SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás bemutatkozója - Értsünk szót

Skita Erika-Turáni Szabolcs [cikkei] - 2016-08-04
Az "Értsünk szót" célja hogy a szülők magabiztosabbá váljanak, legyenek jól bevált, használható eszközeik, megoldásaik a nehéz helyzetekre (pl. dackorszak, kamaszkor, szabályok, fegyelmezés...) mindezt az érzelmi intelligenciára és annak két igen fontos pillérére, az empátiára és az együttműködésre építve. Közel 1000 szülő és 700 pedagógus vett már részt a képzéseik, előadásaik, workshopjaik valamelyikén az elmúlt 6 évben. Akikből az Értsünk szót áll: dr. Skita Erika és Turáni Szabolcs, két gyermek szülei.
Családi vállalkozás bemutatkozója - Értsünk szót

Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, nincsenek vesztes helyzetek, nem szükségszerű, hogy a dackorszak, a mindent jobban tudó oviskor vagy a kamaszkor idején csak a túlélésre játsszunk. Vannak módszerek és lehetőségek, amelyek azért nem ismertek előttünk, mert abból a nézőpontból, ahonnan eredetileg nézzük, nem látszanak. Célunk, hogy a szülők elégedettebbek lehessenek magukkal a szülői szerepükben, a gyerekek pedig már most megtanulhassák az érzelmi intelligencia készségek használatát, hogy most és felnőttként is használhassák őket. Ehhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a kommunikáció szabályaival és hatásával, az együttműködés és a bizalmi légkör alapjaival, a fegyelmezéshez szükséges és alkalmas keretek kialakításának feltételeivel, és a belső motiváció használatával. A többiről még nem is szólva…

Az érzelmi intelligencia nem egy egzakt dolog, ha készségként tekintünk rá, minden ízében átszövi a kapcsolatainkat.

Önmagunkkal – meg tudom-e fogalmazni, amit érzek, gondolok egy helyzetben-,
a társunkkal – el tudom-e mondani, ha valami bánt, anélkül, hogy a másikat is bántanám,
a gyerekeinkkel – tudok-e empatikusan reagálni, ha nem értünk egyet,
a munkában – tudok-e együttműködni a kollégáimmal?

Nincs olyan terület, ahol nincs jelen, mégis olyan keveset tudunk a gyakorlati működéséről és arról, mi mindenben van a segítségünkre. Az érzelmeink szerepéről a döntéseinkben szintén keveset hallunk (mivel szeretjük azt hinni, hogy logikusan hozzuk őket), így aztán az EQ említés szintjén velünk van, csak épp nem nagyon tudjuk, mire megyünk vele vagy hogyan és miért használjuk. Ezen szeretnénk változtatni – hiszen lehet beszélni együttműködésről, fegyelmezésről, motivációról, de mindezek EQ nélkül nem állnak össze egységes rendszerré, amit sokkal könnyebb működtetni nap, mint nap, mert értjük, mit miért teszünk és azt is, a gyerekeink miért reagálnak úgy, ahogy. Ekkor van lehetőségünk alakítani, finomhangolni a részleteket.

Mindketten szép hosszú utat tettünk meg, míg az érzelmi intelligencia vált a napjaink mozgatórugójává, de minden pillanat megérte. Erika jogászként végzett, majd Európai jogi szakjogász diplomát szerzett, Szabolcs villamosmérnökként majd projekt menedzserként dolgozott, Brüsszelben és Budapesten.

Mivel mi valóban együtt dolgozunk, egy cégben, egy irodában, arccal egy cél felé, 0-24-ben minden nap és minden kérdésben közösen kell döntenünk, ez talán még közelebb hozott bennünket egymáshoz. Mivel két örökmozgóval élünk együtt, ügyesen kell szerveznünk, hogy legalább az egyikünk tudjon dolgozni. :) Természetesen konfliktusokkal is jár a folyamatos együttlét, ám talán elmondhatjuk, hogy a konfliktuskezelési készségeink is javulnak az évek során. A közös fejlődés, tanulás újabb kapocs közöttünk.

A gyerekeinken kívül – akik lelkesen vetik bele magukat minden feladatba, amit csak kipróbálunk – a pótnagyszülőknek lehetünk hálásak, hogy nem csak pótolják a gyerekeink számára a hiányzó nagyszülőket, és mindig segítenek, ha szükségünk van rájuk, hanem figyelemmel kísérik a munkánkat, és büszkék ránk is.

A gyerekeink most 5 és 7 évesek. Az első tréning alkalmával – a Beszélj úgy, hogy érdekelje tréningeket hoztuk el Magyarországra, és így kezdtünk el vállalkozni – a nagyobb másfél volt, a kisebb még pocaklakó. Együtt nőttek a vállalkozással, hihetetlennek tűnik, hogy szeptembertől már iskolába is megyünk az egyikükért. Izgalmas időszak jön, bár tulajdonképpen minden időszak az.

Az időmenedzsmentet valószínűleg minden vállalkozónak tanítani kellene (az érzelmi intelligencia mellett, persze :)). Nehéz jól egyensúlyozni a feladatok és a család között, mindig van még egy cikk, amit be kell fejezni, csak még egy e-mail, amit meg kell válaszolni, aztán azt vesszük észre, hogy elmúlt éjfél és még mindig dolgozunk. Azért igyekszünk letenni a munkát, és ebben is mindig van hová fejlődni. Figyelünk rá, hogy ha hétvégén nem vagyunk otthon a tréningek miatt, akkor hét közben legyen közös idő a gyerekekkel, vagy fordítva, ha esténként nem vagyunk otthon, akkor hétvégén több időt töltünk együtt. Szerencsére tudjuk egymást váltani, és ha esetleg mindkettőnkre máshol van szükség, a gyerekek remekül érzik magukat a pótnagyikkal.

A gyerekeink viszonya a vállalkozásunkkal (amit ők csak ponthu-nak neveznek) elég összetett. Van, hogy nagyon szeretik, és ők is tanfolyamokat szeretnének tartani, ha már nagyok lesznek, máskor azt mondják, hogy nem lesz gyerekük sem, mert a gyerekek nagyon sok figyelmet igényelnek. (Elvégre a gyerekek szülei azért járnak hozzánk tanfolyamokra, hogy jobb szülők legyenek.) Szerepelnek az online tanfolyamunk videóin, és számtalan példában hoztuk és hozzuk fel a saját történeteinket, hiszen csak olyat tanítunk, amit kipróbáltunk, és amiről láttuk, hogy működik. Örömmel vesznek részt mindenben, amiben szerepet kapnak, egyelőre nem tiltakoznak a szereplés ellen, ám igen valószínű, hogy eljön majd az a nap is. :) Nem törekszünk rá, hogy ennél komolyabb elköteleződést vállaljanak, persze ez a lehetőség is nyitva áll előttük, ám mindenek előtt kíváncsian várjuk, hogyan, hová, merre visz az útjuk.

A vállalkozás egy újabb, élethosszig tartó tanulási folyamat. Nekünk például hosszú időbe telt, amíg eljutottunk odáig, hogyne mi akarjunk mindent megcsinálni, és eljött az ideje, hogy átadjuk a feladataink egy részét, éppen azért, hogy mindaz, amit teszünk, még jobb legyen, és ne kelljen sok-sok apró feladat között szétforgácsolódnunk.
Egy csapat részeként néha olyan ötleteink is támadhatnak, amelyekre egyedül nem jutnánk.

Tapasztaljuk, hogy az érzelmi intelligencia készségek felismerése és alkalmazása hatékonyabbá és kiegyensúlyozottabbá tudja tenni nem csak a gyerekeket, de a szülőket, pedagógusokat, sőt a vállalokozókat és a céges vezetőket is. Ezért dolgozunk, hogy ezt minél többen megtapasztalják.

Hivatalos adatok:
Telefon: +36 20 957 3356
E-mail:  info@ertsunkszot.hu
Honlap: http://www.ertsunkszot.hu/
Facebook: http://www.facebook.com/ertsunkszo

Szeretnéd te is bemutatni saját családi vállalkozásodat? Küldd el nekünk a bemutatkozó leveled a Családinet felhívása alapján, részletek itt: Megjelenési lehetőség családi vállalkozásoknak és vállalkozó szülőknek

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja