SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 dolog, amire minden apának meg kellene tanítania a fiát

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-31
Az elkötelezett apával felnövő gyerekeknek nagyobb valószínűséggel lesz jó állásuk, egészséges, stabil párkapcsolatuk és barátaik. Kisebb eséllyel hagyják abba az iskolát és keverednek rossz társaságba. Az apák szerepe nagyon fontos a gyereknevelésben.
5 dolog, amire minden apának meg kellene tanítania a fiát

Ha az apák komolyan veszik az apaszerepet, gyerekük egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lesz felnőttként

Számos kutatás rávilágított már, mennyire fontos lenne, hogy a gyereknevelésből az apák is kivegyék a részüket. Már egészen a kezdetektől nagy jelentősége van annak, hogy az apák a gyermekük mellett vannak-e. 

kutatók szerint például azok a férfiak, akik bent vannak a szülőszobán és aktívan segítséget nyújtanak párjuknak a vajúdás során is, erősebb korai kötődést alakítanak ki a babájukkal. 

Egy tanulmány szerint pedig ha az apa már egyhónapos korában is kiveszi a részét a baba körüli teendőkben, akkor a csecsemő egyéves korára magasabb kognitív eredményeket fog elérni. Egy másik tanulmány szerint pedig hasonló előnyökkel jár, ha az apa már a pár hónapos babával is együtt játszik. 

Fontos tehát, hogy a férfiak az olyan mindennapi feladatokban is aktívan részt vegyenek, mint a pelenkázás, a fürdetés, öltöztetés, mesélés, vagy a vacsora. 

Paul Amato, a Pennsylvania Állami Egyetem szociológusa a szülő-gyermek kapcsolatok tanulmányozása során azt figyelte meg, hogy azok a gyerekek, akiknek apjuk aktívan részt vesz a gyereknevelésben, jobban teljesítenek - azaz jelentősen befolyásolhatja a gyermekek fejlődését, hogy milyen a kapcsolatuk az édesapjukkal.

Néhány példa erre: 

  • Azok a gyerekek, akik az apjuk mellett nőnek fel, kisebb eséllyel hagyják abba az iskolát és kerülnek rossz társaságba vagy akár börtönbe, mint azok, akiknek nincs jelen az életükben az apa.
  • Akik elkötelezett apával nőnek fel, azoknak általában magasabb az IQ-juk, és kevesebb pszichológiai problémával küzdenek az életben. 
  • Ha a férfiak komolyan veszik az apaszerepet, a gyereküknek nagyobb valószínűséggel lesz jó állása és egészséges, stabil párkapcsolata, valamint baráti kapcsolatai. 

     

5 dolog, amire egy apának mindenképp meg kellene tanítania a gyerekét
 

1. Hogyan kell helyesen bánni a nőkkel

A legjobb erre a példamutatás. Ha a gyermek azt látja, hogy az apukája tisztelettel és szeretettel fordul az anyukája felé, ő is ilyen szeretetteljes párkapcsolatban fog élni a későbbiekben. Érdemes bevonni a gyermeket a következő helyzetekbe is: például nyugodtan elmehet az édesapa a kisfiával anyának virágot venni, vagy készíthetnek neki otthon egy kis meglepetés vacsorát is.
 

2. Beszélgetés, mint férfi a férfival 

Nagyon fontos a fiúk életében, hogy legyen mellettük egy olyan férfi, akivel intimebb dolgokról is beszélgethetnek. Sokaknak kínos az édesanyjukkal beszélni szerelemről vagy szexualitásról, de az édesapjukkal sokkal könnyebben megy.

Jó, ha az apa mesél a saját első szerelméről, vagy arról, hogyan randizott a lányokkal. Fontos tudatni vele azt is, hogy semmit sem kell elsietnie: csak akkor vágjon bele egy kapcsolatba, ha már készen áll rá.
 

3. Férfias dolgok

Borotválkozás, nyakkendő kötés, otthoni barkácsolás. Ez mind olyan feladat, amit jó, ha a gyerek az édesapjától tanul meg. Később akár bele lehet merülni az autójavítás rejtelmeibe is, vagy megtaníthatja az apa a fiát horgászni, úszni, fára mászni is.
 

4. Tanuljon meg nyerni, veszíteni és megoldani egy problémát

Jó, ha az apa tanítja meg a fiát arra, hogyan viselje el a vereséget, és mit kezdjen azzal, ha valamiben nyert. Nem kell megjátszania magát a fia előtt, hiszen a gyereknek meg kell tanulnia, hogy mindenki hibázik néha, és ezzel nincs is semmi gond. Az azonban már nem mindegy, hogy erre hogyan reagálunk, hogyan próbálunk megoldani egy problémát.
 

5. Nem baj, ha egy férfi kimutatja az érzelmeit - sőt!

Sajnos még mindig nagyon gyakori az a szemlélet, hogy egy férfinek mindig, minden helyzetben erősnek kell mutatnia magát, nem érzékenyülhet el, nem sírhat.

Olvasd el ezt is: Férfiak, akik sohasem lehetnek gyengék - tragikus árat fogunk fizetni, ha továbbra sem hagyjuk nekik

Ezért szerencsés, ha a gyerek látja a saját édesapján, hogy ő is csak ember, akinek ugyanúgy vannak érzései. Az apa feladata, hogy megtanítsa gyermekét arra, hogy nem kell elnyomnia magában az érzéseit, nyugodtan megélheti azokat, hiszen akkor is lehet valaki férfias, ha esetleg elsírja magát.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja