SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A debreceni Szülészeti Klinikán addig nem lehet fogadott orvosnál szülni, amíg nem alakul ki a hálapénz nélküli rendszer: így reagáltak a kismamák!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-11
A hálapénz kivezetése miatt döntött úgy a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, hogy átmenetileg megszünteti a ,,fogadott" orvos és szülésznő rendszerét. 2021. január elsejétől tehát határozatlan ideig nem lehet választott orvosnál illetve szülésznőnél szülni.
A debreceni Szülészeti Klinikán addig nem lehet fogadott orvosnál szülni, amíg nem alakul ki a hálapénz nélküli rendszer: így reagáltak a kismamák!

Miről is van szó?

Január elsejétől az új törvény értelmében büntethető az, aki hálapénzt ajánl fel, ahogy az is, aki ezt elfogadja. A hálapénz kivezetését a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetése és minden munkatársa kiemelt ügyként kezeli, ezért év elejétől több változást is elindítottak a mindennapi egészségügyi működésükre vonatkozóan – írják a Facebook oldalunkon. Azt is itt tette közzé a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, hogy 2021. január 1-től megszüntették a ,,fogadott” orvos és szülésznő rendszerét addig, amíg azt tiszta, átlátható, hálapénz gyanúját sem feltételező keretek között nem tudják folytatni.

Hangsúlyozták azt is, hogy ,,nem a Szülészeti Klinika, a debreceni Klinikai Központ vagy a Debreceni Egyetem vezetésének az utasításáról van szó, hanem a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kollektívájának egyöntetű döntéséről.”
 

Meddig tarthat a felfüggesztés?

A közleményben azt is írják, hogy amint átlátható lesz a rendszer, természetesen újra lehetőséget biztosítanak a választott orvossal való szülésre.
 

Kismamák, anyukák reakciói a választott orvos megszüntetésére

A közlemény megjelenése után csak úgy záporoztak a kismamák, édesanyák hozzászólásai. Volt, aki teljesen egyetértett a kialakult helyzettel, más felháborodott hangnemben írta le véleményét. A Családinet több olyan anyukát is megkeresett, akik ott szültek. A legtöbben, akik választott orvosnál hozták világra gyermeküket, azt mondták, hogy másképp nem is tudnák elképzelni a szülésüket.

,,Nagyon megnyugtató volt, hogy tudtam mi történik majd. Bíztam a választott orvosomban.”

Sokan fejezték ki felháborodásukat azzal kapcsolatban, hogy a jövőben itt, nem lehet fogadott orvosuk és szülésznőjük.

,,Ügyvéd vagyok. Szerintem ez alapvető jog. Miért veszik el a jogot, hogy azzal és úgy szülhessek, ahogyan szeretnék?”

,,Az én testem. Miért nem választhatom meg, hogy kinél szüljek? Ha valakihez járok rákszűrésre, kontrollokra, ismer engem, a problémáimat, miért ne szülhetnék Nála?

A Családinetnek nyilatkozott egy egészségügyben dolgozó nő is, aki szerint az orvosok nem tesznek különbséget, egyszerűen csak teszik a dolgukat, legjobb tudásuk szerint. Erre szerinte a saját esete a legkiválóbb példa.

,,Egészségügyi tanulmányaimat Debrecenben folytattam, szülészeti gyakorlat alatt részese lehettem az ottani munkának. Akkor határoztam el, hogyha gyerekem lesz, ott fogom megszülni. Amikor terhes lettem, kértem, hogy írják be a kiskönyvembe, hogy ott szeretnék szülni. Mindkét alkalommal mentő vitt be és az éppen aktuális szülészeti team látott el. Az első alkalommal tudták, hogy az egészségügyben dolgozom, a másodiknál nem, de nem volt különbség a két szülés közt. Kedvesek voltak, figyeltek rám, folyamatosan kérdezték, hogy vagyok. Mindenki maximálisan végezte a munkáját.”

Többen nyilatkozták azt, hogy egyes orvosokkal szemben bizalmatlanok.

,,Egy kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, félünk mi vár ránk, fontos hogy segítőkész, kedves, nagytudású emberek vegyenek körül.”
 

Statisztika

A KSH 2018-as adatai szerint abban az évben a terhes nők kétharmada választott orvosnál tervezte megszülni a gyermekét. A K-Monitor és az EMMA Egyesület 11 ezer résztvevővel készült friss, reprezentatív kutatása szerint pedig 2016 és 2020 között a nők 65%-ra hozta világra gyermekét fogadott orvosnál.

Kép forrása: Daniel Reche fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja