SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szoptató anyák életmódja: mit fogyasszunk és mit nem szabad enni a szoptatás alatt?

- 2018-01-30
Mit és mennyit együnk, igyunk a szoptatás időszakában? Jó ötlet-e a fogyókúra és sport a szoptatás alatt? Milyen élelmiszereket kerüljön a szoptatós anya?
Szoptató anyák életmódja: mit fogyasszunk és mit nem szabad enni a szoptatás alatt?


A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, amely megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek a fejlődéshez szükségesek.

A szoptató anya életmódja és táplálkozása befolyásolja az anyatej termelődését és összetevőit.


A szoptató anyák szükségletei

Energia- és tápanyagszükséglet: A szoptató anyukáknak kb. 600-700 kcal-val több energiára van szükségük naponta, változatos, napi 4-5-szöri étkezés javasolt.

A fehérje szükséglet napi kb. 20 grammal növekszik a szoptatás ideje alatt.
Emelkedik az A-, a C-, a D-vitamin és a folsav-szükséglet, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium, a magnézium, a foszfor, a jód és a cink igény is.

folyadékbevitelt is növelni kell, átlagosan kb. 850 ml tej képződik naponta, ezért ajánlott a szoptató anyukáknak a napi 1,5-2 liter folyadék mellett még plusz 1 liter folyadékot fogyasztani. Tehát ajánlatos annyival több folyadékot inni naponta, mint amennyi anyatej termelődik.


Javasolt élelmiszerek
 

  • A folyadék pótlására a víz, ásványvíz, gyümölcsteák, tejes italok (mértékkel), turmixok, 100%-os, facsart gyümölcs- és zöldséglevek, tejtermelést segítő teák a legalkalmasabbak.
  • A megnövekedett fehérjeszükséglet fedezésére alkalmasak a sovány húsfélék (csirke, pulyka, halak, sovány sertés-, marhahús); a tej és a tejtermékek (kefír, joghurt, túró, sajt), a sovány felvágottak (sonka- és párizsifélék) és a tojás.
  • Az étrend gerincét az összetett szénhidrátokból álló, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségfélék és gyümölcsök alkossák.
  • Gabonafélékből javasolt a teljes kiőrlésű lisztek, pékáruk, tészták, müzlik és a barna rizs. Ezek az élelmiszerek magas rost-, vitamin (E-, B1-, B2-, B6-vitaminok) és ásványi anyag (kálium-, magnézium) tartalmúak.
     

Mérséklendő és nem ajánlott élelmiszerek
 

  • Csökkenteni javasolt a fehér liszt és a belőle készült kenyerek, péksütemények fogyasztását, a cukor és a cukorral készült édességek, élelmiszerek bevitelét.
  • A zöldségek közül a magas cellulóz- és aromatartalmú zöldségek puffadást, hasfájást okozhatnak a csecsemőknél (pl. kelkáposzta, karfiol, karalábé, káposzta, fokhagyma, kukorica, zöldborsó, szárazhüvelyesek), ezért fogyasztásuk kerülendő, főleg a szoptatás első hónapjaiban. A későbbiekben óvatosan megpróbálható ezek fogyasztása.
  • A gyümölcsök közül csökkenteni kell az eper, málna, citrusfélék fogyasztását. A málna és eper ízét adó anyagok az anyatejbe nagy mennyiségben átjutnak, ezt sok baba nehezebben tolerálja, esetleg allergizáló hatású is lehet.
  • A magas illóolaj tartalmú fűszereket, ételízesítőket is célszerű kerülni, pl. bors, csípős paprikafélék, zsálya, torma, chili.
  • A só fogyasztást is csökkenteni javasolt, ajánlott a jódozott konyhasó mértékletes használata.


Életmódbeli tanácsok


Sport és fogyókúra szoptatás alatt?

Fontos a pihenés és a lazítás, amely jótékonyan befolyásolhatja a tejképződést, ezért az anya sokat pihenjen.

Legalább a baba 6 hetes koráig célszerű várni a sport elkezdésével. A szoptató nőknek kevésbé javasolt a futás vagy bármilyen sok ugrálással járó sport űzése. Érdemes fokozatosan, kíméletesen elkezdeni a sportolást, kerülni kell az izomlázat és a túlzott terhelést. Az izomláz miatt emelkedik a tejsavszint, amely befolyásolhatja az anyatej ízét, emellett hátráltatja az anyatej képződését.

A valamilyen szempontból hiányosan táplálkozó anyának a saját szervezetében raktározott készleteit kell felhasználnia, hogy az anyatej tápanyag-összetétele a csecsemő számára megfelelő maradjon, s nem biztos, hogy az anyai készletek elegendők, illetve az anyai zsírszövet lebontása révén a zsírszövetben - a hasznos tápanyagok mellett - felhalmozódhatnak olyan zsírban oldódó vegyületek, méreganyagok, amelyek káros hatást fejthetnek ki a csecsemőre (pl. nehézfémek). Ugyanez a folyamat játszódik le akkor is, ha az anyuka szoptatás mellett fogyókúrába kezd, ezért a szoptatás alatt a fogyókúrát az édesanyáknak nem javasoljuk!

A feketekávé, a koffeintartalmú üdítők és az erős fekete teák hatóanyagai is átjutnak az anyatejbe, amelyek a csecsemőket túlzottan élénkítik, esetlegesen alvás- és magatartászavarokat okozhatnak.

A dohányzás teljes tilalom alá esik! A nikotin átjut az anyatejbe, koncentrációja az anyatejben az anya vérében mérhetőnek akár háromszorosa is lehet.

Az alkohol és a drogok fogyasztása is tilos a szoptató anyukáknak!

Szerző: Pogács-Szeifert Éva

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Forrás: GyógyHírek
Fotó: Mothering Touch / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja