SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Császármetszés lelki háttere, mi az, amit a babamasszázzsal pótolhatunk?

Kis Melinda [cikkei] - 2009-07-23
Kutatások bizonyítják, hogy az első érintések milyen sokat jelentenek az anya - gyermek kapcsolat előrehaladásában. Segítenek feldolgozni a babáknak szülési élményeiket, és a minél korábban elkezdett masszázs kedvezően befolyásolja a stressz hormonok normalizálódását is.
Császármetszés lelki háttere, mi az, amit a babamasszázzsal pótolhatunk?

A császármetszéssel világra jött babák nem élik át a normális szülést kísérő méhösszehúzódásokat, és a hüvely masszírozó hatását a szülőcsatornán való áthaladás alatt, melyek stimulálják a baba környéki idegrendszerét, és a fontosabb szerveket. Ezeknek, a babáknak, még nagyobb hasznára válik a rendszeres és a szülés után mihamarabb elkezdett babamasszázs.

Amikor döntés születik a császárról, kevés orvos gondol arra, milyen lelki hatást fog mindez gyakorolni a kismamára, aki esetleg papás, természetes, beavatkozásoktól mentes szülésre, élete egyik legfontosabb eseményére készült. Sok nő egy életen át készül az anyaságra, a szülésre, s aztán egyszer csak a műtőben találja magát, ahol ő maga semmit sem tehet a baba megszületéséért. Persze sok anya és baba köszönheti az életét ennek a műtéti eljárásnak.

Benne talán csak évek múlva válik egyre kínzóbbá az űr, ami az elmaradt szülésélmény helyén tátong. Ez akkor is így történhet, ha életmentő császármetszésre került sor. Hosszasan tépelődik a miérteken: mi lett volna, ha csak később megyek be a kórházba, amikor már valóban megindult a szülés? Mi lett volna, ha összeszedem magam, és nem adom fel? Sok anya fogalmazza meg, hogy a császármetszés során elveszítette kapcsolatát korábbi önmagával vagy a gyermekével. Bűntudata van, mert félbehagyott valamit. Nem élhette át azt a diadalmas szülés utáni állapotot, hogy minket ettől kezdve semmi baj nem érhet, hiszen sikerült! Nem bizonyosodhatott meg arról, hogy vannak olyan, önmaga előtt is rejtett erőtartalékai, amelyek átsegítik a nehéz helyzeteken

A császármetszés is lehebabat jó szülésélmény, és szükségszerű, valamint a hüvelyi szülés is válhat rossz élménnyé, traumává. De a jó születés - szülésélmény hiánya a magzatnak és az anyának egyaránt okozhat traumát. A császármetszés a sebészi beavatkozáson túl, jelentős emocionális élményt is okoz, ami negatív szülésélmény estén negatív érzelmeket generálhat. Ebben az esetben "két percen" belül változik meg minden, ezért mindkettőjüknek hiányzik a megváltozott létbe való átmenet élménye. Az anyának a gyermek anyjává válása, és hogy a szülés megtapasztalása nyomán már nem lehet kislány, a gyermeknek: saját erejének megismerése a szűk szülőcsatornával szemben, amit leküzd. Nincs átmenet, nincs folyamat, amelyben a magzat önmagát annak részeseként élhetné meg. Minden, vagy semmi hatás éri őt. Ráadásul, sok kórházban csak huszonnégy óra múlva kapja meg az anya babáját.. Az újszülöttek az első néhány órában nagyon élénkek, íntenzívek, figyelmesek, készek a kapcsolatfelvételre. Kimaradhat az a csodálatos, közvetlen születés utáni imprinting fázis, és a kötődést elősegítő időszak, amikor a mama hasára teszik újszülöttét, megnézheti, megérintheti őt, a baba pedig hallja az anya szívverését, érzi illatát és látja őt. Ezen ingerek összessége segíti a születéskor az újszülöttben a stresszhormonok normalizálódását, melynek szintje ilyenkor megemelkedik. Nehéz folytatás, nehéz kezdés után! Lehet, hogy a baba iránti szeretet nem ott, a műtét alatt születik meg, amikor egy pillanatra odatartják a mama feje mellé, hanem csak napokkal, esetleg hetekkel később, hiszen a vajúdás és szülés által kiváltott hormonális és lelki átalakulásokat nem lehet csak úgy varázsszóra előidézni. Sok nő, akinek császármetszése volt, megfogalmazza, hogy olyan érzése van, hogy a babát csak kölcsönkapta volna. Nehezen kötőnek, úgy érzik nem rendes anyák. A baba és a mama elkülönítése, a szülés utáni kötődési folyamat megzavarása további nehézségeket szülhet, ám mindez nem törvényszerű. Ezekben az úgynevezett elszeparált helyzeteket megélt csecsemőknél igazoltan gyakoribb a túlzó, vagy mértéktelen sírás, a szoptatási, illetve táplálási nehézség, alvászavar, kólika. Ha a nő bizalommal teli érzelmi támogatást kap, a kötődés iránti aggodalom fokozatosan helyet ad a baba iránti örömnek.


Az elmaradt ölelés és ismerkedés pótolható, a kötődés kialakítható! Ennek egyik legjobb eszköze a babamasszázs. Legkésőbb otthon vetkőztessük le a babát, és fektessük meztelen hasunkra, miközben egy puha takaróval betakarjuk. Megtapasztalhatjuk finom kis bőrének érintését, ő pedig az ölelő melegséget és az ismerős szívdobbanásokat. Tapasztalni fogjuk, hogy elkezdi keresni a mellbimbót, és ha késve is, egyszer csak találkozni fog a tekintetünk. A baba életének első napjaiban vezessen minket az anyai ösztön, öleljük, ringassuk, cirógassuk gyermekünket. A kicsi hamarosan felnő a masszázshoz, így ebben a szakaszban a szeretet és a bizalmat adhatjuk át érintésünkkel.

Kutatások bizonyítják, hogy az első érintések milyen sokat jelentenek az anya - gyermek kapcsolat előrehaladásában. Segítenek feldolgozni a babáknak szülési élményeiket, és a minél korábban elkezdett masszázs, kedvezően befolyásolja a stressz hormonok normalizálódását is. A császármetszéssel világra jött babák nem élik át a normális szülést kísérő méhösszehúzódásokat, és a hüvely masszírozó hatását a szülőcsatornán való áthaladás alatt, melyek stimulálják a baba környéki idegrendszerét, és a fontosabb szerveket. Ezeknek, a babáknak, még nagyobb hasznára válik a rendszeres és a szülés után mihamarabb elkezdett babamasszázs. Az érintés, a szemkontaktus, a baba bőrének simítása erősíti és elősegíti a kötődést. A láthatatlan szálak anya és gyermeke között tovább erősíthetők, a puha, lágy, de többnyire határozott simító mozdulatokkal, melyet éltető érintésnek is nevezhetünk. A rendszeresen alkalmazott babamasszázzsal a baba megtanulja, hogy nemcsak látjuk, mit csinál, hanem megérezzük lelkiállapotát, megértjük érzelmeit, és viszonozzuk azokat. Mindezek által összeszedetten, és nagyobb önbizalommal tudunk megértő, biztonságos, szeretetteljes hátteret biztosítani a baba nyugtalan, sírósabb időszakaiban is. Miközben ez által oldjuk a babában levő feszültséget is, amiben tovább segít, ha az érintése relaxáció technikáját is alkalmazzuk a masszázs során.

A császármetszést követő lábadozás alatt feküdjünk sokat kisbabánkkal, és kezdjük el masszírozni. A császármetszéssel világra jött babák általában hajlamosabbak a letargiára, ezért is fontos a masszázs, mely megadja gyermekünknek a szükséges stimulálást. A császármetszéssel született babák nagyon szeretik, ha bebugyolálják őket, valamint, ha a fejük köré, körbeölelően kis takarót teszünk. A babamasszázs során ez a helyzet nagyon könnyen kivitelezhető, és így növelni tudjuk a baba biztonságérzetét is.

A babamasszázzsal a csecsemőt olyan taktilis (baba - mama jógával kinetikus is) ingerek érik, amelyek előhívhatják a szülés során megélt érzeteket. A baba fejének és vállövének gyengéd masszírozása a szülőcsatornán való áthaladás élményanyagát ébresztheti fel benne. A császárt nem traumaként megéltek számára ez kellemes és relaxáló, míg a traumatizált babák hosszasan és intenzíven foglalkoznak a masszírozó kezekkel: nyomják, húzzák, ellökik, kitérnek előle. Fájdalmat idéző emlékek esetén a gyengéd érintések is ellenállást válthatnak ki, és sírásba torkollhatnak, így fejezve ki magukat. Ezért, mint mindig de ebben az esetben különösen fontos, hogy a babamasszázs a baba igényeihez igazodik.

A babamasszázs csoport a mamáknak is vigaszt nyújthat, különösen azoknak, akik szülésüket traumatikusan élték meg. A csoporton belül lehetőség nyílik a szülési élmények megbeszélésére, megértésére, és feldolgozására, a kötődés elősegítésére, valamint a hasonló helyzetben lévő anyukákkal való találkozás segít oldani a depressziót, letörtséget, hiszen a masszázson kívül a beszélgetések is tudnak az anyai szívnek nagyon simogatóak lenni.

Olvasd el ezt is: Babamasszázs alapfokon

Kis Melinda


Kis Melinda
Mentálhigiénés szakember

Peter Hess Hangmasszőr
Egyéni és kiscsoportos hangtál terápia, kismamáknak is


Elérhetőségeim:
E-mail: hangtal.com@gmail.com
Honlap: http://www.kismelinda.hu
http://www.hangtal.com
Facebook: Hangtál terápia Budapest

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja