SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

19 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2018-02-13
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
19 hónapos baba fejlődése

Teendők

Elérkezett a 18 hónapos oltás ideje, erre bizonyára a védőnő is felhívja a figyelmedet. Ebben a korban egy emlékeztető oltás kerül sorra, mégpedig a régi nevén DiPerTe- ként ismert (diftéria, más néven torokgyík, tetanusz, és szamárköhögés elleni) oltás emlékeztetője. Ezen kívül járványos gyermekbénulás elleni szuri is jár újra. Ezek ellen az immunizálás már megkezdődött, mivel 2, 3 és 4 hónapos korban is kapott már gyermeked ilyen oltást.
A kötelező oltások összefoglaló táblázatát és időpontjait itt találod >> Kötelező védőoltások és az oltások időpontjai

A nem kötelező, de ajánlott védőoltásokat pedig itt tudod átnézni >> Nem kötelező védőoltások

A védőnő valószínűleg leméri gyermeked súlyát és magasságát is, valamint érdeklődni fog a táplálkozásáról.

 

Fejlődés

Ebben a hónapban ugrásszerű fejlődést tapasztalhatsz a fizikai képességek terén. Hirtelen úgy érezheted, hogy képtelen vagy lépést tartani csemetéddel, mivel fejlődési lépcsőfokai ölessé válnak.
Biztos lábbal, megingás nélkül fut, szalad, és boszorkányos ügyességgel mászik, bújik. Most hirtelen ki tudja nyitni, amit eddig nem, felpattan a bútorra, amit eddig alig ért fel, egyedül csinál olyan dolgokat, amikhez eddig szüksége volt rád. Már meg tud jegyezni tárgyakat, kinézetüket és színüket – a kedvenc édességének csomagolását akkor sem véti el, ha csak egy csücsköt lát belőle, a mesekönyvben a körvonalról is megismeri a macskát és így tovább. Használd ki új képességeit a fejlesztéséhez, például játsszatok bújócskát a kedvenc játékaival, vagy lépcsőzzetek együtt.

Itt találsz további, fejlesztő játékötleteket: 8 mókás, fejlesztő játék piciknek és nagyobbaknak, amit otthon is elkészíthetsz

 

Ragaszkodás

Ebben a korban kezdik a gyerekek a körülöttük lévő felnőtteket - elsősorban persze a szülőket - favorizálni. Az eddig anyamatrica kislány haját hirtelenjében már csak apa fésülheti meg, a kisfiú pedig, aki eddig csak apukáján csüngött, egyszer csak kizárólag anyától fogadja el az esti mesét és kakaót. Nincs ezzel semmi baj. Bár biztosan szíven üt, mikor először tolja el a kezed, vagy ha nem áll szóba a pároddal, de hidd el, ez normális jelenség, a fejlődési folyamat része.
A legrosszabb, amit csak tehetsz, hogy megpróbálod – pl. ajándékokkal, édességgel – kierőszakolni, hogy visszatérjen hozzád. Ez nem vezethet sikerre, pusztán egy rossz szokást plántálsz vele a gyermekedbe, ugyanis az átpártolásnak többnyire oka van, mely némi utánagondolással fel is fedhető. Például a kicsi felismerte, hogy apa napközben sosincs otthon, esetleg mikor anya elutazott pár napra, az mély nyomokat hagyott benne. Így a legjobb, amit tehetsz, hogy hagyod menni a maga útján a dolgokat, és hidd el, az apróság részrehajlása elmúlik, mire észbe kaptok.

 

Hordozás

A világ felfedezése izgalmas dolog és minden méteren új élmények várnak, tehát megállni „tilos” ebben a korban. A kis örökmozgó azért elfárad, ráadásul te még magasabban is vagy, ezért gyakran nyújtja kis kezeit, hogy jelezze (esetleg ki is mondja!): Vegyél fel!
A magasból többet lát, és biztonságosabb is, főként ott, ahol sok felnőtt magasodik föléje. Ráadásul pihenés közben is halad, ezért nem csoda, ha időnként megkér, hogy cipeld. Ne utasítsd el, bár néhány saroknyi távon túl már praktikusabb egy babakocsi, esetleg speciális hordozó használata, különben a hátad látja kárát. Lassanként megjelenhet az alku lehetősége is: „A sarkon álló autóig gyere el, fogom a kezed!”
Nyugalom, ez sem tart örökké. Egy nap majd túl lassú leszel jármű gyanánt – hamarabb, mint gondolnád.

Hány éves korig lehet hordozni a kicsit? Nem árt a gerincének, vagy neked okozhat-e esetleg hátfájást? Tudj meg mindent a témáról a szakértőtől >> 10+1 kérdés a babahordozásról

Milyen hordozót válassz, milyen fajták léteznek és mik az előnyeik, hátrányaik? Nézd meg >> Minden, amit a babahordozó fajtákról tudnod kell - Miért nem ajánlott a kenguru?

 

Napvédelem

Mivel már kevésbé tudsz az útjába állni játék közben, ha kint vagytok a szabadban, már nem olyan egyszerű árnyékban tartani a kis örökmozgót, mint amikor még csak feküdt a babakocsiban. A káros UVA és UVB sugárzás bizonyítottan bőrrákot okoz, ezért nem érdemes kockáztatni. Most már elég nagy hozzá a gyermeked, hogy beszerezzetek napozókrémet és rendszeresen használjátok is. A kicsinyek bőre érzékeny, ezért magasabb faktorszámú és természetes összetevőjű krém való nekik. A lekenést néhány óránként ismételd meg, főleg, ha strandon vagytok - még akkor is, ha a krém vízállóként van hirdetve, jobb az óvatosság. A szabadban pedig úgy válasszatok pihenőhelyet, hogy árnyékban legyen, még akkor is, ha mindannyian használtok napozókrémet.

További fontos tudnivalókat itt találsz >> Napon a babával, kisgyermekkel - ezekre figyelj nagy melegben

 

Ágykérdés

Nincs optimális ideje annak, mikor kell kivenni a gyerekeket a kiságyból és átszoktatni a nagyoknak való ágyakba. Ha nincs kényszerhelyzet – például fel kell szabadítanotok a rácsos ágyat a kistesó számára –, akkor a gyermeked ismeretében dönts arról, hogy mikor áll készen a váltásra.
Még utána sem megy egyik pillanatról a másikra a dolog, hiszen a megszokott helyét kell elhagynia. Sok gyerek fel-felriad éjszaka, de miután szétnézve a jól ismert környezetet látja maga körül, visszaalszik. Az ágyváltás után ez másképp lesz, hirtelen idegen helyzetet lát maga körül, ezért megeshet, hogy az amúgy jó alvó csemetéd újból felkel, felsír majd éjszakánként. Ráadásul a biztonságra is ügyelned kell, hogy az ágyról leesős baleseteket elkerüld. Épp ezért ne sürgesd a dolgot, légy megfontolt. A lehetőségeid általában a következők:

  • Sűrűn forgolódó, az ágyának minden milliméterét egyetlen éjszaka alatt bemozgó gyermek esetében a legjobb, ha egy nagy matracot teszel le neki a földre. Arról nem tud leesni.
  • A kisgyermek-ágy kifejezetten erre a korosztályra van kifejlesztve, leesésgátló - afféle korlát – veszi körül, amely a legtöbb modellről később leszerelhető.
  • Beszerezheted a nagyobbaknak való heverőt, és kiegészítheted egy leesésgátlóval. Egy- egy rács, mely az ágy egyik oldalán majdnem végigér. Olyan gyermeknek ajánlott, aki amúgy nyugodt, nem hánykolódik álmában – ebben az esetben a rács inkább a te megnyugtatásodat szolgálja.

Hogyan szoktathatod át az új ágyikóba? Olvasd el hasznos tanácsainkat a témáról >> Saját ágyba szoktatás 10 lépésben

 

Gézengúz…

...Akit a papa-mama kézen húz – mindannyian emlékszünk a kedves dalra, azonban cseppet sem lesz jó a kedved, amikor gyermeked először kezdi húzatni magát. Ha ugyanis valamit nem akarnak, valamerre nem szeretnének menni, mesteri módon képesek „folyékonnyá válni” és helyből megháromszorozni a saját súlyukat. Ha próbáltál már a földről felemelni, felállásra bírni egy ellenkező totyogót, akkor ismered az érzést.

Hogyan vethetsz véget a dühkitörésnek? Olvasd el! >> Hisztikezelési tippek - 3 dolog, amit ne tegyél, ha hisztizik a gyerek, és 3, amit mindenképpen

Sajnos – egy bizonyos mértékig – ez be is válik, hiszen nehéz lenne bármit is intézni, vásárolni, csekket befizetni, miközben a két kezed is kevés csemetéd megfékezéséhez. Ha gyermeked már felfedezte, kifejlesztette ezt a módszert, légy előrelátó. Számíts rá, hogy megtörténik, ezért fogd rövidre a gyerekkel együtt tett látogatásokat nyilvános helyeken – üzletekben, bankban, postán (különösen akkor, ha alvás- vagy ebédidő közelébe esik az elintézendőd időpontja). Ha pedig bekövetkezik a földre kívánkozó, hisztis, dühöngő pukkancs–jelenség, és nem praktikus, vagy túl stresszes kivárni, míg lecseng a dühroham, állj készen, hogy egyszerűen a hónod alá csapd a gyereket és a lehető legrövidebb úton elhagyjátok a helyszínt.

Egy anya nagyszerű módszert fejlesztett ki a hiszti kezelésére – próbáld ki te is, vagy csak nevess egy nagyot a szokatlan megoldáson :) >> Meglepő húzás, amitől minden hisztiző gyereknek tátva marad a szája!

 

Szótár

Az elmúlt hónapokban valószínűleg egyszerre színesebb gyermeked eszköztára az önkifejezésre. Az egyszerű és hangutánzó szavak szintjén (vauva, apa, cica) már beszélhet is a csemetéd, sőt, rövid - még nem hibátlanul ragozott -, kétszavas mondatai is lehetnek (Menni tátá, baba adide…). Az is lehet, hogy folyékonyan beszél. Ahogy próbálja utánozni, amit mondasz, szókincse rohamosan nő. Minden locsi-fecsire jut azonban egy gyermek, aki csendes, nem túl beszédes. Nincs konkrétan előírt idő a beszéd megindulására, ha azonban úgy érzed, hogy gyermeked hajlandóságot sem mutat a beszédre, nehezen kommunikál és halandzsa – babanyelvi szavai sincsenek, esetleg kérdezz rá a védőnéniteknél, ő hogyan látja, szükséges-e esetleg valamilyen fejlesztés.

Hány szót „kellene” ismernie ebben az életkorban, ideális esetben? Tudd meg a beszéd fejlődését bemutató cikkünkből >> A beszéd fejlődése

Mikor van szükség egy kis segítségre? Olvasd el szakértőnk hasznos összefoglalóját >> Megkésett beszédfejlődés

 

A sorozat további részei:

Kép: bruce mars / Pexels

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja