SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetes szülés

Harmat Hajnal [cikkei] - 2010-11-25
"Félhomály, gyertyafény, fürdőkád és hasonló felhajtások"
Természetes szülés

„Félhomály, gyertyafény, fürdőkád és hasonló felhajtások”

A napokban kezembe került egy hetilap, melyben közéleti személyiségek írták le gondolataikat a szülésről. Megdöbbentem! Nem gondoltam, hogy még mindig ilyen nagyfokú az ismerethiány!

Idézem: ”nem értem, miért kell a szüléshez ekkora felhajtás, félhomály, gyertyafény, fürdőkád és hasonlók!”

Hát…! Többről van szó esztétikánál, holmi divatnál! Mielőtt belemennék a magyarázatba, legelsőként az alapkőről írnék, ami a szülésnél a biztonság. Elsősorban a vajúdó asszony saját magába vetett hitére, bizalmára gondolok. Nagyon fontos a segítőkben való bizodalma is és nem utolsó sorban a szülés helyszíne, biztonsága is lényeges. A legjobb helyszín mindenkinek az, amit ő saját maga választhat meg. Tájékozódnia kell, hogy tudja, neki mi a biztonságos: az ő otthona, vagy a kórház, azok közül is melyik.    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Ma sajnos még sok helyen nincs az intézetekben a szülőnőnek külön szobája, ahol zavartalanul vajúdhat és nem járnak át az intim szféráján (pl.: a takarítónő). Tudjuk, hogy a zavaró tényezők lassítják, sőt megállíthatják a szülés folyamatát.
Nem is a színes textíliák, a lélekre ható képek a legfontosabbak a helyszínt illetően, bár nyilván kedvezőbben hatnak, mint a vesetálba kikészített becsomagolt 20 cm hosszú burokrepesztő tű (ami egyébként félelmetes, de ártalmatlan).
Az előző cikkben írtam, hogy a félelmek milyen hatással vannak a szülés folyamatára és miért. Ezért a segítő legalapvetőbb feladata, hogy egy olyan légkört, közeget teremtsen, ami megkönnyíti a megnyílást a vajúdó számára. Legyen az bába, orvos, dúla, de mindenképpen nyitott, elfogadó ember legyen, tartsa tiszteletben a nőt, mint indivídumot. A jó segítő előtt nem kell viselkednünk, mert nem ítél meg. A jó segítő: anyafigura. Amikor szükséges, adjon korrekt, szakszavak nélküli tájékoztatást. Viselkedése legyen nyugodt és csendes. Használjon pozitív megerősítéseket, kerülje a negatív szuggesztiókat (pl.: Hát …! Ez a fájástevékenység nem elég jó,…). Ha tehetjük, a szülés előtt ismerjük meg, kivel szülünk. Az tény, hogy a szülés alatti folyamatos jelenlét pozitívan befolyásolja a szülés kimenetelét, lerövidíti a szülés időtartamát és kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerre van szükség. Utóbbi pedig befolyásolja a természetes hormonáramlást és az anyai viselkedés kialakulását . (Odent)

Az intellektust pihentetni kell a szülés alatt. Kerülni kell az agykéreg stimmulálását. Mivel stimmuláljuk? Kizökkentjük a mamát azzal, ha ilyeneket kérdezünk a szülés közben, hogy pl.: mi a férje munkahelyi telefonszáma, vagy mikor volt a mandula műtétje. Az erős fény szintén stimmulája az agykérget, gátolhatja a szülés folyamatát. Hát ezért ez a félhomályos „felhajtás”. Gyertyát pedig mindig gyújtunk ünnepekkor…! Így a születés ünnepét is megilleti.

A fürdőkádról, masszázsról, légzéstechnikákról és egyéb „divatos hóbortról”:

 A szülés alatt az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapító: a meleg hatás.

A meleg hatásról úgy általában:

Tágítja az ereket, nő a véráramlás, gyorsul az anyagcsere. A meleg oldja az izmokban a feszültséget, csillapítja a fájdalmat.

Használhatunk kádfürdőt.
Ennek előnyei: könnyebb a vízben a test (nagy a víz felhajtó ereje), könnyebb a relaxáció és a gátat is lazítja. A meleg víz hatására az ópiát-szerű anyagok a nagyobb mennyiségben áramlanak ki a szervezetbe (ezek fájdalomcsillapító hatással bírnak!). Ha valaki nem kívánja a kádfürdőt, vagy esetleg ellenjavallt, zuhanyozhatunk is. Ahol jól esik, oda irányítsuk a víz sugarát: alhas, derék, gáttájék. A meleghatás borogatásként is kiváló. Ez lehet: nedves borogatás (pl.: forró vizes pelussal), vagy száraz borogatás, (pl.: forró vizes tömlővel, zselével). Keresztcsonton, gáton, hason alkalmazva.

A következő praktika, ami legtöbbször használ: a masszázs.
Úgy általában jót tesz, ha szeretetteljes figyelemben részesülünk. Biztonságot ad és nyugtat. Javul a szöveti keringés és csillapodik a fájdalom. A masszőr kezei ösztönösen energiapályákat érintenek, így oldódnak blokkok, gátak testileg-lelkileg is. A technika lehet simító: az összehúzódások szüneteiben. Ez oldja a feszültséget.

Lehet fájdalomcsillapító masszázs: a kontrakciók alatt. Ez legyen erős hatás, hogy hasson! Jó ismerni az akupresszurás pontokat is (a masszázsnak különböző technikái vannak).
Hallhattatok a gátmaszázsról is, de itt csak annyit írnék, hogy azt a babát segítő végzi (a szülésznő),  a szülés kitolási szakaszában és a gát tágulását segíti. A legjobb, ha olajjal teszi de erről  később írnék.

A légzéstechnikáról egy keveset:
A tudatosan és helyesen végzett légzéstechnikák jó szolgálatot tehetnek. Használhatjuk relaxációra és fájdalomcsillapításra is. Jó oxigenizáltságot biztosít a mamának, babának egyaránt. A kontrakciókkal járó érzést, fájdalmat könnyebb elviselni, ha a gyakorlatokra figyelünk, hiszen még egy nő(!) sem tud egyszerre két dologra figyelni egy időben (ilyenkor, amikor ezt mondom, a férfiak mindig felhördülnek…!) vagyis, ha figyeli a mama a légzést, a fájdalmat nem annyira. Fontos, hogy a száj és állkapocs laza legyen a gyakorlatok alatt, mert az közvetlen kapcsolatban áll a hüvely, a méhszáj, a végbél záró nyílásával (ún.: Gaskin- záróizomtörvény).

A szülés alatti mozgásszabadságról jó tudni:
A WHO (Eü.-i Világszervezet) 1985-ben(!) ezt írta: ”Lehetővé kell tenni minden szülő nő számára, hogy a szülés alatti helyzetet ő maga határozza meg.” Ennek ellenére ma Magyarországon még mindig sok helyen korlátozzák az asszonyokat ebben, pusztán megszokásból, a szakszemélyzet kényelmi szempontjai miatt, pedig semmi sem indokolná a kőmetsző helyzetet és a vajúdás alatti hanyatt fektetést.

A természetes szülési pozíciók kedvező hatásairól írnék egy keveset:
Ritkább, de intenzívebb a méhtevékenység, ezért ritkábban van szükség fájás erősítő infúzióra. A gravitáció hatása jobban érvényesül függőleges helyzetben. Könnyebben tágul a méhszáj. A baba haladása könnyebb. Rövidebb a szülés időtartama. Jobb a mama és a baba oxigén ellátottsága is, és a gátizomzat relaxációja is kedvezőbb - ez pedig a gátvédelem szempontjából nem mindegy. Általában nincs szükség művi burokrepesztésre sem, mert a burok függőleges testhelyzetben magától könnyen megreped  (mechanikai okokból). Álló burok mellett a köldökzsinór véráramlása zavartalanabb, a baba oxigénellátottsága jobb. Normál esetben a burokrepesztés csak a tágulás végén lenne szükséges, mint rutineljárás, nem indokolt. (WHO 1985)

A mozgásszabadság hatása lélektani szempontból:
Jobb a mama alkalmazkodó készsége, csökken a félelem, a szorongás. Nincs kiszolgáltatottság érzése és betegségtudata attól, hogy fölé hajol az egészségügyi személyzet. Így kettejük között a viszony mellérendelői, egyenrangú.
A szülés alatti optimális testhelyzetről annyit írnék, hogy az optimális testhelyzet az, amit magad választasz az ösztöneid alapján .
A vajúdás elején gyakran sétálnak a mamák. Később, mikor erősödnek az összehúzódások, meg-megállnak, leülnek, guggolnak, néha lefekszenek (maguktól szinte kivétel nélkül sosem választják a háton fekvő helyzetet).
Ülő pozícióban előnyös, ha a combok lazán tárva vannak, így tágas a szeméremív, tágas a medence, nagyobb a hely a babának .
A guggoló helyzet is hasonló okokból előnyös - így a legtágabb a medence!

Arra hívnám fel a figyelmet, hogy gyakran helyezik az intézetben félig ülő pozícióba a szülő nőket (szülőszék hiányában). Felpolcolják a medencét és feltámasztják a hátat az ágyon. Ettől lapos lesz a medence, ez kedvezőtlen a szülés kimenetele szempontjából!
Gyakran lógaszkodnak a vajúdó asszonyok, a párjukra támaszkodnak: ez a helyzet kedvező, mert fix a vállöv, a medence mozgásszabadsága mégis megvan.
A szülés kitolási szakában szintén a természetes helyzeteket kéne előnyben részesíteni, mert a fent felsorolt előnyök mellett a baba haladása könnyebb a szülőcsatornában.

Leggyakoribb pozíciók:
Ülve: Szülőszéken, vagy akár egy segítő, a párja ölében;
Szülőszéken: A szék alakja miatt szabat mozgást ad a farokcsontnak (ennek mobilitása 2 cm hátrafelé - az nagyon sok hely a babának!), szabad a gát is, könnyebb olajjal kenni, lazítani. A kontrakció szünetekben felállhat a mama, járhat egy keveset, leguggolhat.
Guggolva: Bár a guggolás fárasztó lehet, könnyebb ha van, amiben kapaszkodni lehet, viszont hatékonyabb a hasprés, ha lábbal ellen támasztunk.
Oldalt fekvő helyzetben: A gravitáció hatása nem érvényesül annyira, a baba haladása lassabb, ez kedvező is lehet, (pl.: többedik gyermek születése esetén, mert így van ideje a gátnak kitágulni, kisebb a gátrepedés veszélye).
Térd - könyök helyzetben: A legkisebb a gátrepedés veszélye.
Álló helyzetben: Csökken a gátrepedés kockázata, jó a baba oxigénellátottsága.

A természetes helyzetek előnyei a szülés kitolási szakaszában lélektani szempontból: Mindjárt látod a babát, ahogy megszületik, magadhoz veheted és megélheted a csodát. A korai kötődés fontosságáról már írtam a korábbi cikkben. A fentiek miatt az endogén (szervezet által kiválasztott) méhösszehúzó hormon - az oxitocin - könnyen és gyorsan kiválasztódik, ez pedig segíti, hogy a lepény hamarább leváljon és függőleges testhelyzetben könnyebben meg is születik. A méh jobban összehúzódik, mert tartalma könnyebben ürül.

Hamarosan írok a ma leggyakrabban alkalmazott szülési testhelyzetről: a hanyattfekvő pozícióról is.
Olajokról, illóolajokról, a gát felkészítéséről, gátmasszázsról …talán így lassan eloszlanak azok a tévhitek, miszerint ”divat és felhajtás” a szülés alatti félhomály, fürdő, illatok - és „hasonlók.”


Jó egészséget kívánok!

Szeretettel: Harmat Hajnal

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja