SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Internetes vásárlás: így szűrd ki a csaló webshopokat!

Családinet [cikkei] - 2022-02-17
A vásárlás éppúgy, mint a hírekről való értesülés, az internet elterjedésének köszönhetően nagyrészt áttevődött az online térbe. Az internet segítségével hatalmas mennyiségű információ lep el minket nap mint nap, sőt percről percre, bárhol a világon. Az online vásárlásnak számos pozitív oldala van: szinte minden információt be tudunk gyűjteni a termékről, gyors és kényelmes a megrendelésig vezető út, azonban nem árt, ha óvatosak vagyunk.
Internetes vásárlás: így szűrd ki a csaló webshopokat!

Az internet terjedésével a csaló, sokszor hamis vagy nem létező termékeket áruló webshopok száma is egyre nő. Számos árulkodó jele lehet annak, ha az interneten keresztül szeretnének rászedni minket – ezért nem árt figyelmesnek lenni!

 

Szűrd ki a csalókat az első pillantásra!

A weboldal megnyitásakor már első pillantásra árulkodó lehet a weblap címe, vagyis az az URL-cím, amely megjelenik a keresősávban. A legtöbb esetben ezek már https://-sel kezdődnek, amelyben az „s” betű a „secure”, azaz a biztonság kifejezésre utal. Ezen kívül még egy tényező segíthet megállapítani, hogy biztonságos webhelyre látogattunk-e el, mégpedig a lakat szimbólum megléte a böngészősáv bal oldalán, az URL-cím mellett. Amennyiben ezek az elemek rendben vannak, úgy a weboldal és a látogató közötti kommunikáció védett.

Ezen felül egy jó tanács még, ha ellenőrizzük a weboldal domain nevét is. A legtöbb ál webshop az eredetihez nagyon hasonló, csupán kis elírással vagy plusz karakterrel megtoldott címet használ, legyen az egy közbeékelt pont, kötőjel vagy egy megduplázott betű a címben. Általában a domain név utal a cégre vagy márkára, vagy arra, amivel az kapcsolatos. Emellett a magyar nyelven működő webshopok többsége .hu végződést használ.

 

Kapcsolatba tudsz lépni a weboldal üzemeltetőjével?

Ha nem, akkor valószínű csalókkal állsz szemben. Fontos, hogy fizetés előtt ellenőrizzük az impresszum, az adatkezelési tájékoztató és ÁSZF meglétét is. Egy webáruház esetén a törvény szerint legalább alapvető adatoknak kell szerepelnie a weblapon: cégnév és székhely, elérhetőség – mint e-mail cím és telefonszám –, adószám és cégjegyzékszám.

Ha ezen adatok valamelyike sem a weboldalon, sem az általános szerződési feltételekben nem találhatók, akkor a legjobb, ha elkerüljük az oldalt.

 

Lehet-e utánvéttel vásárolni?

Amennyiben először szeretnénk vásárolni egy adott webáruházban, mindenképp vegyük figyelembe, hogy kérhetjük-e a termék utánvétes fizetését. A legtöbb online áruház esetén már van lehetőség erre, sok helyen igaz, fizetős szolgáltatásként. Amennyiben nincs lehetőség utánvétes rendelés leadására, azonban a fent említett tényezők a weblapon rendben vannak, úgy nem igen kell tartanunk attól, hogy internetes csalás áldozatává válunk.

Természetesen a már jól ismert webshopokkal szemben nem kell minden egyes tényezőt tüzetesen ellenőrizni, azonban, ha egy olyan oldalra látogatunk, amely kételyeket kelt bennünk, érdemes ezekre odafigyelni a biztonság érdekében. Tartsuk szem előtt azt is, hogy nem minden csaló oldal néz ki csalónak, ahogyan sajnos nem minden megbízható oldal tűnik első ránézésre hitelesnek.

Forrás: Rackhost.hu

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja