SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A debreceni Szülészeti Klinikán addig nem lehet fogadott orvosnál szülni, amíg nem alakul ki a hálapénz nélküli rendszer: így reagáltak a kismamák!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-11
A hálapénz kivezetése miatt döntött úgy a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, hogy átmenetileg megszünteti a ,,fogadott" orvos és szülésznő rendszerét. 2021. január elsejétől tehát határozatlan ideig nem lehet választott orvosnál illetve szülésznőnél szülni.
A debreceni Szülészeti Klinikán addig nem lehet fogadott orvosnál szülni, amíg nem alakul ki a hálapénz nélküli rendszer: így reagáltak a kismamák!

Miről is van szó?

Január elsejétől az új törvény értelmében büntethető az, aki hálapénzt ajánl fel, ahogy az is, aki ezt elfogadja. A hálapénz kivezetését a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetése és minden munkatársa kiemelt ügyként kezeli, ezért év elejétől több változást is elindítottak a mindennapi egészségügyi működésükre vonatkozóan – írják a Facebook oldalunkon. Azt is itt tette közzé a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, hogy 2021. január 1-től megszüntették a ,,fogadott” orvos és szülésznő rendszerét addig, amíg azt tiszta, átlátható, hálapénz gyanúját sem feltételező keretek között nem tudják folytatni.

Hangsúlyozták azt is, hogy ,,nem a Szülészeti Klinika, a debreceni Klinikai Központ vagy a Debreceni Egyetem vezetésének az utasításáról van szó, hanem a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kollektívájának egyöntetű döntéséről.”
 

Meddig tarthat a felfüggesztés?

A közleményben azt is írják, hogy amint átlátható lesz a rendszer, természetesen újra lehetőséget biztosítanak a választott orvossal való szülésre.
 

Kismamák, anyukák reakciói a választott orvos megszüntetésére

A közlemény megjelenése után csak úgy záporoztak a kismamák, édesanyák hozzászólásai. Volt, aki teljesen egyetértett a kialakult helyzettel, más felháborodott hangnemben írta le véleményét. A Családinet több olyan anyukát is megkeresett, akik ott szültek. A legtöbben, akik választott orvosnál hozták világra gyermeküket, azt mondták, hogy másképp nem is tudnák elképzelni a szülésüket.

,,Nagyon megnyugtató volt, hogy tudtam mi történik majd. Bíztam a választott orvosomban.”

Sokan fejezték ki felháborodásukat azzal kapcsolatban, hogy a jövőben itt, nem lehet fogadott orvosuk és szülésznőjük.

,,Ügyvéd vagyok. Szerintem ez alapvető jog. Miért veszik el a jogot, hogy azzal és úgy szülhessek, ahogyan szeretnék?”

,,Az én testem. Miért nem választhatom meg, hogy kinél szüljek? Ha valakihez járok rákszűrésre, kontrollokra, ismer engem, a problémáimat, miért ne szülhetnék Nála?

A Családinetnek nyilatkozott egy egészségügyben dolgozó nő is, aki szerint az orvosok nem tesznek különbséget, egyszerűen csak teszik a dolgukat, legjobb tudásuk szerint. Erre szerinte a saját esete a legkiválóbb példa.

,,Egészségügyi tanulmányaimat Debrecenben folytattam, szülészeti gyakorlat alatt részese lehettem az ottani munkának. Akkor határoztam el, hogyha gyerekem lesz, ott fogom megszülni. Amikor terhes lettem, kértem, hogy írják be a kiskönyvembe, hogy ott szeretnék szülni. Mindkét alkalommal mentő vitt be és az éppen aktuális szülészeti team látott el. Az első alkalommal tudták, hogy az egészségügyben dolgozom, a másodiknál nem, de nem volt különbség a két szülés közt. Kedvesek voltak, figyeltek rám, folyamatosan kérdezték, hogy vagyok. Mindenki maximálisan végezte a munkáját.”

Többen nyilatkozták azt, hogy egyes orvosokkal szemben bizalmatlanok.

,,Egy kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, félünk mi vár ránk, fontos hogy segítőkész, kedves, nagytudású emberek vegyenek körül.”
 

Statisztika

A KSH 2018-as adatai szerint abban az évben a terhes nők kétharmada választott orvosnál tervezte megszülni a gyermekét. A K-Monitor és az EMMA Egyesület 11 ezer résztvevővel készült friss, reprezentatív kutatása szerint pedig 2016 és 2020 között a nők 65%-ra hozta világra gyermekét fogadott orvosnál.

Kép forrása: Daniel Reche fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja