SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

14 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2018-02-09
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
14 hónapos baba fejlődése


14 hónapos baba etetése

Gyermeked étvágya megváltozhat. Eddig talán mindegy volt, mivel kínálod, most azonban étvágytalannak, válogatósnak tűnhet.
Ne aggódj, nem beteg: épp csak fejlődésben van. Furcsának tűnhet, hogy ilyen sok mozgás – netán futás – mellett kevesebb energiára van szüksége, ilyenkor azonban már nem olyan dinamikus a mozgásfejlődés és a növekedés, mint az első életévben, ezért csökken az elfogyasztott ételek mennyisége. Ráadásul nem is ér rá megállni enni, hisz sok a dolga.

Ne erőltesd az evést és semmiképp se tömd meg vonakodó csemetédet, mert ettől az rögzülhet benne, hogy az evés rossz élmény. A mennyiséget illetően hagyhatod dönteni, egy ekkora gyermek ugyanis már látja az összefüggést az éhségérzet és az evés között – azaz ha éhes, enni fog.
Bár nagy a kísértés, ügyelj arra, hogy ne engedd nassolni, édességet majszolgatni a gyereket „legalább valamit egyen” alapon, ugyanis egy idő múlva nem fog mást elfogadni, ez pedig rettentő egészségtelen. Kínáld többféle, egészséges étellel és hidd el, enni fog, ha úgy érzi, éhes.

Az elhízást gyermekkorban tudjuk elkerülni – olvasd el, mit tehetsz azért, hogy gyermekedből egészséges felnőtt váljon! >> Jó tanácsok, hogy a gyermekből egészséges felnőtt legyen

 

Alvás

A már kialakult alvási szokások ebben az időszakban megváltozhatnak. Lehet, hogy mostanában kezd el rendesen aludni, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az eddig mormota módjára durmoló csemetéd újra fel-felébred éjjelente.
Ez persze bármikor bekövetkezhet: bizonyára tapasztaltad már idáig is, hogy amint rendszert vélsz felfedezni a szokásaiban, azok rögvest megváltoznak.
A gyermek ebben a korban már aktívan álmodik: ehhez szükséges, hogy az emlékezete, valamint az őt körülvevő világ megértése is elérjen egy bizonyos fejlettségi szintet. Az álmok pedig – akkor is, ha nem rémálmok – felzavarhatják gyermekedet.
Remélhetőleg van már alvás előtti rituálétok – ha nincs, sürgősen alakítsatok ki egyet! Ez a legjobb módja annak, hogy elalvás előtt elcsendesítsétek a kicsi gondolatait, napi élményeitől felpörgött agyát.
Olvasd el hasznos tanácsainkat, amiket követve sokkal egyszerűbbé és nyugodtabbá válhat az altatás >> Az esti lefekvési rituálé titkai - tippek a könnyebb altatáshoz és a nyugodt éjszakákhoz.

 

Aktivitás

A korábban nyugodt, lassú apróságból egyszer csak egy mini tornádó válik, és hirtelen úgy érzed, sosem éred utol? Aggodalomra semmi ok, ez így van rendjén. Ahogy egyre összetettebb képet alkot a világról maga körül, felfedezi annak örömét, hogy befolyása van a rajta kívül álló dolgokra.
Amikor észreveszi, hogy már tud tárgyakat letenni, felvenni, eldobni, zörögni, piszkálni, csavarni, gyűrni, csapkodni, kopogni, szaladva keresi a lakásban kínálkozó lehetőségeket arra, hogy mindezt gyakorolja.
Máskor teljesen hétköznapi tárgyakkal – kulcsokkal, petpalackkal, műanyag dobozokkal – ücsörög hosszasan és azokat forgatja, mozgatja, nézegeti.

Meríts ötleteket alábbi cikkünkből: 8 mókás, fejlesztő játék piciknek és nagyobbaknak, amit otthon is elkészíthetsz

Ezek a tevékenységek igen fejlesztőek, segítik a gyermeket öntudatra ébredni, hiszen „ha én csinálom, akkor én vagyok”.
Segítsd ebben a fontos fejlődési szakaszban! Engedd hozzáférni olyan tárgyakhoz, melyekkel nem tud kárt tenni magában, vásárláskor pedig úgy válassz, hogy a játék kielégítse kíváncsiságát: rakodó, építő játékok, egymásba illő kirakók, dobozok teszik ilyenkor a legboldogabbá gyermeked és szolgálják legjobban a fejlődését.
Ha nem tudod eldönteni, milyen játék a legmegfelelőbb számára az egyes életkorokban, nézd meg játékvásárlási kisokosunkat!

 

Veszélyek

A biztonság persze mindennél fontosabb, de mielőtt döntést hoznál, gondold végig, hogy az adott dologgal kapcsolatban mi a jobb: elzárni előle, vagy inkább megtanítani, hogy veszélyes rá nézve.
Nem mindegy, hogy a sütőt elbarikádozod, vagy egyszer engeded, hogy kissé megérintse. Ennek eldöntése rajtad áll, hiszen te ismered gyermeked. A legfontosabb, hogy rövid távon ne essen baja, hosszú távon pedig, hogy megfontolt és óvatos legyen.

Kötelező olvasmány - gyermekorvos szakértőnk hasznos összefoglalója: A gyermekkori otthoni balesetek megelőzésének tízparancsolata

Légy résen: az ingatag könyvespolcoknál, a teraszlépcsőn és az üvegasztalon is számíts a kis felfedező megjelenésére. Lesznek olyan pontok, ahol apró tapasztalati kellemetlenség, csekély, múló fájdalom fenyegeti a gyermeked, máshol viszont valós veszélyek, maradandó károsodást okozó tárgyak vannak. Próbálj egy lépéssel a lurkó előtt járni, és az igazán veszélyes helyektől babakapuval, gyerekzárakkal védd meg a kicsit.
Mire kell figyelned és milyen egy bababarát lakás? Olvasd el >> Baba érkezik - átrendezzük a lakást

 

Utazás

Ha útra keltek, legyen bármilyen rövid is a távolság, légy felkészült! A hiszti- és problémamentes közlekedés titka, hogy minden eshetőségre legyen megoldás a tarsolyodban – vagy ha ott nem, a jókora pelenkázó táskában.

Mi mindenre lehet szükségetek a kirándulás során? Nézd meg összefoglalónkat: Kirándulás babával: mit csomagoljunk az útra?

A pelenkán és az alátéten kívül jóval több dolgot kell magaddal vinned, ha útnak indultok. Az innivaló, rágcsálnivaló, gyümölcs, valamint ezek fogyasztásának eszközei (tálka, kanál, csőrös pohár, stb.) nem maradhatnak otthon, ahogy a törlőkendő sem, amivel eltüntetheted a falatozás nyomait a kis kezekről, szájról, arcról.
A legrövidebb távra is vigyetek váltóruhát, a pelus-balesetek és a lecsurgó ennivalóra is felkészülve, nem  beszélve egy esetleges autós vagy buszos rosszullétről. A kicsi komfortérzetéhez lehet, hogy egy kamion is kevés lenne (kedvenc plüsik, maci, rongyi és takaró, cumik, stb…) és összedől a világ, ha bármelyik otthon marad - ezért erre különösen ügyelj!

Érdekel, miért ragaszkodik gyermeked annyira ezekhez a kis barátokhoz, és meddig normális ez a kötődés? Cikkünkből választ kaphatsz a kérdéseidre >> Rongyik, macik, alvókák - miért van szüksége a gyereknek ezekre a társakra?

 

Családi játékok

Ebben az életkorban a gyermek mindennél jobban élvezi a közös játékokat: a kergetőzés és a bújócska gyöngyöző kacajokat csalhat ki belőle minden alkalommal. Elbújni a függöny mögött, a takaró alatt, vagy akár a saját, apró tenyere mögött, majd ott kuncogva biztosra venni, hogy soha nem találsz rá – ez bizonyára a világ leszórakoztatóbb játéka.
Adni-kapni, megint odaadni és megint elvenni bármely kézre álló tárggyal mulatságos, és ebben a korban a kicsik már kezdik a futárkodás lényegét is magukévá tenni. Ha egy-egy apró tárgyat sikerrel odavisznek anyától apának, nagyon büszkék tudnak lenni teljesítményükre. Ha leültök egymással szemben, és különböző mozdulatokat mutatsz neki – ökölbe szorítod a kezed, tapsolsz, integetsz és így tovább – meglátod, gyermeked azonnal megpróbálja utánozni és módfelett örül majd, ha ez sikerül.

Milyen játékokkal szórakoztathatod őt ezekben a hónapokban? Meríts ötletet alábbi cikkünkből >> Mit játsszunk tizenkét hónapos babánkkal?

 

Ragaszkodás

Az úgynevezett szeparációs szorongás – vagyis félelem attól, hogy anya elmegy – jellemzően 10 és 18 hónapos kor között jelentkezik, tehát jó eséllyel tapasztaltad már a jeleit.
A legkarakánabb csöppségnek is legörbül a szája, ha úgy érzi, anya magára hagyta őt. Ez normális fejlődési lépcsőfok, fokozatos elmúlását kis gyakorlással tudod segíteni, illetve azzal, ha nem vetíted ki magadra a dolgot. Persze nehéz azt gondolni, hogy jó anya vagy, miközben a nagymamával hagyod az orrát az ablakra nyomó, magán kívül bömbölő csemetédet. De hidd el, 5 perccel azután, hogy elmentél, könnyei felszáradnak és boldogan játszik majd a mamával.
Ha ilyenkor minduntalan visszaszaladsz még egy kicsit dédelgetni, mindkettőtök dolgát megnehezíted. Ez pedig csak gyakorlással múlik el, ha a gyermek megtapasztalja: akárhányszor mégy is el, mindig visszatérsz hozzá.
Önállóságát azzal is segítheted, ha a játékában is magára hagyod egy kicsit, megtanítod egyedül játszani, lefoglalni magát. Eleinte csak percekről beszélhetünk és óvatos elfordulásról a közösen kezdett játéktól, de ez az előszobája annak, hogy fel tudod tenni főni az ebédet, amíg ő játszik a szobájában a földön. Tudatos neveléssel elkerülheted, hogy csemetéd minden helyzetben hisztizni kezdjen, amikor úgy érzi, nem vele foglalkozol.

Mitől szoronghat kicsikéd és hogyan ismerheted fel ennek jeleit? Meddig számít normálisnak a szorongás és mikor kell szakemberhez fordulni? Olvasd el gyógypedagógus szakértőnk hasznos tanácsait >> Szeparációs szorongás

 

A sorozat további részei:

Kép: regina_zulauf / Pixabay

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja