SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kórházi lista: mire lesz szüksége apának a szülőszobán?

Németh Noémi [cikkei] - 2015-12-03
A várandós nők számtalan listát találhatnak a neten, amiből megtudhatják, mire lesz feltétlenül szükségük a szülőszobán és a kórházban. A lista alapján már jó előre be is csomagolnak, nehogy váratlan meglepetés érje a családot, és úgy induljon meg a szülés, hogy a táskák még nincsenek összekészítve.
Na de mi a helyzet az apákkal? Róluk szinte meg is feledkezünk, pedig nekik is fontos szerepük van a szülésnél, hosszú órákat kell a kórházban tölteniük. Rájuk is gondoltunk, ezért összeírtuk, nekik mire lesz szükségük.
Kórházi lista: mire lesz szüksége apának a szülőszobán?

Talán sok leendő apuka legyint a témára, mert úgy gondolja: ha elhúzódik a szülés, majd hazaugrik néhány holmiért, úgyis lesz rá ideje bőven. Tévedés… onnantól kezdve, hogy megindul a szülés, a kismamának minden percben szüksége lesz a párjára. A férfi segíthet az öltözködésben, a vajúdó kismama felsegítésében, amikor ki akar mászni az ágyból, esetleg beállna a zuhany alá, majd onnan vissza az ágyba… az apa lesz a támasz és az élő fájdalomcsillapító, aki simogatja párját, akibe bele lehet kapaszkodni, akit meg lehet kérni, hogy legyezze őt, mert nagyon melege van - a felsorolást még hosszan folytathatnánk.
Az apa lesz az, aki szól a szülésznőnek, az orvosnak, ha valamire szükség van, hiszen egy 10-12 órás vajúdás során nem lehet elvárni, hogy végig ott üljön az egész személyzet a kismama mellett (főleg, ha egy időben többen is vajúdnak a kórházban, ahogy az általában lenni szokott). Ha másban épp nem is tud segíteni, az apa lesz az, aki két fájás között megpróbálja szórakoztatni, szóval tartani, bíztatni, támogatni párját.

Az tehát biztos, hogy egy törődő, gondos apuka egy percre sem hagyja ott a vajúdó kismamát.

Éppen ezért kell az ő számára is becsomagolni már előre, hogy amikor menni kell, minden benne legyen a táskában, semmiért se kelljen hazarohanni, vagy a rokonokat ugráltatni.
 

Kórházi csomag apának a vajúdás idejére

 

1. Pénztárca

Mindenképpen kell, hogy legyen nála pénz, hiszen felmerülhet néhány nem várt kiadás a szülőszobán. Egyes kórházakban például automatákból vásárolhatjátok meg a steril köpenyt, cipővédő fóliát, az apukát pedig csak ebben az öltözetben engedik be párjához a szülőszobára. (Kb. 1.500-2.000 Ft).

2. Étel, ital

Jó, ha kéznél van néhány pillanatok alatt összedobott szendvics, hiszen 12-14 óra alatt valószínű, hogy megéhezik a férfiember. Legyen előre összekészítve néhány zacskó rágcsálnivaló is, ami enyhít az éhségen, a rágcsálás pedig talán csökkenti egy picit az apára nehezedő nyomást, stresszt. Gyümölcs, zöldség, ital, dobozos jegeskávé - ez mind-mind jól jöhet. Bár szinte minden kórházban vannak büfék és étel-ital automaták, a magas árak miatt sokat spórolhat a család azon, ha otthonról viszi magával ezeket is. Célszerű mindezt hűtőtáskában tárolni a kórházban - a jégakkukat ne felejtsétek el időben betenni a fagyasztóba még otthon.

3. Aprópénz

Bár bevihettek magatokkal számos előre összekészített ételt és italt, frissen főzött kávét nemigen tudtok majd, hiszen az indulás pillanatában nem lehet kávéfőzéssel húzni az időt... A vajúdás hosszú órái alatt azonban jól eshet apának egy forró tea vagy kávé, ezt az automatákból is beszerezhetitek, amik viszont csak apróval működnek. Készülj fel erre is, így nem kell majd vadidegenektől kérned, vagy a büfében könyörögni, hogy váltsák fel a papírpénzt.

4. Telefontöltő

Az okostelefonok nagyszerű szórakoztató eszközként szolgálhatnak a vajúdás során. Nézhettek rajta videót, meghallgathatjátok a kedvenc, nyugtató zenéiteket, kommunikálhattok a barátokkal, rokonokkal, helyzetjelentést adhattok a szülés menetéről, ha szeretnétek. Azután pedig, hogy megszületett a baba, az lesz az első dolgotok, hogy mindenkit örömmel értesítetek majd - egy hosszúra nyúlt vajúdás esetén telefontöltő nélkül ez szinte lehetetlen.

5. Fájdalomcsillapító

A hirtelen izgalom, idegesség, stressz hatására gyakran rátörhet az apukákra erős fejfájás, amin csak a fájdalomcsillapító segíthet.

6. Váltópólók, kényelmes nadrág, cipő

A kisbabák általában még véletlenül sem az előre kiírt időpontban érkeznek. Hiába vesz ki az apuka aznapra szabadnapot (már ha van rá módja), lehet, hogy a pici éppen akkor dönt úgy, hogy megszületik, amikor a férfi pont egy 12 órás műszak után indulna haza fáradtan, koszosan, izzadtan. Ezen kívül a szülés közben is érhetik olyan szennyeződések a ruhát, amitől esetleg kényelmetlenül érezheti magát, és szeretne minél hamarabb átöltözni. Célszerű tehát 1-2 cserepólót, valamint a hosszú, kórházban való tartózkodás miatt még egy kényelmes nadrágot és cipőt is bekészíteni a csomagba.

7. Törölköző

A vajúdás fájdalmain enyhíthet valamelyest, ha a kismama a zuhany alá áll és meleg vizet enged az alhasára. A mozgás már talán nehezére eshet, így ilyenkor az apukának kell segítenie. Előfordulhat, hogy vizes lesz ő is - jó, ha van egy saját kis törölközője, amiben megtörölheti magát.

8. Úszónadrág

Ha az apuka is szeretne beállni a zuhany alá, de kényelmetlenül érezné magát a nyilvános hely miatt, sokat segíthet a helyzeten egy fürdőnadrág. Nem foglal sok helyet, és lehet, hogy nagyon hasznos lesz. 

9. Kikapcsolódáshoz laptop, mobil, újság, vagy könyv

Vannak olyan kismamák, akik nem szeretnék, ha végig bent lenne párjuk a szülőszobán. Esetleg kényelmetlenül érzik magukat bizonyos helyzetekben, talán szívesebben lennének egyedül, amikor jönnek a fájások - de azt szeretnék, ha párjuk végig a közelben maradna. Erre az esetre jó, ha kéznél van valami, amivel akár több órán át is elfoglalhatja magát az apuka.

10. Lista a fontos telefonszámokról

Bár manapság már egyetlen Facebook-megosztással tudathatjuk az örömhírt az összes ismerősünkkel, van, aki jobban szereti élő szóban elújságolni a kisbaba érkezését. Ráadásul a nagyszülők, dédszülők előfordulhat, hogy nem használják az internetet. Ellenőrizzétek még otthon, hogy minden fontos telefonszám benne van-e a telefonban, vagy az előre megírt listán - így mindenkit azonnal el tudtok majd érni, amikor szeretnétek.

11. Fényképezőgép vagy kamera

Egyre többen veszik videóra gyermekük világrajövetelét, vagy örökítik meg fotókon a visszahozhatatlan és megható pillanatokat. Ha ti is így tervezitek, már előre készítsétek be a gépeket a csomagba - amikor azonnal indulni kell a kórházba, akkor az izgalom miatt már nem fog eszetekbe jutni.

12. Kispárna, nyaktámasztó párna

Első szülésnél a vajúdás extrém hosszúra is elnyúlhat, két fájás között pedig elbóbiskolhat a kismama is. Az apukának is így kellene tennie, hiszen hosszú és nehéz órák állnak még előtte. Ilyen esetre nem árt, ha kényelmesen el tud helyezkedni ő is, ebben pedig sokat segíthet egy kispárna, vagy az autós utazásokhoz használt nyaktámasztó párna.

13. Fogmosó felszerelés

Ha esetleg egy egész éjjelen át eltart a vajúdás, jól jöhet apának a következő reggelen a fogmosó készlete, ha szeretne egy kicsit felfrissülni.

14. Kontaktlencse

Ha az apuka kontaktlencsét hord, mindenképpen tegyen be 1-2 tartalék lencsét a kórházi csomagba, valamint a tároló dobozkát is, feltöltve a tisztító folyadékkal. Előfordulhat, hogy pont most fogja kidörzsölni a szeméből, ilyenkor pedig csak a fenti kellékekkel együtt tudja tiszta állapotban visszahelyezni a lencsét, vagy felhelyezni egy újat.

+1: Ajándék anyának és a babának

Ugyan ez már nem “kötelező” alapfelszerelés, de egy igazán szuper férj és apa meglepheti a szülés után kimerült párját és a babát egy apró, személyes, ünnepélyes ajándékkal. Egy életre szóló emlék lesz, amit mindig is őrizni fognak mind a ketten.

+2: Ajándék apának

Esetleg bekerülhet a csomagba egy ünnepi alkalmakra tartogatott szivar, ha szereti, vagy egyéb apróság. Amikor túl van a férfi élete egyik legnagyobb feladatán, amikor 14 órán át támogatta vajúdó feleségét, amikor végignézte gyermeke világrajövetelét, és végre megnyugodhat, hogy minden rendben, a feleség és a baba is jó kezekben, akkor nagyon jól eshet a kórházból kisétálni, majd megállni 10 percre. Nincs boldogabb egy újdonsült apukánál, aki éppen arra gondol, hogy mennyire jó lenne az egész világba kiáltani azt, hogy “Megszületett a gyermekem!!!” :)

Igyekeztünk minden részletre gondolni, de még így is lehet, hogy kimaradt valami. Hozzátennél még valamit a listához? Oszd meg velünk és a többi olvasóval, a cikk alatt kommentben!

Kép: Tama66 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja