SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újabb részletek arról, miért vannak veszélyben a koronavírusos várandósok

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-11-24
Nagyobb a kockázata a halvaszületésnek azoknál a várandós nőknél, akik koronavírussal fertőződtek, mint azoknál, akik nem fertőzöttek - jelentette ki az amerikai járványügyi hivatal (CDC). Azt is hozzátették, hogy a delta variáns megjelenése négyszeresére emelte ezt a kockázatot.
Újabb részletek arról, miért vannak veszélyben a koronavírusos várandósok

Minden nyolcvanadik szülés halvaszüléssel végződik azoknál, akik fertőzöttek

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) másfél éven keresztül gyűjtött adatokat 736 kórházból. Összesen 1,2 millió szülést elemeztek, és kiderült, hogy a halvaszülés nagyon ritka jelenség, ugyanakkor azokra nézve, akik Covid 19-el fertőzöttek, rendkívül magas lehet a kockázat.

  • A koronavírussal fertőzöttek esetében minden nyolcvanadik,
  • míg a nem koronavírusosoknál minden 155. szülés végződik halvaszületéssel.

A szakértők szerint a koronavírussal fertőzöttek esetében azoknál gyakoribb a halvaszülés, akik:

  • krónikus magas vérnyomásban
  • vagy más szövődményekben szenvednek (például intenzív osztályon, lélegeztetőgépen vannak, stb.)


Nem szabad alábecsülni a koronavírus-fertőzés veszélyeit

Mark Turrentine, a houstoni Baylor College of Medicine professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a halvaszülés kockázata alacsony, a veszélyeket és a kockázatokat nem szabad alábecsülni.

A jelentés egyik fontos üzenete, hogy a fertőzés elkerülése a legfontosabb, ezt pedig az oltással tudjuk a leghatékonyabban elérni. A kismamáknak ajánlott a védőoltás felvétele. A jelentésben azonban nem szerepel adat arra vonatkozóan, hogy a várandósok közül hányan kaptak védőoltást - de azt tudni lehet, hogy a tavaly nyáron 30 százalék körüli volt az oltottak aránya a várandósok körében.

Joseph Biggio, a New Orleans-i Ochsner Health egészségügyi szolgáltató magas kockázatú terhességekkel foglalkozó specialistája hangsúlyozta, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Covid-19 okozta a halvaszüléseket. Elképzelhető, hogy a nők a betegség miatt olyan súlyos állapotba kerültek, hogy az orvosok nem tudtak beavatkozni a magzat érdekében.


Barbara nyolc napig volt lélegeztetőgépen a szülés után, majdnem belehalt a vírusba

anya babávalFotó: Balás Barbara

Korábban több olyan történetet mutattunk be a Családineten, ahol arról számoltunk be, hogy várandósok küzdenek a saját és babájuk életéért a kórházakban. Barbara harmadik kisbabáját várta, amikor elkapta a vírust. A szülés után nyolc napig volt lélegeztetőgépen, élet és halál között. Miután magához tért, az erős gyógyszerek miatt amnéziája és hallucinációi voltak.

,,Amikor felébredtem, nem tudtam, hogy Kecskeméten vagyok, és azt se, hogy hogy kerültem kórházba. Arra emlékeztem, hogy koronavírusos vagyok. Az orvosok elmondták nekem, hogy altatásban voltam, és hogy van egy kislányom.”
 

Éva a császármetszés napján halt meg, kisfiát magához sem ölelhette

Éva és Tamás hosszú ideig vártak, mire megfogant a kisfiuk. A kisfiúnak azonban édesanyja nélkül kell majd felnőnie, Éva ugyanis a koronavírus áldozata lett. Miután belázasodott, kórházba vitték, majd két nappal később császármetszést végeztek az orvosok. Lélegeztetni akarták a kismamát, de erre már nem kerülhetett sor, még aznap meghalt. Most novemberben lett volna 40 éves.

Az édesanya megkapta a covid oltás első adagját. Valószínűleg már az oltás előtt elkaphatta a fertőzést. A kisfiú édesapja után a Tamás nevet kapta.

”Az édesapa végig mellette, mellettük volt. Itt jött el a pillanat, amikor nem tudta, hogy a koraszülött kisfiát féltse és próbáljon örülni az új kis életnek, vagy a felesége kezét fogja és búcsúzzon… talán örökre.
A szavak elfogynak …
Sajnos még aznap meghalt az édesanya…”

Indexkép: Andre Furtado fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja