SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 mindennapi tevékenység, amivel a legjobban fejlesztheted babádat

Edina Dózsa [cikkei] - 2020-04-03
Mindenki egészséges, kiegyensúlyozott, jól fejlődő babát szeretne, aki nem mellékesen még okos is. Folyamatosan változik azonban az "okosság" definíciója.
5 mindennapi tevékenység, amivel a legjobban fejlesztheted babádat

Most épp olyan gyerekeket szeretnénk, akik kíváncsiak, kreatívak, feltalálják magukat új helyzetekben és megfelelően gyakorlatiasak is. Abban is biztosak lehetünk, hogy nagy eséllyel a gyermekünk olyan munkát fog végezni, ami most még nem is létezik. Mindezt egy olyan világban, ami épp a szemünk előtt alakul át a koronavírusnak köszönhetően, és változik meg alapjaiban. Hogyan tudjuk őket segíteni már pici koruktól kezdve?

Nem fogok hosszú fejlesztési gyakorlatokba bonyolódni, nem kérem a szülőket, hogy már egy évesen ovifelkészítő csoportba vigyék a gyerekeket, hogy aztán 3 évesen már készülhessenek az iskolára, és minden délután valamilyen foglalkozáson üljenek. Nem ez az út. Szakértők határozottan állítják, hogy pici korban a leghatásosabb, amit tehetünk, ha arra neveljük, hogy legyen kíváncsi a világra és szeressen tanulni, új dolgokat felfedezni. Egy gyerek esetében mi sem egyszerűbb ennél. Szinte észrevétlenül, kis odafigyeléssel már nagyon sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk jobb esélyekkel induljon akár majd az iskolában, akár az életben is.

Mindennapi közös tevékenységek, amiket már születéstől kezdve alkalmazhatsz:


1. Naponta olvassatok együtt

Már icipici kortól nézhettek együtt erős kontrasztos képeket és mesélhetsz a formákról. Eleinte még nem maga a tartalom számít, hanem az, hogy együtt vagytok és beszélsz hozzá. Ezzel sokat segítesz a nyelvi készségek alapozásában, a műveltség fejlesztésében, és az érzelmi intelligencia alakításában. Ráadásul az olvasás az agy azon részeit fejleszti, amik a nyelvtanulásért és a képzelőerőért, a fantáziánkért felelnek.


2. Mondókázzatok, énekeljetek többször a nap folyamán

Születéstől fogva ez a legegyszerűbben alkalmazható és legjobb szer, amit az egészséges fejlődésért tehettek, ölelésekkel tarkítva. Rengeteg ötletet találsz itt az oldalunkon is arra, hogy milyen versekkel, dalokkal lehet a legjobban együtt szórakozni. Fejlődik a ritmusérzék, az agy logikai kapcsolatokért felelős része, és nem utolsó sorban nagyon jól is mulattok közben.


3. Alakítsatok ki napi rutint

Ha a babád már egészen pici kora óta tudja, hogy mire számíthat, és mikor mit várunk el tőle, már hatalmas lépést tettél annak érdekében, hogy egy kiegyensúlyozott csemetét nevelj. Alakítsátok ki együtt, hogy mikor legyenek az étkezések, a játékidő, az alvás, ezzel olyan strukturált formát kap a napjuk, amiért később hálásak lesznek. És te is!


4. Dicsérj, dicsérj, dicsérj

Ne fukarkodj az elismeréssel, a legapróbb dolog miatt is nyugodtan jutalmazd meg, örüljetek együtt a legkisebb sikernek is. Ha pedig a kitűzött célokban jeleskedik, például segít a pakolásban, akkor meg pláne. A szülőktől érkező dicséret sokat segít az önértékelés kialakításában, az önbizalom fejlődésében, ami majd a későbbiek során előnyt jelenthet neki.


5. Legyél ott, amikor szüksége van rád

Mindig válaszolj az igényeire. Egy erős, támogató és egymást tiszteletben tartó szülő-gyerek kapcsolat elengedhetetlen a sikeres jövőhöz. A gyerek alakuló szociális, társadalmi, érzelmi és viselkedési normái egyaránt fontosak lesznek majd az iskolában, de később a munkavállalásnál is.


+1 tipp: A babád legjobb tanára te magad vagy

Ahhoz, hogy a babád sikeresen elérje a következő fejlődési szakaszát, nem kellenek speciális játékszerek, eszközök. Nem tud egyetlen applikációtól megtanulni járni, egyedül enni, vagy puszit dobni. Könnyű beleesni a manapság divatos előkészítő, fejlesztő csoportok marketing csapdájába, éppen ezért fontos, hogy mindig tudd: TE vagy az, akire a gyerekednek szüksége van a fejlődéshez, az életbeli sikerekhez. Amit és ahogyan te mutatsz, tanítasz neki, az lesz a legjobb útravalója, bárhogy is alakuljon a világ, bármit is hozzon a jövő.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Inna Vlasova / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja