A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit ne vegyél meg a babakelengye listáról?

Kissné Duró Ágota - 2021-01-24
Sokféle lista található az interneten is, illetve jobb esetben a védőnőtől is kapsz egyet, de biztosan van rajta olyan tétel, amit aztán egyáltalán nem fogsz használni. Én persze csak a saját tapasztalatom írom le egy kis gondolatébresztőnek, hátha Te nem veszed meg feleslegesen.
Mit ne vegyél meg a babakelengye listáról?
  1. Hintőpor, fürdető és popsikrém: Én mindegyikből bevásároltam előre, de hiába múlt el a gyermek egy éves, mindháromból van még bontatlan. Egy részről a házi gyermekorvos ezeket felírja receptre, így felesleges a drogériákban találhatókat böngészni, hogy melyik a legszimpatikusabb. Másrészről lehet, hogy a hintőporra nem is lesz szükséged, ha nem a régi alkohol+hintőpor eljárással fogod a köldökcsonkot kezelni. És harmadrészt a családtagok is jó eséllyel fognak hozni ilyesmit az első látogatásoknál. Persze, egy popsikrémet kell pakolni a kórházi pakkba, de azt javaslom, hogy addig ne vásárolj sokat semmiből, amíg nem látod, hogy a kórházban hogyan javasolják a köldökcsonk kezelését, mi válik be pelenkázáshoz és fürdetéshez. Ha veszel is, akkor tedd azt a lehető legkisebb kiszerelésből.
  2. Mellszívó: ez szintén egy olyan tétel, amit sok helyen írnak, sőt, van, ahol kifejezetten a drágább, elektromos verziót ajánlják. Azonban igény szerint szoptatott csecsemő mellett nem lesz rá szükséged. Továbbá az is lehet, hogy nem illeszkedik megfelelően, így nem is tudod majd használni. Ez egy olyan tétel, amit szerintem teljesen felesleges előre megvenni. Ha tényleg nem megy máshogy, akkor az otthon nyugalmában is ráértek kitalálni, hogy milyet vegyetek, mennyi fér bele a költségvetésbe. Ugyanide sorolnám a tejtároló dobozokat, zacskókat is, amiket érdemes szintén csak akkor beszerezni, ha nem tudod szoptatni a babádat.
  3. Papír wc-ülőke: ezt persze embere és kórháza válogatja, de én nem bízom benne. Kb olyan érzés, mint amikor az ember gyermekkorában körbetette a wc-t papírral, ha mindenképp le akart ülni. Elcsúszik, szétszakad, szerintem egyáltalán nem higiénikus. Én a fertőtlenítő kendőre/gélre esküszöm, amivel letörlöm (gél esetében wc papírra nyomva) a wc-t, és akkor tuti a bacimentesség. Ilyen mostanában úgyis mindenkinél van – érdemes egy nagyobb kiszerelést venni, és kis flaskákat újra töltögetni.

+1. Cumi: nagyon sokan egy baba „kötelező tartozékaként” gondolnak a cumira, pedig tapasztalatból mondom, hogy cumi nélkül is van élet. A cumi tulajdonképpen anya-pótlék, egy igény szerint szoptatott csecsemőnek pedig nincs rá szüksége. A legújabb ajánlások, és szerencsére a legtöbb hazai kórházi protokoll az igény szerinti szoptatást részesíti előnyben, mely esetben a baba minden jelzésre mellre kerül. Ha pedig így szoptatod a babát, a cumi még zavart is okozhat, ezért kifejezetten nem is ajánlott. Tehát előre semmiképp nem vennék, és a kórházba semmiképp nem vinném be.

Fotó: ErikaWittlieb-től a pixabay-en

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja