SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babakelengye lista - mit vegyünk a babának?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-09-25
Amikor a gólya elindul egy fiatal pár felé, rögtön elkezdhetik törni a fejüket: vajon mit kell beszerezniük a kis jövevény számára? Mi az ami tényleg fontos, és mi nem, a bababoltok roskadásig rakott polcairól? Eláruljuk, mi az, amit semmiképp sem érdemes otthagyni.
Babakelengye lista - mit vegyünk a babának?

Miből áll a babakelengye?

 

Kórházi lista

A legfontosabb pakk az első napokban, ezért nem árt előre átgondolni, mi legyen nálunk a kórházban. Ha tudod, melyik intézményben fogsz szülni, érdemes utánakérdezni, ők mit kérnek – van, ahol a baba lehet saját ruhában, van, ahol cumisüveget kérnek, megint máshová semmit, csak egy kis mosószer hozzájárulást. A megfelelő osztályon biztosan kapsz erről felvilágosítást.

Ami azért nem árt – a magától értetődő dolgokon kívül:

Váltás hálóingek – Elég sok „baleset” érheti a rajtad lévő holmikat a bent tartózkodás alatt, ezért praktikus, ha nem kell megvárnod a látogatóidat a tiszta ruhával, legyen két-három tartalék. Érdemes beszerezni elől kigombolható fazont, ez megkönnyíti a szoptatást.

Nem allergizáló tusfürdő vagy szappan – Mindegy, hogy természetes, vagy császáros a szülés, biztosan marad egy olyan terület rajtad, amit nagyon óvatosan, körültekintően kell tisztítanod. A baba legfejlettebb érzéke pedig a szaglása az első napokban, zavarhatja őt a nagyon erős aroma, ezért óvatosan válassz.

Betét – Mivel a szülés utáni vérzés, folyás elég nagy mennyiségű, a legnagyobb éjszakai betéteken is kifoghat. Érdemes a szokásos egészségügyi betét helyett inkontinencia-betétet és eldobható bugyit, vagy felnőtt pelenkát magaddal vinned. Nem annyira elterjedt, de hasznos holmi a jégbetét, mely azon kívül, hogy felszívja a nedvességet, lehűl, és jegeli az igénybevett területet.

Mellbimbóápoló krém – Az első napokban lehetnek nehézségek a szopizással és a fejéssel, amíg a melled hozzászokik az igénybevételhez, kiszáradhat, kirepedhet. A kifejezetten erre az érzékeny területre való készítmények segítenek.

(Kapcsolódó cikkünk: Egy anya őszinte vallomása a mellgyulladásról, amit minden kismamának tudnia kéne)

Kézi vagy gépi mellszívó – Anyukája válogatja, hogy kinek mi megy jobban, a kézi, vagy pumpás fejés, esetleg a gépek használata, de egy biztos, a szoptatási idők között szükséges a fejés, mivel serkenti a tejtermelést, és szoktatja a melleket az igénybevételhez. Olyat válassz, amely sem a kezedet, sem pedig a melledet nem veti alá egy középkori kínzásnak – a mai mellszívók legtöbbje ergonomikus, kényelmes kialakítású, de ezzel is mellé lehet nyúlni, ezért jobb utánanézni, milyen típusok elérhetők.

Cumisüveg, pótüvegek – Ha minden jól megy, a babád 0-24 melletted lesz, hiszen a legtöbb kórház már „rooming in”–rendszerben működik. Azonban legalább fürdetésekkor be kell őt adnod a csecsemősöknek, ha pedig besárgul, vagy egyéb probléma jelentkezik, akár több időt is tölthettek külön. Ilyenkor praktikus lefejt anyatejet bekészíteni, hogy ne cukros vizet, vagy tápszert adjanak csemetédnek, ha sírdogálna.

Sterilizáló zacskó – Az előbbi eszközök tisztántartása nem egyszerű feladat egy kórházi szobában, ahol az esetek többségében csak egy mosdókagyló van. Az alaposan kiöblített, kimosott üvegeket, edényeket viszont könnyű a mikróban sterilizálni egy erre készült speciális zacskóban.

Tejszaporító tea – A kórházban még nem biztos, hogy lesz rá szükséged, ugyanis a tejbelövellés előtt nem tanácsos fogyasztani. Amikor azonban beindul a tejelválasztás, rengeteg folyadékot kell fogyasztani, és ennek pótlását érdemes részben a gyógynövényes, tejtermelést fokozó teával megtenni.

 

Ruhák, textíliák

A legfontosabb ezek alapanyaga. Fontos, hogy puha, bőrbarát, lehetőleg pamut vagy gyapjú, esetleg bambusz anyagból készüljenek, bírják a gyakori, magas hőfokon történő mosást, vasalást – ez utóbbi nem a ráncok, hanem a fertőtlenítés miatt lényeges.

Textilpelenka – Az első napokban sokszor fogod érezni, hogy még a 8-10 darab is kevés. Akárhová teszed, akárki veszi kézbe, mindent és mindenkit leterítünk tiszta pelenkával, ezzel védve a babát a kórokozóktól, a ruhákat, felületeket pedig a büfizés, bukás eredményétől. A tiszta pamut, esetleg bambuszszálakkal kevert anyag megfelelő.

Törölköző, kifogó – Minimum két darabra szükség van, hogy tudjátok mosni, váltani őket. Anyaga nem szöszölő frottír, vagy a textilpelenka anyagához hasonlatos is lehet. A lényeg, hogy puha legyen, simogató, magas hőfokon is mosható, és jól szívja a nedvességet.

Lepedő, ágynemű – Minimum két garnitúrára szükség van, hogy váltani, mosni tudjunk. Anyagában 100% pamut, magas hőfokon mosható, vasalható, puha legyen. A pici babáknak nincs szükségük párnára, a feje alá textilpelenkát tehetünk.

Olvasd el ezt is, fontos! Lehet, hogy a te babád kiságya is életveszélyes? - orvosok figyelmeztetnek a veszélyre

Takarók – Minimum két darab, egy vékonyabb és egy vastagabb takaró jó szolgálatot tehet, az évszakhoz igazodhatunk használatukkal. Alváson kívül is használhatjuk játszószőnyeg vagy bundazsák helyett.

Kombidressz, body – A baba fehérneműje, közvetlenül a bőrével érintkező, alul patentos ruhadarab. Akár 8-10 sem sok belőlük, hiszen a pelenkából kiszökő dolgok rendszerint ebben a ruhában akadnak el. Fontos, hogy a nyakrész átlapolt varrással készüljön, vagy patenttal bővíthető legyen, hogy a pici feje könnyen kibújtatható legyen. Anyaga 100% pamut, bőrbarát anyag legyen, mely magas hőfokon mosható és vasalható is.

Rugdalózó – A legpraktikusabb felsőruházat, hiszen nyaktól lefelé teljesen felöltözteti a kisbabát, meleg időben kis zokni sem szükséges alá. Többféle gombolású létezik, változó, hogy kinek melyik áll jobban kézre, ez a gyakorlatban derül majd ki. 8-10 darab ebből sem árt, hiszen a kívülről jövő szennyeződések – bukás, anyatejfolt, vagy a nagymama rúzsa – elsősorban ezen a ruhadarabon hagyhatnak foltot.

Kiskabát, kisnadrág, pulóver – 2-2 darab ezekből az utcai kiruccanásokhoz elengedhetetlen. A kisbabák öltöztetésénél általános szabály, hogy a picúrra mindig eggyel több réteg kell, mint amennyi rajtunk van. A praktikusságot tartsuk szem előtt, minél gyorsabban és egyszerűbben feladható darabokat keressünk.

Vastag overál – Téli babáknak szükség lehet egy vastag, esetleg bundás, orkán borítású kezeslábasra is a kinti sétákhoz. Nyári kisbabának nem érdemes megvenni előre, hiszen nem tudhatjuk az apróság mekkorát fog nőni pontosan a hideg hónapok beköszöntéig.

Sapkák – az újszülöttekre az első napokban, hetekben évszaktól függetlenül szokás adni egy vékony kis sapkát, hogy testhőmérsékletét a lehető legjobban állandó szinten tartsuk minden testrészén. Ha hideg időben megyünk ki, egy melegebb, bélelt sapka is szükséges.

Zokni – 3-4 pár elegendő, ha kimegyünk, hiszen az újszülött még nem koszolja össze, csak aláöltözet funkciója van.

Kocsicipő – A kis puha tündéri babacipők közül érdemes egyet választani, amikor utcára megyünk a picivel, hogy valami még melegítse a kis lábait.

Akár te magad is elkészítheted: Így készíthetsz babacipőt házilag - lépésről lépésre, szabásmintával

Hálózsák – Érdemes kettőt beszerezni, a legpraktikusabb darab, ha biztosra szeretnénk menni, hogy csemeténk nem rúgja le magáról a takarót, miközben alszik. Legjobb előre eldönteni, hogy szeretnénk-e ehhez szoktatni, mivel a nagyobbacskák már nehezen, vagy egyáltalán nem szokják meg a zsákot magukon, belegabalyodnak és felébrednek.
 

Otthoni felszerelés

Az árak széles skálán mozognak, azonban még a legolcsóbbakat megvásárolva is tetemes összeg lehet a végeredmény. Nem érdemes tehát az utolsó pillanatra hagyni a választást, így nem terheli egyszerre a családi kasszát egy kisebb vagyon.

- Kiságy – Nagyon sokféle méretben, elrendezésben kapható. A legfontosabb szempont az állítható magasság és a lakásotokhoz legjobban passzoló méret. Némelyikhez hozzá van építve a pelenkázószekrény, ami nagyon praktikus megoldás. Ami még jól jöhet a későbbiekben, ha néhány rácsrúd kiszedésével „művészbejárót” lehet nyitni rajta, így a tipegő gyermekünk rossz álom, vagy mosdótúra esetén ki tud jönni az ágyból. A matrac legyen jó minőségű!

Gumilepedő – A pelenkaszivárgáson kívül előfordulhat bukás, hányás, fogzáskor nagy mennyiségű nyál is. Ezektől praktikus megvédeni a matracot, melynek tisztítása nehéz feladat. A vízhatlan lepedő jó megoldást jelent, a legkomfortosabb az egyik felén vízhatlan, a másik felén frottír anyagú típus, mely kényelmes, puha, nem „zörög”, ha mocorog rajta a picúr és gépben mosható.

Pelenkázó táska – az első időkben nem lehet elég nagy. A legrövidebb sétához is érdemes bekészíteni tartalék pelust, textilpelenkákat, váltásruhát, ha használtok cumit, cumisüveget, vagy épp szoptatókendőt, hogy bárhol diszkréten megetethesd babádat. A táskaválasztás szempontjai a méreten kívül a kényelem és a praktikus elrendezés, és sok kisebb-nagyobb zseb. A legtöbb babakocsi szetthez jár egy ilyen darab.

Mit csomagolj be, ha kirándulni indultok a picivel? Olvasd el: Kirándulás babával - ne süllyedj őszi melankóliába, irány a természet! Mit csomagoljunk az útra?

Babakocsi – talán a leginkább zavarba ejtő rész a bababoltban, hiszen a kínálatnak se vége se hossza. Kérdezzük ki ismerőseinket, barátainkat – olyanokat, akiknek nem fűződik érdekük ahhoz, hogy megvegyük a legdrágábbat –, mondják el nekünk, milyen típust használnak és miért. Az első időkben mózeskosaras, vagy olyan jellegű kocsira lesz szükség, míg később olyanra, melyben a baba fel tud ülni. Némelyiken ezt ugyanaz az elem tudja, mások vázán cserélhetőek a felső részek, és akár autós bébihordót is rögzíthetünk rajtuk.
Ha sokat autózunk, legyen könnyen összecsukható, míg ha emeleten lakunk és nincs lift, legyen könnyű szerkezetű, kicsi. Ismerőseink véleményét és saját igényeinket mérlegelve találjunk egy irányvonalat, és akkor menjünk a bababoltba, ha már tudjuk nagyjából, milyen rendszerű és milyen árfekvésű járgányt szeretnénk csemeténknek. Cikkünkben további szempontokról olvashatsz: Babakocsik típusai, választási szempontok

Autóshordozó, gyermekülés – A csecsemőknek megfelelő méretű, kis „teknőspáncél” lehet, hogy része a babakocsi-szetteteknek, ha azonban nem, mindenképp be kell szerezni. Az autóban kötelező, továbbá az egyetlen biztonságos megoldás a csecsemő utaztatására. A kb. 10 kilóig használható bébihordó mellett választhattok kombinált, 0-36 kilóig használható típust, mely újszülött hordozóból gyermeküléssé, később pedig ülésmagasítóvá is alakítható. Az árak tekintetében itt is nagy a szórás, ezért a család pénztárcáját és igényeiteket is felmérve döntsetek.

További tudnivalók a gyerekülésekről: Biztonsági gyerekülés

Bundazsák, bundaborítás a babakocsira – Téli babáknak az öltözködésen kívül extra melegentartó rétegre is szükség lehet a sétákhoz.

Babakád – Szintén sok típussal rendelkező kategória, azonban nem feltétlenül érdemes a legdrágább mellett dönteni. Eleinte egy megfelelően kitisztított és fertőtlenített lavór is megteszi, csecsemők számára pedig kapható fürdető vödör is. Ha az elhelyezéssel gondban vagytok, érdemes mérlegelni egy állványt, mely tartja a kádat, a felnőttek derekának megfelelő magasságban.

Mérleg – Némi babagondozási gyakorlat megszerzése után sok édesanya gondolja úgy, hogy a mérleg csak arra jó, hogy idegesítse az ember lányát, az első hetekben azonban jó, ha van kéznél egy, hiszen a védőnő hetente jön, hogy ellenőrizze kisbabánk gyarapodását. Sok helyen lehet bérelni is ilyesmit, takarékossági szempontból érdemes megfontolni ezt a lehetőséget.

Pelenkázó alátét – Akár összehajtható, vízhatlan borítású, különféle vastagságokban kapható szivacslap, mellyel a pelenkázó-szekrény, vagy bármely kemény felület kényelmessé tehető, a borítás pedig megóvja a környezetet a pelenkázós „balesetektől”.

Hordozó – Egy kedves eszköz, mely sokszor megkímél benneteket a babakocsival manőverezéstől, segíthet az altatásban, nyugtatásban is. Formáját tekintve lehet hordozókendő (rugalmas vagy szövött, kötözős vagy előre varrt), csatos hordozó, és ezek hibridjei az úgynevezett mei tai, a félcsatos, vagy karikáskendő.
A legfontosabb szerepe, hogy a baba még fejletlen gerincét a legegészségesebb, C- alakban tartja meg (ahogy az anyaméhben is volt), a babát térdhajlattól térdhajlatig alátámasztja.
Varázsa abban rejlik, hogy gyermekedet hozzád, tested melegéhez és a szívverésed hangjához közel hozhatod-viheted. Anyukája és babája válogatja, hogy melyik hordozó kényelmes és megfelelő számotokra, bár kezdő anyuka-újszülött baba páros esetén a rugalmas, vagy karikás kendők a legjobbak. Sok helyen van lehetőség hordozót bérelni, akár néhány napra is, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, és több félét kipróbálni, mielőtt sajátot vásároltok, így biztosan megtaláljátok a hozzátok leginkább passzoló típust.  Az úgynevezett kenguru, melyben a baba háta egyenesen van, már nem ajánlott hordozó, egészségtelen, a pici gerincfejlődésére nézve kifejezetten ártalmas, és mindkettőtöknek elég kényelmetlen.

Bébiőr – Ha külön szobában alszotok éjszaka, esetleg nagy a lakásotok, mindenképpen érdemes vásárolni vagy kölcsönözni egy ilyen készüléket. Segítségével mindig hallhatod (a drágább típusokon kamerán keresztül láthatod is), hogy mit csinál a kisbabád. Némelyik gyermek-egység (mely a baba szobájában marad) altatódalt is játszik, éjjeli fényt ad, vagy puha ölelős plüssnek álcázza magát.
A teljesítményhez mérten az árakban itt is igen nagy a szórás. A legfontosabb, hogy a szülői egység (a hangszórós fele, amit magaddal viszel) akkumulátora ne merüljön túl gyorsan, illetve hogy több csatornát is tudjon használni a rendszer – így ha az egyik hullámon zavarja valami a vételt, automatikusan átválthat egy másikra. Nagy házban, lakásban praktikus tulajdonság, hogy szükség esetén oda-vissza működjön az adás, hogy te is tudj beszélni a babádhoz, addig is, míg odaérsz hozzá.

Légzésfigyelő – Erről a szerkezetről megoszlanak a vélemények, sokan csak fölösleges aggodalmaskodás okozójának látják, mások úgy vélik, nyugodtabbak voltak tőle az éjszakáik. Mivel az első hónapokban nagyobb az úgynevezett bölcsőhalál (spontán légzésleállás) esélye, sokaknak megnyugtató, ha a család álmát őrzi egy ilyen készülék. Az érzékelő – melyen a baba fekszik, vagy épp a pelusára van csíptetve – érzékeli a kisbaba apró légzőmozgásait. Abban a pillanatban, hogy ezek a finom mozgások megszűnnek, az eszköz hangosan beriaszt. Hátránya, hogy minden esetben riaszt, ha elveszti a jelet, például akkor is, ha a pici lefordul az érzékelő lapról, vagy ha leesik a pelenkájáról a csíptető. Többnyire ilyesmit is lehet kölcsönözni, talán kezdetnek ez a legjobb megoldás, így könnyen el tudod dönteni néhány nap alatt, hogy mennyire hasznos, vagy zavaró számotokra és érdemes-e költeni rá.
A bölcsőhalált illetően egy fontos megjegyzés – nem elég arról értesülni, hogy csecsemőnk nem lélegzik, nem árt, ha tudjuk azt is, mi a teendő, ha a légzésfigyelő valódi vészhelyzetben riaszt be. A kisbaba-elsősegély tanfolyamokon többek közt azt is megtanulhatjuk, mit tegyünk, ha leáll a kicsi légzése, ami fontos tudás, megmentheti a baba életét, ha fenn tudjuk tartani az életfunkcióit, míg megérkezik a mentő!

Tudd meg, mit kell tenned vészhelyzet esetén: Így kell újraéleszteni egy csecsemőt (videó)

 

Ápolás

A baba első piperepakkja akár nagyobb is lehet a sajátunknál – íme, a legszükségesebbek listája:

Pelenka – Az alapfelszerelés legfontosabbja. Egy újszülött baba általában 6-8 pelust használ el naponta. A számozást testsúly-kilogrammokhoz igazítják, a legtöbb újszülött számára az egyes méret megfelelő – a különböző márkák közel azonos súlytartományban számozzák a pelenkáikat, de érdemes kipróbálni több félét, hogy megtaláljuk a legjobb fazont. Nagyon pici, vagy korababáknak kapható koraszülött pelenka is. Az 1-es, 2-es méretekből még nem érdemes „betankolni”, ugyanis életük első hónapjaiban a babák olyan gyorsan nőnek-gyarapodnak, hogy egy-két csomag elhasználása után már ugorhatunk is a következő méretre. Az eldobható helyett választhatunk mosható textilpelenka-rendszert is, mely takarékos és környezetbarát megoldás.

Nem tudsz dönteni? Textilpelenka legyen vagy hagyományos típus? Olvasd el az érveket és ellenérveket: Textilpelenkák - pro és kontra

Popsitörlő – A pelenkatartalmon kívül a bukás eredményét, illetve későbbiekben a bébiételek maradványát is hatékonyan, ápoló módon tüntethetjük el vele, ezért szintén fontos eszköz.

Popsikrém – A pelenkakiütések, kipirosodás elkerülése végett minden pelenkázáskor érdemes használni. Eleinte kis kiszereléseket vásároljunk, próbálgassuk őket, és így döntsük el, melyik a legjobb kisbabánk bőrének.

Babafürdető – Az első napokban a gyógyszertári fürdetőkrémet javasolják az orvosok, azonban a hetek múltával fokozatosan megpróbálkozhatunk az igazi „babaillatú” fürdetőkkel. Óvatosan teszteljünk, csak kis mennyiségben, hogy tudjuk ellenőrizni, vajon nem vált-e ki allergiás reakciót kicsinyünk bőrén.

Babasampon – A legelső hetekben sokszor még szükségtelen, hiszen a csöppségeknek általában alig van haja. Ráadásul sok babafürdető egyben sampon is. Ha azonban hajas babátok lesz, idővel elkezdődhet a hajmosás. Az allergiatesztet itt se feledjük!

Hintőpor – Az imádnivaló babaháj-hurkácskák között bizony be tud izzadni a csöppség, különösen igaz ez a nyári babákra, ezért fürdetés után jó szolgálatot tehet a hintőporozás. A flakonokkal való bánásmód igényel némi ügyességet, hogy a művelet ne járjon együtt óriási porfelhőkkel – vigyázzunk, hogy a baba szemébe ne jusson a porból, illetve véletlenül se lélegezze be azt.

Babaolaj – A makacsabb, például fül mögött megbújó szennyeződések kíméletes eltávolítására és babamasszázsra is alkalmas. Ha babád bőre száraz, kifejezetten jót tehet.

Testápoló – A legtöbben csak a finom babaillat miatt használjuk, de ha a pici bőre kiszáradásra hajlamos, ne feledkezzünk el a használatáról minden fürdés után.

Hajkefe – A babák pihehaját puha, természetes sörtéjű kefével igazíthatjuk fürdés után. A műveletnek nem csak esztétikai szerepe van: Mivel a pici mindig fekszik, ahogy forgatja a kis fejét, hajszálai összegabalyodhatnak, filcesedhetnek, ez utóbbit pedig szinte lehetetlen kibontani.

Orrszívó – Remélhetőleg felesleges kütyü, de ha mégis náthás lenne az a pici orr, az orrváladékot fontos kiszippantani, mivel a babák alapvetően orrlégzők. Ha orrocskájuk eldugul, sem enni, sem aludni nem tudnak nyugodtan, ráadásul komolyabb betegségek is kialakulhatnak, ha nem kezeljük. A kis kézi, ballonos típustól a porszívóra kapcsolhatóig elég széles a választék, keressük meg a megfelelőt.

Milyen orrszívót válassz? Ebben segíthet alábbi cikkünk: Orrfolyás gyerekkorban: orrszívó fajták és játékos gyakorlatok, amikkel könnyebben megtanulhatja az orrfújást

Lázmérő – Szintén azt kívánjuk, sose kelljen használni, de ha mégis… a legfontosabb tényező az idő, mivel egy izgő-mozgó (a láztól esetleg síró, kapálózó) csecsemő lázát megmérni nem könnyű feladat, 10 percig a megfelelő helyen tartani az eszközt lehetetlen. A mai eszközök (a digitális és az analóg fajták is) szerencsére gyorsan mérnek, akár néhány másodperc alatt is. A végbélben használható, hagyományos formájún kívül fülhőmérő, cumi hőmérő, vagy akár a legdrágább, lézeres típus is kapható – a családi kasszához mérten döntsünk, hiszen arra bármely eszköz megfelelő, hogy megtudjuk, mekkora a baj és tudjunk egy közelítő értéket mondani az orvosnak.

- "Fültisztító" – E célra elég lesz egy törölköző benedvesített vége is, a fültisztító pálcika már nem ajánlott.

Hogy hogyan kell tisztítani a kicsik fülét és milyen károkat okozhat a fültisztító pálca, megtudhatod az alábbi cikkből: Lehet, hogy te is rosszul tisztítod gyermeked fülét?

Köldök-pakk - Az első néhány napban (míg le nem esik) a köldökcsonk ápolása is a szülők feladata. Ehhez gyógyszertári alkohol és steril vatta szükséges. A csúcsosra hajtogatott vattával alaposan tisztítsuk meg a váladéktól a területet, de legyünk óvatosak! A baba lehet, hogy sírni fog, legalábbis nem fogja kedvelni a műveletet, mert bár elméletileg nem fáj neki, viszont az alkohol hideg és a világ élményeit épp megtapasztaló csöppségnek ez kellemetlen.

Hogyan kell ápolni a köldökcsonkot? Olvasd el: Tudnivalók a köldökcsonk ellátásáról
 

Etetés

A legegészségesebb és legjobb táplálási mód, ha szoptatod kisbabádat. Ehhez is szükséges lehet néhány eszköz, de ha akadályokba ütköztök, illetve a későbbiekben, a hozzátáplálás kezdetekor mindenképpen szükségetek lesz pár tárgyra.

Mellbimbóvédő – Nem feltétlenül szükséges, de azért döntsd el előre, melyik fajta lenne alkalmas, így apának csak le kell emelnie a polcról a boltban, ha mégis szükség lenne rá. Nem csak akkor jöhet jól, ha megsérül a melled a szoptatás során, de akkor is, ha esetleg a mellbimbód formája okoz nehézséget a babának.

Cumisüveg vagy itatópohár – Mivel fejni mindig érdemes két szoptatás között (legalább addig, míg néhány hét múltán beáll a kereslet-kínálat), szükség van olyan eszközre, mellyel a lefejt tejet bele tudjátok varázsolni a pici pocakjába.

Anyatej tároló – Ez lehet edény, vagy kifejezetten erre a célra kapható steril zacskó. Mindenképpen készíts be a fagyasztóba egy kis lefejt anyatejet, akkor is, ha alapvetően bőven van tejed. Életmentő lehet, ha netán valamiért el kell menned – például az orvoshoz kontrollra –, esetleg olyan gyógyszert kell bevenned, mely után ki kell öntened a lefejt tejet, míg az kiürül a szervezetedből. Legyen otthon egy kis aranytartalék, melyhez apa, nagyi hozzányúlhat, ha nagyon ég a ház.

Cumi - Sokan nem szívlelik, de némely baba (nem mindegyik!) jól fogadja, ha anya nincs kéznél, alváshoz, játékhoz egyaránt. Általában a pici hajlandósága dönti el, hogy cumis lesz vagy sem, azért nem árt legalább egy darab, újszülött méretű cumi a készletben.

Baba-étkészlet – Bár eljön majd az idő, amikor semmilyen mennyiség nem lesz elég műanyag edényekből, a hozzátáplálás kezdetén elegendő egy kanál, egy tálka és egy pohár is, mely jó minőségű, törhetetlen, károsanyagmentes műanyagból készült és sterilizálható.

Almareszelő – A legkönnyebben kezelhető az üvegből készült reszelő, melyen többféle gyümölcsöt is lereszelhetünk. A későbbiekben beszerezhetünk egy nagyobb teljesítményű gépet, mixert a főzelékek, szilárd ételek turmixolásához, ám az első néhány kanál almát egyszerűbb kézzel reszelni.

Üvegmosó kefe – A baba üvegeit nem ajánlatos azzal a szivaccsal mosni, amellyel előzőleg a vasárnapi ebéd maradékát takarítottuk el, ezért legyen egy külön bejáratú üvegmosó kefe, szivacs, kizárólag a bébi-étkészlet számára.

Ez a legszükségesebbek listája, ha szerinted kihagytunk valamit, írd meg nekünk. Ha pedig kíváncsi vagy, mi az, amit az anyukák többsége teljesen feleslegesnek vél, olvasd el alábbi cikkünket: 15 felesleges dolog a babakelengye listán, amit nem kellett volna megvenned

Fotó: TerriC / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja