SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Orvosi csoda Horvátországban: tízezerből egy alkalommal fordul elő ilyen szülés

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-06-03
Egy horvát nő négy kisbabát szült egyszerre a napokban. Szakemberek szerint ez egy nagyon ritka és különleges eset: mindegyik picinek külön méhlepénye volt.
Orvosi csoda Horvátországban: tízezerből egy alkalommal fordul elő ilyen szülés

Tízezerből egyszer fordul elő négyes szülés

Jutarnji List című horvát napilap számolt be a nem mindennapi szülés történetéről. A 29 éves horvát nő császármetszéssel hozta világra négy gyermekét, akikről kiderült, hogy nem egy- vagy kétpetéjű ikrek, hanem mindegyikük egyedi.

Az édesanya természetes úton esett teherbe, a várandóssága rendben zajlott, azonban már két hónapja kórházban, orvosi felügyelet alatt állt a veszélyeztetett négyes várandósság miatt. 

A három kisfiú 40 centiméterrel és 1500 grammal, a kislány pedig 38 centiméterrel és 1500 grammal látta meg a napvilágot. 

Dr. Marko Mimica, a szülészeti klinika vezetője elmondta, hogy tízezer esetből mindössze egyszer fordul elő négyes szülés. Az pedig, hogy mindegyik baba külön méhlepényben van, és nem ikrek, még ritkább. 

"A négyes terhességek igazán ritkák, és nagyon kockázatosak is. (…) A modern orvostudomány nélkül a babáknak szinte esélyük sem lenne a túlélésre” – nyilatkozta az orvos a Slobodna Dalmacija lapban.

A kisbabákról úgy nyilatkozott: "Szerencsére a babák jól vannak, és egyelőre nincsenek nagyobb komplikációk.”

A császármetszésre a terhesség 31. hetében került sor. Az ikerterhességek általában koraszüléssel végződnek. 

"Úgy gondoltuk, hogy ez a legjobb időpont a szüléshez. Az édesanya szerencsére jól van, egyelőre még az intenzív osztályon tartjuk, de ébren van, mosolyog és nagyon boldog a kisbabái miatt. A gyerekek pedig nagyjából egyforma méretűek és súlyúak” – mondta Dr. Mimica.

Hozzátette, hogy a babák valószínűleg még elég sokáig lesznek ott a klinikán megfigyelés alatt, hiszen el kell érniük egy bizonyos súlyt és érettséget ahhoz, hogy biztonságosan hazamehessenek.

Indexkép (illusztráció): Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja