SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 éves kislányát ma is szoptatja Ágnes

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-02-18
Középiskolai tanárként dolgozik a 35 éves édesanya, aki a mai napig szoptatja 6 éves Panka nevű lányát és annak 2 éves testvérét, Hannát. A nő úgy véli, a hosszan tartó szoptatás erősítette a testvérkapcsolatot. Ráadásul, mint mondja, kisebbik lánya egyszer sem volt még beteg, nagylánya pedig, ha el is kapott valamit, fél nap alatt túl volt rajta. Természetes vagy inkább beteges az évekig tartó szoptatás? Többek között erről is kérdeztük Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót.
6 éves kislányát ma is szoptatja Ágnes

Ágnes története

Ágnes kérésére nem mutatunk fotót a családról, azt mondja, sok bántás érte őket amiatt, hogy még mindig szoptatja a lányait. Történetét azért osztja meg most az emberekkel, mert azt szeretné, ha elfogadóbban állnának hozzá az emberek a hosszan tartó szoptatáshoz. A beszélgetést azzal kezdi, hogy egyáltalán nem így tervezte, sőt, még a tápszerre is nyitott volt. Kezdetben ugyanis rengeteg problémája volt a szoptatással: állandó sebesedés, tejkő, mellgyulladás.

”Nagyon rossz volt a kislányom technikája, és én is sokat hibáztam, a gyerekorvosunk javaslatára 3 óránként maximum 20 percig szoptattam, de a kislányom gyakran 10-12 órát is sírt, így végül az igény szerinti szoptatás mellett döntöttem. – kezdi a történetét Ágnes.

Azt mondja, innentől kezdve sokkal nyugodtabbak lettek a napjaik. Amikor pedig kislánya nagyobb lett, várta, hogy eljöjjön a természetes elválasztódás. Kislánya azonban nem szerette volna abbahagyni a szopizást.

”Másfél éves kora óta nem kezdeményezek szoptatást, csak akkor szoptatom, ha kifejezetten kéri. 3,5 éves volt, amikor várandós lettem. Ez alatt az idő alatt gondoltam rá először, hogy el kellene választani.” – mondja az édesanya.

Pár sikertelen próbálkozás után feladta, és folytatta az anyatejes táplálást. 4 éves volt Panka, amikor megszületett a testvére.

”A pár napos kiesés sem zavarta, amikor hazajöttem a kórházból, folytatta, mintha mi sem történt volna. Először azzal próbálkoztam, hogy előbb a kistesó szopizik, utána pedig a nagylányom, de annyira sok tejem volt, hogy át kellett állnom az egymelles szoptatásra. Felosztottuk, hogy melyik kié.”

Panka 5 és fél éves koráig naponta 3-4 alkalommal is igényelte a szoptatást, anyukája az elmúlt félévben kezdte ezt terhesnek érezni, ezért, mint mondja, megbeszélte vele, hogy csak reggel ad neki anyatejet. Az óvodában egyébként az egyik óvónőt beavatta a bizalmába, családon belül viszont még a nagymama sem tud róla, hogy a 6 éves unokája még mindig szopizik.

”Rengeteg bántás ért minket ezzel kapcsolatban, családon belül is, és különféle anyukás csoportokban, a közösségi médiában, ezért már nem merek róla bárkinek beszélni. Sokan azzal támadtak, hogy csak rákényszerítem a szoptatást, és hogy ezzel magamhoz láncolom őt, szociális nehézségei lesznek, de azt is mondták, hogy a gyerekem biztos pszichiátriai eset.”

Szerinte azonban nem lehet egy ilyen nagy gyereket szoptatni akkor, ha ő nem akarja. Az édesanya azt is elmondta, hogy szerinte nagylánya sokkal fejlettebb a kortársaihoz képest, mind a szociális készségekben, mind kommunikációban és önállóságban. Amiben szerinte más a lánya, az az, hogy a legkisebb bántásokat is súlyosnak él meg, ugyanakkor védi a kisebbeket, anyáskodik felettük.

Ágnes azt mondja, elgondolkodott rajta, hogy amikor kislánya betölti a 7. évét, akkor iskolakezdés előtt elválasztja. Kisebbik lányával pedig ugyanígy, még hosszú évekig tervezi a szoptatást.

 

Természetes vagy beteges? A laktációs szaktanácsadó válaszol

Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadó, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnöke azt mondja, biológiailag normális viselkedés az embernél az évekig tartó szoptatás. Egyből felmerül a kérdés, hogy mi számít egyáltalán hosszan tartó szoptatásnak.

 

”Az egészségügyi rendszerben, ha az 1 évnél idősebb gyermeket szoptatja az anya, azt már nagyon gyakran hosszan szoptatott gyereknek mondják. Míg a WHO a szoptatást 2 éves korig, vagy azon túl javasolja, ameddig az anyának és a gyereknek is jó. A természetes elválasztódás, leválás folyamata a gyerekeknél 2-5 éves kor között megtörténik. Aki esetleg 5 éven túl szoptat, az lenne a hosszan szoptatás? Magam részéről a hosszan szoptatást 2 éves koron túl gondolnám.” – mondja a szakértő, és kiemeli, hogy az, hogy az édesanya meddig szoptatja a gyermekét, az legelső körben csakis rájuk tartozik.

 

”Több édesanyával van kapcsolatom, akik 6 éves gyermeküket még szoptatják, és köszönik ez így jó nekik. Ezt természetesen maximálisan tiszteletben tartom. Nagyon hiszek az anyákban, kompetenciákban, ha szükségét érzik, akkor majd segítséget kérnek.” – árulja el a szakértő.

 

A hosszan tartó szoptatás előnyei

 

Bocskainé Irci a Családinetnek azt is elmondta, hogy melyek a hosszan tartó szoptatás előnyei.

Az anyára nézve:

 

  • A szoptatás mellett a szoptatással eltöltött idővel arányosan csökken az emlőrák kockázata.
  • Csökkenti a petefészek és a méhtestrák előfordulásának esélyét.
  • Csontritkulás elleni védő hatása van.
  • A szoptató anyák körében egész életükre nézve csökken a szív-érrendszeri megbetegedések rizikója.
  • PCOS vagy gesztációs diabétesz esetén kifejezetten előnyös, ha sikeres a szoptatás, hiszen csökken a 2. típusú diabétesz kockázata.
  • Jót tesz az anya-gyermek kapcsolatnak.

 

A gyerekre nézve:

 

  • Kedvezően alakul az immunrendszer érése, az anyatej ugyanis immunanyagokban gazdag.
  • Szájüreg, fogak, fogív, beszéd fejlődése optimálisabb.
  • Csökken a cukorbetegség és az autoimmun betegségek kockázata.
  • Szív-és érrendszer, valamint a szénhidrát- és zsíranyagcsere háztartása is kedvezően alakul a hosszan szoptatott gyereknél.
  • Magasabb IQ szintet mértek az anyatejjel táplált gyerekeknél, kevesebb a tanulási nehézség, valamint jobb iskolai eredményeket mutatnak az erre vonatkozó vizsgálatokon.

Tévhitek

 

A hosszan tartó szoptatással kapcsolatban az alábbi álláspontok szoktak felmerülni:

  • Egy gyereket nem lehet így az anyjához láncolni.
  • Beilleszkedési problémák lesznek vele az óvodában, iskolában.
  • Ez már csak az anya szükségleteiről szól.
  • Nem normális, ha ennyi idősen még igényli a szoptatást.
  • Ebben a korban már nem is tápláló az anyatej.
  • Rossz lesz a gyereknek, ha később emlékezni fog rá.

A laktációs szaktanácsadó azt mondja, ez mind tévhit.

”Azt gondolom, hogy 10 millió szoptatási tanácsadó országa lettünk. Ezek mind tévhitek. Nagyon sokszor egyes bölcsődei beszoktatásnál, ha felmerül, hogy az édesanya még szoptatja gyermekét, akkor az esetleges beszoktatási nehézséget a szoptatásra fogják, hasonlóan az óvodai beszoktatáshoz. Pedig igazából semmi köze a kettőnek egymáshoz.” – mondja a szakértő és hozzáteszi, hogy az anyatej évekkel a szülés után is hasznos.

”Élő összetevőkből áll és rengeteg ellenanyag van benne még két éves koron túl is. Az anyaság nem verseny, egy gyönyörű feladat, önismereti út, tapasztalás, szeretet, alázat, alkalmazkodás. Próbáljunk meg ítélkezésmentesen, tisztelettel lenni egymás irányában, hiszen nem tudjuk, hogy ki mögött milyen út van.”

Amikor pedig arról kérdezem, hogy az évekig szoptatott gyerekek különböznek-e bármiben a kortársaiktól, ezt válaszolja:

”Senkinek sincs a homlokára írva, hogy kit, meddig szoptatott az édesanyja. Ahogy az sem, hogy vegyesen táplálták, vagy tápszeres volt, esetleg lefejt anyatejet vagy donor női tejet kapott-e. Az, hogy mi édesanyák szeretünk szoptatni, az nem szorul magyarázatra, így vagyunk kitalálva. Az is magától értetődő, hogy a kisbabák szeretnek szopizni, hiszen ők ösztönből cselekednek. Belénk van kódolva, a nők képesek szoptatni.”
 

Képek forrása: João Henrique do CarmoNIKOLAY OSMACHKOwillsantt, Wendy Wei, Becerra Govea Photo fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja