SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem kevés az anyatejem? Honnan tudom, hogy jóllakott-e a baba? - Jelek, hogy eleget szopott a csecsemő

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-02-15
A szoptatós anyák szorongásának egyik fő tárgya, hogy főleg eleinte nem tudják megmondani, eleget evett-e a babájuk. Még ha az orvosi utasításnak megfelelően minden etetés előtt és után akkurátusan le is mérik a kicsit, folyamatosan ott a kétely, ha a baba sírni kezd: most akkor éhes, vagy éppen hogy a hasa fáj?
Nem kevés az anyatejem? Honnan tudom, hogy jóllakott-e a baba? - Jelek, hogy eleget szopott a csecsemő

Az első hetekben sajnos gyakorlatilag megúszhatatlan az ezen való aggódás. Noha néhány hónap sikeres szoptatás után a legtöbb anya már belerázódik az anyatejes táplálásba, az elején is figyelhetünk olyan jeleket, amelyekből jó közelítéssel meg tudjuk mondani, elég táplálékhoz jut-e a babánk.
 

A következő esetekben valószínűleg elég az anyatej:
 

  • Szoptatás előtt a mell feszül, utána puhává válik. Ha a baba szopása hatékony, szoptatás közben az anya méhösszehúzódásokat érezhet, különösen az első napokban; emellett a tejleadó reflex beindulása esetén a másik melléből is csepeghet a tej, szomjúság jelentkezhet.
  • A baba önszántából, nyugodtan fejezi be az evést (ha jól lakott, elégedetten elengedi a mellet, száján esetleg látható pár csepp anyatej is).
  • Súlya egyenletesen gyarapszik (4.napon a súlyvesztés megáll, 10-14 napos korra születési súlyát visszanyeri). Ennek méréséhez elég hetente, ugyanabban a napszakban, pelenkában vagy meztelenül a mérlegre tenni. Hacsak valami különleges ok meg nem kívánja, felesleges minden egyes étkezés előtt és után megmérni - az egyes szopások mérése nem ad reális képet a tejmennyiségről, így erre az egy adatra nem érdemes önmagában támaszkodni.
  • Naponta legalább 6 pisis és minimum 3 kakis pelenkája van; hat hetes kor után a kizárólag anyatejjel táplált babáknál normálisnak számíthat a heti 1 széklet is.
  • A széklet színe mustársárga, krémes állagú, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen.
  • A baba szájürege nedves és rózsaszín, bőre puha.
  • Szoptatás közben egyenletesen, jól hallhatóan, láthatóan, ritmikusan nyel, szopómozgásai megfelelőek.


Előfordulhat, hogy kevés az anyatej, ha
 

  • A súlyvesztés meghaladja a 7-10%-ot, és a 4.nap után is folytatódik, illetve a gyarapodás nem megfelelő.
  • Hatnál kevesebb pisis pelenkája van, melyben a vizelet sötétsárga, szúrós szagú, és az első hat hétben nincs mindennap széklet.
  • A baba rosszkedvű, nyűgös.
  • Ha etetés közben nem látható, hallható a ritmikus nyelés.
  • ha a baba besárgul, aluszékony, nehezen ébreszthető, a nedves pelenkák száma elmarad, gyarapodás sem megfelelő, szintén forduljunk tanácsadóhoz!

Ha ezeket a jeleket észleljük, a szoptatási gyakorlat megtekintése ajánlott szoptatási tanácsadó segítségével.

Egy újszülött gyomra akkora, mint egy cseresznye, így naponta minimum 8-12 alkalommal is mellre kéredzkedik, vagy még többször. Az első napokban a kolosztrum áll rendelkezésre pont akkora mennyiségben, amely ekkora gyomornak megfelelő, rendkívül koncentrált anyag, a baba „első oltásának” is nevezik, nem véletlenül. Körülbelül a 3. napon a kolosztrum átalakul érett tejjé (tejbelövellés), ennek megérkezésekor lehet tapasztalni a mellfeszülést, melynek fájdalmas formáját el lehet kerülni, ha lehetőség szerint a baba az első pillanattól kezdve gyakran, igényei szerint kerülhet mellre, anya-baba páros nincsenek egymástól elszeparálva. A szoptatás nem csak etetés, annál jóval több funkcióval rendelkezik: megnyugvás, altatás, komfortérzet, fájdalomcsillapítás. A komfortszoptatás ugyanolyan jelentőségű, mint hogy a gyomor megteljen!


Túl lehet etetni a babát?

Régi kérdés, túl lehet-e etetni egy babát. Nem, kizárólagosan, igény szerint szoptatott babát nem lehet túletetni, nyugodtan a babára bízhatjuk, mennyi idő alatt mennyi szopásra van szüksége, ezzel alapozzuk meg a szükséges tejmennyiséget is, mely a kereslet-kínálat elvén alapszik).

A megfelelő tejmennyiség eléréséhez érdemes a babát mellre tenni a legkorábbi jelzések alapján (pl.tátogás, cuppogás, fejecske forgatása, mocorgás), s biztosítani, hogy minden szopási igényt a mellen elégíthessen ki. Így a tejmennyiség a baba igényeihez tud alkalmazkodni. Ezért is érdemes alaposan megfontolni cumi, cumisüveg használatát, mert ezen eszközök kedvezőtlenül befolyásolhatják a tejmennyiséget, emellett akár egyetlen használat is cumizavarhoz vezethet. Ha bármi okból pótlásra volna szükség és lefejt tejet szeretnénk adni a babának, akkor is érdemes szoptatásbarát módszert alkalmazni, pl. kispohár, fecskendő, svéd itatópohár.


A cikket lektorálta:
 

Dobiné Olasz-Papp Nóra

Dobiné Olasz-Papp Nóra

 

Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó


Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu
 

Fotó: High Contrast / Wikimedia

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja