SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

10 praktikus dolog, amit tegyél meg szülés előtt

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-01-16
A szülésre nem árt nem csak lelkiekben, hanem a gyakorlati oldala felől is felkészülni. A következő írásban azt vesszük sorra, mi az, amit érdemes akár már hónapokkal a nagy esemény előtt végiggondolni és megtenni.
10 praktikus dolog, amit tegyél meg szülés előtt

1. Döntsd el, hol és kinél akarsz szülni!

Megfelel a körzeti kórház az ügyeletes orvossal? Vagy inkább fogadott szakembereket szeretnél magad mellé? Dönthetsz úgy, hogy csak orvost vagy csak szülésznőt fogadsz, de vedd számításba, hogy vannak, akik együtt szeretnek dolgozni – ezt érdeklődd meg, amikor felkéred valamelyiküket. Szomorú, hogy erről beszélni kell, de nem mehetünk el mellette: derítsd ki, hogy hol mennyi szokott lenni a „tarifa”. Ügyeletes orvosnál szülve a hálapénz nem elvárható, a fogadott orvosok azonban – valahol érthető okból – általában tartják a markukat.
 

2. Ismerkedj meg a kórházi szokásokkal!

Nem minden kórházban azonosak a szokások, nem mindenhol biztosítják ugyanazt a felszerelést, ezért ezekről nem árt már jóval a szülés előtt tájékozódni. Idő szűkében az orvos is adhat róla felvilágosítást, de ha van rá lehetőséged, célszerű felkeresni az intézmény szülészfelkészítő tanfolyamát, ha tartanak ilyet. Itt információt kaphatsz a helyi szülési protokollról, például, hogy adnak-e beöntést, hogyan állnak hozzá az epidurális érzéstelenítéshez (van, ahol rutineljárás, máshol egyáltalán nincs is rá lehetőség), mekkora a császármetszések aránya az adott intézményben. Megtudhatod, milyen elveket követnek a baba-mama szobákkal és a tápszeres pótlással kapcsolatban, és azt is, mit kell magaddal vinned a kórházba – biztosítanak-e például babápolási szereket és pelenkát.

Kapcsolódó cikkünk: A kórháztól függ, mekkora a császármetszés esélye
 

3. Pakold össze a kórházi csomagodat!

Legkésőbb a 30. hétre – biztos, ami biztos alapon – legyen egy sarokban összekészítve a táskád, amit magaddal fogsz vinni a kórházba! Ebben legyenek a te dolgait éppúgy, mint amire a babádnak lesz szüksége. A terhesgondozási könyvedet se felejtsd ki! Ha még szülés előtt elutazol valahova több napra, a kiskönyvet oda is vidd magaddal.

Kapcsolódó cikkünk: Kórházi lista: mire lesz szüksége apának a szülőszobán?
 

4. Döntsd el, ki legyen melletted szülés alatt!

A párod? Dúla? Esetleg mindketten? (Nem mindenhol engedik.) Szeretnéd-e, hogy a nagyszülők a folyosón várakozzanak? Két alapelv: senkit ne kényszeríts arra, amit nem akar, és azt se engedd, hogy te olyan helyzetbe kerülj, amiben nem érzed magad kellemesen. Ha például anyukád vagy anyósod helyben szeretné megvárni az unoka születését, de téged ez feszélyezne, ne fél ezt elmondani! Határozott fellépéssel és az esetleges sértődések felvállalásával sok későbbi konfliktusnak veheted elejét.

Nem tudod eldönteni, hogy bent legyen-e a párod a szülésnél? Olvasd el, hogy nyilatkoztak az apukák az apás szülésről! >> Magyar apukákat kérdeztünk az apás szülésről - imádni való válaszokat kaptunk


5. Tervezd meg, hogyan jutsz el a kórházba!

Az, hogy te magad vezess el odáig, miközben vajúdsz, semmiképpen nem opció, így másokra leszel utalva. Biztosítsd, hogy mindig legyen kéznél valaki, aki be tud vinni a kórházba. A taxisok nem mindig szeretnek vajúdó nőket fuvarozni, de a mentőt nyugodtan kihívhatod, és az sem igaz, hogy ők csak a körzetes kórházba hajlandóak elszállítani.
Külön nehezítő tényező, ha van már gyereked, és az ő felügyeletét is meg kell oldanod. Figyelembe véve, hogy a második szülések rendszerint sokkal gyorsabban lezajlanak, mint az első, ha időbe telik, amíg a nagyszülők megérkeznek, jó, ha van kéznél egy éjjel-nappal riasztható szomszéd, aki vigyázni tud rá egy darabig, ezzel is értékes perceket nyerve számodra.
 

6. Mosd és vasald ki a babaruhákat!

Akár újonnan vásárolt, akár öröklött ruhákat adsz rá, egy mosás és vasalás mindenképpen rájuk fér. Érdemes ezt sem a kilencedik hónapra tartogatni, mert nagy hassal ez már rendkívül megterhelő.
 

7. Vegyetek részt elsősegélynyújtó tanfolyamon!

Lehetőleg a pároddal együtt. Sok kórház ingyenes tanfolyamokat is szervez, amelyeken megismerheted és egy műanyag babán a gyakorlatban is kipróbálhatod az újraélesztést, a sérülések ellátását vagy azt, hogy mi a teendő félrenyelés esetén.
 

8. Végezd el a munkahelyeden az utolsó simításokat!

Próbáld meg elérni, hogy ne maradjanak utánad elintézetlen ügyek, lezáratlan problémák. Beszéld meg a munkáltatóddal, hogy mennyi ideig számíthat a távollétedre. Szerencsére hazánkban is egyre több cégnél és területen léteznek részmunkaidős és otthonról végezhető pozíciók. Ha úgy érzed, ez a te utad, érdemes ezekről a lehetőségekről is előre tájékozódni.
Ha szeretnéd megtartani a munkahelyedet, nem érdemes szüneteltetni minden kapcsolatot. Talán megoldható az, hogy néhány hónapon belül otthonról dolgozz egy keveset, a közösségi alkalmakra is érdemes elmenni, ha a cég szervez ilyeneket, és téged is meghívnak rá. Természetesen az sem baj, ha bármilyen okból szívesebben hagyod a hátad mögött őket – ebben az esetben élvezd ki a rád szakadt szabadságot!
 

9. Olvass a szülésről!

Ne rémtörténeket keress, és ne is nézz felkavaró szülésvideókat! A folyamattal azonban legyél tisztában. Mik a jelek, mikor kell bemenni a kórházba, ott mikor mi következik, neked mit kell tenned. Az esetleges félelmeidet is nagyban eloszlatja, ha tisztában vagy vele, mi vár rád.
 

10. Ne pánikolj!

Amikor az első szülésemre készültem, és igencsak féltem, elkezdtem nézni az utcán az embereket, és az jutott eszembe, hogy ők is mind megszülettek valahogy. Annyira akkor csak nem lehet megoldhatatlan ez a feladat… A saját gyermeked megszületése életed legnagyobb csodája, de objektíven nézve a világ legáltalánosabb dolga, amelyen százezrek esnek át naponta. Izgalomra tehát van ok, félelemre és pánikra azonban aligha. Mindenre elkészülten és tájékozottan pedig – reméljük – nem fog nagy meglepetés érni.

Fotó: M Sundstrom / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja