SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülésznő, dúla, bába: tisztázzuk, mi a különbség!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-27
2021 májusában talán a legfelkavaróbb hír volt, hogy egy édesanya kisfia belehalt az otthonszülésbe. A miskolci kismama 200 km-t autózott, hogy dúlák segítségével világra hozhassa gyermekét. Erről a Bors írt. A baba azonban nem sírt fel, a szülésnél segédkezők pedig nem tudták újraéleszteni. Később kiderült, hogy a két dúla szülésznő volt. De mi a különbség az említett fogalmak között, melyik milyen képzettséggel rendelkezik és kinek, mi a feladata? Milyen szüléseknél lehetnek jelen? Szilágyi Enikővel, a Magyar Szülésznők Egyesületének elnökével beszélgettünk.
Szülésznő, dúla, bába: tisztázzuk, mi a különbség!

Szülésznő, bába, dúla: kik ők valójában és mik a feladataik?

Szilágyi Enikő, szülésznő, a Magyar Szülésznők Egyesületének elnöke szerint ezeket a fogalmakat gyakran összemossák az emberek.

Bába és szülésznő: egy és ugyanaz?

”A bába szó a népnyelvben a szülésznő megfelelője. A bába régen nagy tudású, nagy tiszteletnek örvendő asszony volt, aki a nők mellett állt életük fordulópontjain. Amikor a szülés kórházba került, a bábák elvesztették önállóságukat, szülésznői szerepbe kerültek.
De a jogi értelmezés szerint a bába és a szülésznő ugyanaz.”

Mint mondja, nem papírforma szerint van különbség, hanem a szemléletben. A bába filozófiája ugyanis, akár a család otthonában, akár kórházban dolgozik, az, hogy a szülés természetes folyamat.

”A bábával való kapcsolat valódi, személyes, mély kapcsolat. Az igazi bábaság: időt és törődést adni a családnak.”

terhes kismama lányávalTawny Nina Botha képe a Pixabay-en

Hozzáteszi, hogy napjainkban a szülésznő megnevezés azt illeti, aki kórházban teljesíti be ezt a szolgálatot, és bábának nevezik azt, aki otthonszülésnél segít az anyának. Végzettségük tekintetében azonban, bárhol is dolgozzon, a megnevezés szülésznő.

”Régebben 3 éves felsőfokú képzésben kellett részt venni, ma már kizárólag egyetemen válhat valaki szülésznővé.  A végzettség megszerzése után a szülésznők legnagyobb százaléka kórházakban, magánklinikákon helyezkedik el, de egyre többen (még sajnos mindig kevesen) választják, főként a megnövekedett igény miatt az otthonszülés kísérését.”

Szilágyi Enikőtől azt is megtudhattuk, hogy a kórházban dolgozó szülésznők általában 12 órás váltott műszakban dolgoznak. A szülőszobán a fő tevékenységük pedig a vajúdás haladásának észlelése. Minden élettanitól eltérő eredményt jeleznek az orvosnak. Továbbá, a vajúdás haladását segíthetik különböző alternatív technikákkal. Dolguk, hogy biztonságos, nyugodt légkört biztosítsanak az édesanya számára. Őszinték és érthetően kommunikálnak. Amikor pedig a vajúdás szakasza a kitoláshoz ér, a megszületést kísérik. A szakértő azt mondja, hogy ez általában a legtöbb helyen orvossal együttműködve zajlik. A szülésznők mindezeken túl az aranyórát is felügyelik, szükség esetén pedig a baba mellre helyezésében is segítik az anyát.

Dúla: asszonytársi segítő

A Magyar Szülésznők Egyesületének elnöke hangsúlyozza, hogy a dúla nem helyettesíti a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik.

kismama jógázik
StockSnap képe a Pixabay-en

”A dúlák nem egészségügyi végzettségű szakemberek, munkájuk ezt nem igényli. Természetesen lehetnek olyan egészségügyi szakemberek, akik elvégezték a dúlaképzőt, azonban amikor dúlai minőségben kísérnek szülést, akkor azt a dúlai kompetenciák szerint tehetik. A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése. Nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatot. A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében.”

Szilágyi Enikő azt mondja, az anya megbeszélheti ugyan a dúlával az örömeit, az aggodalmait vagy a kívánságait, de szülés közben nem vesz részt sem az anya, sem a kórházi személyzet döntéshozatalában.

”Egy jó dúla nagyon hasznos tud lenni a vajúdás segítésében főleg mostanában, hogy nem megoldott a jogi háttér a szülésznő választáshoz, így sok helyen a legnagyobb jószándékkal sem tudnak a szülésznők annyit az anyával lenni, amennyit kellene.”

A dúla nem vonható felelősségre!

A szakértő a Családinetnek adott interjújában arra is kitért, hogy a bábák és a szülésznők egyaránt jogilag felelnek a munkájukért, számon kérhetők, engedélyekkel, felelősség biztosítással kell rendelkezniük. Mint mondja, kórházban dolgozó szülésznőknek az intézmény biztosítja ezt a hátteret, intézményen kívüli szülésnél pedig a bábapraxisok gondoskodnak erről.

”A dúlák azonban a munkájuk minőségéért jogilag nem vonhatók felelősségre, erkölcsi értelemben persze igen.”  – hívja fel a figyelmet erre a fontos különbségre a Magyar Szülésznők Egyesületének elnöke.

Szülésfelkészítés

kismama fekszik a fűbenaryenterprises képe a Pixabay-en

Szilágyi Enikő elmondta, hogy a szülésznők mind a szülészeti osztály által szervezett, térítésmentes szülésre-szülőségre felkészítő tanfolyamokon, mind (amennyiben van erre engedélyük) magán úton egyéni és csoportos foglalkozásokat tartanak. Ezekben az esetekben az alapvető ismereteken kívül a kórházi protokollokról, szokásokról is tudják tájékoztatni az érdeklődőket. A dúlák pedig, mint mondja, szintén egyéni és csoportos alkalmakat szerveznek a családoknak, de ezek intézménytől függetlenek.

Gyermekágyas időszak: szülésznők és bábák szerepe

”A gyermekágyas osztályokon szülésznők és csecsemőápolók segítik az anyákat a korai gyermekágyas időszakban. Hazamenetel után Magyarországon jogszabályban rögzítetten a védőnők veszik át a gyermekágyas anya és újszülöttje látogatását. Intézeten kívüli szülés esetén három nap után “adják át” a bábák a megfelelő dokumentációval.” – hangsúlyozza a szakértő.

Otthonszülés: kinek javasolt, milyen szempontokat kell figyelembe venni?

babatalpandre andre képe a Pixabay-en

A Magyar Szülésznők Egyesületének elnöke kiemeli, hogy az intézeten kívüli szülés jogszabályban van szabályozva.

”Akinek van ilyen gondolata, az felkeres egy vagy több bábaszolgálatot, ahol felmérik az egészségi állapotát és eldöntik, hogy válaszhatja-e az intézeten kívüli szülést. Ez a döntés megváltozhat a várandósság és a szülés megindulása során is, egy esetlegesen kialakult magas kockázat miatt.”

Mint mondja, ahhoz pedig, hogy intézeten kívül szülhessen, az első orvosi vizsgálatnál az úgynevezett alacsony kockázatú várandósok körébe kell, hogy sorolják.

”Az a várandós, akinek az első felmérés kapcsán magas rizikót állapítottak meg, bármennyire is szeretne, nem szülhet otthon. Ezt a bábapraxisok is tudják, tájékoztató alkalmaikon ők is ismertetik az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Intézeti szülés estén a jelen szabályozás szerint a lakhely szerint illetékes intézményben szülhet a kismama.”

Indexkép: Marjon Besteman képe a Pixabay-en

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja