), sápadt rózsaszín, kékes (1 pont), kék (0 pont)
  • Pulzus: 100/perc fölött (2 pont), 100/perc alatt (1 pont), nincs (0 pont)
  • Reflexválasz az orrba helyezett katéterre: köhög-tüsszög (2 pont), grimaszol (1 pont), nem reagál (0 pont)
  • Izomtónus: aktív mozgás (2 pont), végtagok nyújtása (1 pont), ernyedt izomzat (0 pont)
  • Légzés: erős sírás (2 pont), akadozó (1 pont), nincs (0 pont)

Miután az újszülöttet pontozták, a további teendőket eszerint határozzák meg:

  • 10/10-es érték a lehető legjobb, a baba kiváló egészségnek örvend
  • 8-10 pont között nincs további beavatkozásra szükség
  • 5-7 pont között oxigén adása és bőringer alkalmazása indokolt
  • 0-4 pont között azonnali intenzív ellátás indokolt

Sok baba javít az értékein, és az egyperces teszten elért eredményeinél sokkal jobban produkál az ötpercesen. 


Méricskélés és vizsgálatok:

Amikor a babát elveszik az anyukájától, alaposan megmérik: a súlyát, a hosszát, a fejecskéje és a mellkasa körfogatát. Ezek arányaiból arra lehet következtetni, milyen fejlettséget ért el a baba az anyaméhben, illetve néhány rendellenesség is kiszűrhető így. A csontrendszert is ellenőrzik, hogy végtagjai és gerinccsigolyái rendben vannak-e. Fontos, hogy testnyílásai (orrjárat, garat, fül, végbél és húgycső) átjárhatók legyenek. A belső szerveket és a kutacsot tapintással ellenőrzik le. A babák szemébe a fertőzések elkerülése végett 1%-os ezüst-acetát oldatot cseppentenek.
 

Reflexek:

Az alapvető újszülöttkori reflexek működése azt mutatja meg, hogy a baba idegrendszere elég fejlett-e. Ezek az alábbiak:

Keresőreflex:
Azonnal láthatja az anyuka is ezt a reakciót, amint a babát a hasára teszik. Ugyanis ha valami a baba arcához ér, a simogató érzés irányába fordul és száját kinyitva keresni kezd. A reflex szerepe, hogy a kicsi mielőbb megtalálja az anyamellet.

Szopóreflex:
Az előzővel kéz a kézben jár, ha ugyanis a simogatás felé fordulva a csecsemő talál valamit - például édesanyja mellét -, azonnal szopni kezdi azt. A reakció akkor is "bekapcsol", ha bármilyen más, méretben passzoló dolog, például anya ujja, vagy a saját kezecskéje kerül a szájába. 

Nyelési reflex:
A szájába kerülő folyadékot, akár már rögtön a szülés után kapott előtejet a kisbaba azonnal lenyeli. Az előbbi két reflexxel együtt így biztosított, hogy a pici azonnal képes legyen táplálkozni, amint világra jött.

Lépőreflex: 
A hóna alatt megtámasztva felemelt csecsemő, ha szilárd talajt érez a talpa alatt, "járni" kezd, lábacskáit úgy mozgatja, mintha sétálna.

Moro-reflex:
Más néven megriadási reflexnek is hívják, ha a babát felemelve hirtelen lejjebb engedjük, olyan érzetet keltve, mintha zuhanna, a kicsi karjait szétveti és ujjacskáit szétfeszíti. Fán élő elődeinktől származó reakció - a megbillenő kismajom életét megmentheti, ha karjait széttárva bele tud kapaszkodni édesanyja testébe.

Fogó reflex:
Ha a csecsemő tenyerét megérintjük, meglepően erélyesen azonnal ráfog az ujjunkra, és olyannyira kapaszkodik, hogy ha jó fogást talál, úgy érezhetjük, hogy a saját súlyát is képes lenne megtartani. Szintén olyan reflex, mely őseinktől származik - a kismajom élete azon múlik, elég erősen kapaszkodik-e édesanyja szőrébe. 

Ezeket a reflexeket a védőnő is ellenőrzi, amikor a kórházból hazatérve először találkozik a kisbabával.

Anyagcsere vizsgálat

Ha a fürdetésből, vizsgálatról a baba úgy kerül vissza a mamához, hogy ragtapasz van a pirinyó sarkán, az jelenti, hogy levették a vért az anyagcsere vizsgálatához. A cukorszint ellenőrzéséhez hasonló módszerrel, egy picit megszúrják a baba lábát és a kiserkenő vércseppet egy speciális papírral itatják fel. A vérminta aztán a laborba kerül, ahol különféle anyagcsere betegségek jeleit keresik. Ezek a betegségek ritkák, ellenben ha nem kezdik meg azonnal a kezelésüket, nagyon veszélyesek lehetnek, ezért hazánkban kötelező a szűrésük. Az eredményt hetekkel később küldik meg a gyermekorvosnak és a védőnőnek, a szülőket csak akkor értesítik külön, ha a teszt pozitív lett valamely betegségre. 


BCG-oltás:

Az első szuri, melynek nyomát sokan magunkon viseljük egy borsónyi heg formájában a felkarunkon. Az oltás a tbc (tüdő-gümőkór) ellen véd, ami rendkívül veszélyes betegség, így az oltási rendben a kötelezők közt szerepel már sok éve Magyarországon. A szúrás helyén apró vörös duzzanat keletkezik, melynek gyógyulása - főként ha begennyesedik, felfakad -  sokáig tart, de további beavatkozást nem igényel. Az apró heg kialakulása jelzi, hogy az oltás "megfogant". 


Hallásvizsgálat:

A legtöbb intézményben elvégzik, ha erre nincs lehetőség, a szülőknek kell jelentkezniük a fül-orr-gégészeten még a baba 6 hetes kora előtt. 


K-vitamin:

A kizárólag anyatejes babák számára pótolni kell ezt a nagyon fontos vitamint, ezért rögtön a kórházban meg szokták kapni az első adagot. Havonta egy ampullát kell adni a szoptatott csecsemőknek, ezt otthon már a védőnő ellenőrzi. 

Minden vizsgálat, beadott vitamin, oltás azt szolgálja, hogy kisbabánk a lehető legjobb eséllyel induljon a betegségek ellen és minél jobban, egészségesebben fejlődjön, ezért nem kell tartanunk tőlük.

Indexkép: Pexels - Wayne Evans

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja