SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit bárcsak tudtam volna szülés előtt

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-20
Mendemondákat mindenki hall a szülésről. Aztán egyszer csak ott fekszel a szülőszobában, és rájössz, hogy bár rengeteg rémtörténetet hallgattál végig, más, fontosabb dolgokról senki sem mesélt. Pedig van, amit jó lett volna tudni még szülés előtt...
10 dolog, amit bárcsak tudtam volna szülés előtt

10 dolog, amit bárcsak tudtam volna szülés előtt


A fájdalmat nemcsak a hasadban érzed

Folyton azt halljuk, hogy mennyire fáj a szülés. Hogy olyan, mintha épp megjönne és azt megszoroznád tízzel. Persze a fájdalom szubjektív, mindenki másképp éli meg, van, akinek nem is fáj annyira, más meg úgy érzi, hogy nem fogja kibírni. Arról azonban kevés szó esik, hogy itt nemcsak a has körüli fájdalomra kell gondolni.

Szülés közben minden izmunk dolgozik, mindenünket megfeszítjük. Ez az érzés sokkal inkább hasonlít arra, mint amikor valaki influenzás, és fáj minden porcikája. Főleg szülés után. Nehéz aludni, nehéz megfordulni, mozogni. De ez az esetek többségében teljesen természetes.


Olyan érzés, mintha WC-re kellene menned

Sokan a szülőszobán szembesülnek azzal először, hogy a szülési fájdalom olyan is lehet, mintha WC-re kellene menniük. A tolófájás ugyanis pont olyan érzés. Ha előre figyelmeztetnek, hogy ez teljesen természetes, akkor nem szégyenkezik az ember a szülőszobán.
 

Nem kell traumatikusnak lennie a szülésélménynek

Bár sokan csak a legfájdalmasabb és legrosszabb pillanatokról mesélnek a szülésükkel kapcsolatban, azért ne feledkezzünk meg róla, hogy a szülés egyben csodálatos élmény is! Mindenki máshogy éli meg, de egyáltalán nem kell traumatikusnak lennie!

Bár sokan úgy nyilatkoznak szülés után, hogy még egyszer ezt biztos nem csinálják végig, végül mégis úgy döntenek, hogy újabb gyereket vállalnak. És milyen jól teszik! Van, akinek a második szülése sokkal könnyebb és fájdalommentesebb. Érdemes utánaolvasni a hipnoszülésnek is - így is lehet ugyanis szülni.
 

Szülés után megváltozik a testünk

Persze, gyakran halljuk az anyukánktól, hogy kislányom, én már három gyereket szültem, azért nézek ki így, de amíg ezt nem tapasztaljuk a saját bőrünkön, addig aligha tudunk hinni neki. És valóban: szülés után nem a legkellemesebb élmény tükörbe nézni. És nemcsak azért, mert zsíros a hajunk, mert nem volt időnk megmosni.

Megváltozik a hasunk, a mellünk, átalakul az egész testünk. A szoptatás is megviseli a testünket, nagyon igénybe veszi a melleinket. De ez mind természetes, és nem kell, hogy végleges legyen! Egy idő után lesz rá lehetőséged, hogy újra visszanyerd a régi alakod. Most sokkal szebb és fontosabb dolgod van: a kisbabádat pedig egyáltalán nem érdekli, hogy hány kiló voltál szülés előtt és után - sokkal jobban érdekli azt, hogy minden nap láthassa az anyukája mosolyát.
 

Hátra van a méhlepény...

Amikor már azt hisszük, hogy túlvagyunk a szülésen, akkor közlik velünk, hogy még a méhlepényt is meg kell szülni, vagyis annak is ki kell jönnie valahogy. Erre sokan egyáltalán nem számítanak.
 

A császármetszés egy komoly műtét

Bár sokan a mai napig úgy vélik, hogy irigylésre méltó az, aki császárral szült: hiszen biztosan nem érzett semmit, hamar megvolt, nem kellett erőlködnie. Pedig ez közel sincs így. A császármetszés akárhogy is nézzük, bizony egy komoly műtét, és általában csak indokolt esetben végzik. A gerincbe adott injekció is sokak számára fájdalmas és félelmetes, ráadásul a császármetszésből való felépülés is hosszabb, mint a hüvelyi szülés utáni regeneráció. 
 

Néha szükség van egy kis segítségre

Bár sokan tartózkodnak mindenféle beavatkozástól, és hősiesen szeretnék végigvinni a szülést, előfordulhat, hogy mégis elfáradunk, vagy olyan helyzet adódik, ami veszélyeztetné a saját vagy a babánk egészségét, ezért szükség lehet valamilyen közbelépésre. Nem szégyen oxigént vagy epidurális érzéstelenítést kapni! Ne éld meg kudarcként, ha ilyesmire kerül sor a szülésed során.
 

A vérzés normális szülés után

Sok nő megijed, amikor meglátja, mennyi vér távozik szülés után. Van akinek kevesebb, van akinek több, ez függ attól is, hogy a baba császármetszéssel vagy hüvelyi úton született-e meg. Mindenesetre nem kell megijedni, a vérzés normális. Ha bizonytalan vagy valamiben, akkor mindeképp konzultálj a szülész-nőgyógyászoddal!
 

Szülés közben nem nagyon tudsz beszélni

Amikor jönnek azok a bizonyos összehúzódások, akkor nem nagyon marad erőnk arra, hogy beszélgessünk. Összeszorítjuk a fogunkat és teljes erőnkkel koncentrálunk. A filmekkel ellentétben a valóságban nagyon sok szülés teljesen csendben zajlik.
 

Nem baj, ha elveszíted az irányítást

Jó, ha előre tudja az ember, hogy még az sem baj, ha szülés közben elveszítjük az irányítást, ha megijedünk, vagy ha nem tudjuk, hogy most mi fog történni. Nem kell félnünk, mert a körülöttünk lévő emberek azért vannak ott, hogy vigyázzanak ránk!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja