A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

34 éves magyar kismama hunyt el koronavírusban

Németh Noémi [cikkei] - 2021-11-04
A várandósságot alapbetegségként tüntették fel.
34 éves magyar kismama hunyt el koronavírusban

A koronavirus.gov.hu oldalán naponta frissülő statisztikai adatokat láthatunk többek között az új megbetegedések, a gyógyultak és a kórházban kezeltek számáról is, ahogy az elhunytak életkorát és alapbetegségeit is átnézhetjük.

A mai napon 107 új halálos áldozat adatai kerültek fel a honlapra, akiknek átlagéletkora 72,95 év - azonban 30-as és 40-es éveikben járó személyek is szerepelnek az elhunytak listáján.

A legmeglepőbb egy 34 éves nő, aki esetében a várandósságot alapbetegségként tüntették fel. Amennyiben az elhunytnál nem áll fenn semmilyen betegség, úgy ebben a mezőben "nem ismert alapbetegség" szokott megjelenni.

Várandósság a koronavírus-járvány idején

Hogy a várandósok esetében nagyon kockázattal jár-e a megfertőződés, illetve hogyan befolyásolhatja a vírus a magzat fejlődését, arról egyelőre kevés adat áll rendelkezésre. 

"Beszámoltak már néhány olyan esetről, ahol igazolt COVID-19 vírusfertőzött várandós, egészséges, vírusfertőzéstől mentes újszülöttet hozott világra, de ismert olyan eset is, melyben méhen belüli magzati fertőzés került leírásra. A COVID-19 vírus méhlepényen keresztüli, magzatra történő átvitele azonban egyelőre nem bizonyított.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy igazolt COVID-19 vírusfertőzött várandósok esetében, nagyobb gyakorisággal fordulhat elő idő előtti burokrepedés, illetve koraszülés" - olvasható a semmelweis.hu oldalán. 

A vírus tehát úgy tűnik, befolyásolhatja a magzat állapotát és korai burokrepedést vagy koraszülést is okozhat - arról azonban, hogy magukra a várandós nőkre hogyan hat, egyelőre kevés az információ. Egy francia tanulmány szerint a terhes nők esetében 62%-kal nagyobb annak a valószínűsége, hogy állapotuk olyan súlyossá válik, hogy intenzív orvosi ellátásra szoruljanak.
Annak az esélye pedig, hogy lélegeztetésre lesz szükségük, 88%-kal nagyobb - olvasható a webbeteg.hu-n.

Kérdéseinket elküldtük a koronavirus.gov.hu sajtóosztályának, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Indexkép: webandi / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja