SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így lopják meg a profik a kisgyerekes családokat - ne dőlj be nekik!

Németh Noémi [cikkei] - 2016-03-27
A szülők elfogultságára, gyermekük iránt érzett büszkeségére alapozva működik az átverés új műfaja. Egy csali, egy szép mese, némi érzelmi manipuláció, végül kényszerítés az azonnali döntésre - ez az átverés titkos receptje, ahol a családok azt hiszik, megütötték a főnyereményt: gyermekükből modell lesz, vagy filmszerepet kap. A tökéletes látszatnak, a profi és meggyőző előadásnak sajnos nagyon könnyű bedőlni.
Így lopják meg a profik a kisgyerekes családokat - ne dőlj be nekik!

A csali


Hogy kezdődik az egész? Egyszer csak megcsörren a telefonod, vagy kapsz egy smst, esetleg egy e-mailt. Teljesen váratlanul és ismeretlenül keresnek meg idegenek, akik egy nagyon látványos és különleges ajánlatot mutatnak be neked. Te pedig azon gondolkozol, vajon honnan tudják egyáltalán az elérhetőségeidet?  
A barátságos idegentől az alábbi, tipikus szófordulatokat hallhatod: "híres cég reklámfilmje, amerikai produkció sztár főszereplővel, szinkronizálási lehetőség, színházi szerep garantált előadással, divatbemutatóra keresünk gyerekeket"... és így tovább.
Gyakran úgy kezdődik a telefonbeszélgetés, hogy: "Gratulálok, gyermekét kiválasztottuk egy filmszerepre és bekerült a legjobb ötbe. Be tudnának jönni?"
Bár ezen a ponton sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon hogy találtak rájuk, és egyáltalán honnan választották ki éppen az ő csemetéjüket, sajnos sokan azonnal bedőlnek a nagy szavaknak - gyermekük iránt érzett büszkeségük, és a fényes karrier lehetőségének megcsillanása elhomályosíthatja a logikus gondolkodást.
Ha valaki mégis lenne olyan bátor, hogy belekérdez a részletekbe, a szerződés, szereplés érdemi részébe (Ki? Hol? Mi ez egyáltalán?), akkor egy titoktartási szerződésre hivatkozva nem árulnak el semmilyen információt.

A másik variáció, amikor nem ők találnak meg téged, hanem - sajnos - te őket. Bárhol belebotolhatsz a hirdetéseikbe a neten, és tesznek róla, hogy meg is akadjon a szemed rajtuk: reklámjuk általában nagyon látványos grafikai megoldással jelenik meg.
Elérhetőségként csak egy gmail-es (de bármi más is lehet) e-mailcím van megadva, melyre el kell küldened a személyes adataidat. NAIH azonosító, adatvédelmi nyilatkozat, cégnév, és az, hogy egyáltalán ki kíváncsi a személyes adataidra - na ez az, ami biztos, hogy nem kerül bele a hirdetésbe. Feltűnő reklámjaikkal sokszor Facebookos kisbabás, szülős, anyukás csoportokba is bejutnak, így rengeteg naiv szülőt érhetnek el.


A hamis casting

A casting mindig egy nagyon látványos helyszínen történik, például egy gyönyörű szállodában. Hangos zene, komoly fényképező felszerelés, műtermi környezet, vakuk folyamatos villanása fogadja a családot.
A gyerekeknek egy nagy szobában kell produkálniuk magukat, de igazából általános dolgokat kérnek tőlük. Pl. "mondj egy verset", "csinálj úgy, mintha…" és hasonlók. Mindig csak általános, nem konkrét dolgokat kérnek.
A castingolás alatt folyamatosan szédítik a szülőket, pontosan azt mondják, amit ők hallani szeretnének. "A mindenit, nagyon tehetséges a gyerek, nagyon szép hangja van, elképesztően jól mozog…", stb.
Ezután kiküldik a családot egy "váróterembe": üljenek ott le egy kicsit, és ha esetleg bekerül a gyermek a következő körbe, akkor szólítani fogják őket. Izgalmas, várakozással teli percek következnek - vajon kiválasztják a gyermekem, vagy nem? 
Amikor már az egész család elképzelte a kicsi fényes karrierjét, és minden idegszálukkal az ajtóra tapadnak, annyira várják az eredményt, akkor ki is nyílik az az ajtó, és szólítják őket.

Természetesen mindenki bekerül, de arra azért gondosan ügyelnek, hogy senki se vegye észre a turpisságot.
A gyereket tehát mindenképpen kiválasztják, majd újra kifejtik, hogy mennyire tehetséges, ám van egy apró bökkenő: felfedeztek rajta néhány - könnyen orvosolható - problémát.
Például kicsit pösze, rossz a tartása, vagy valami nem stimmel a mozgásával. No de gond egy szál se, hisz az ügynökség azonnal tud ajánlani egy éppen idevágó, fél éves tanfolyamot, amit neves szakemberek segítségével tartanak meg, ők foglalkoznának a gyermekkel is. A fejlesztő tanfolyam ára 150.000 Ft, és amellett, hogy folyamatosan hangsúlyozzák, hogy mekkora lehetőség ez a gyerek számára, azonnal a szülők elé is tolnak egy szerződést.
Egy olyan szerződést, ami rendkívül egyoldalú: szinte csak az ügynökség érdekeit tartja szem előtt, teljes kizárólagosságot ír elő 1 évig, milliós kötbérrel megtámogatva, és a tárgyát tekintve már inkább csak a tanfolyamról szól - szereplésről szó sem esik. Azaz jogilag csak egy tanfolyamra jelentkeznek, és nem szereplésre.
Persze - csodák csodájára - nagyon sürgős a dolog, ott helyben kell dönteni (pontosan úgy, mint a nyugdíjasokat utaztatós, termékbemutatós cégek előadásain). Szerződést nem lehet elvinni aláíratlanul, így nem beszélheted meg otthon, nem gondolkodhatsz rajta, nem mutathatod meg ügyvéd ismerősnek. Sőt, ha véletlenül értesz a szerződésekhez és esetleg bele akarnál javítani, változtatnál rajta valamit, természetesen esélyed sincs, mert egyáltalán nem engedik.

Az átverés egy másik fajtája, amikor a casting végén közlik, hogy nagy eséllyel megkaphatja a szerepet a gyerek, de ehhez az kell, hogy regisztráljunk az adatbázisukba. Ez eddig semmiség, ugye? Ezután említik meg, hogy a regisztrációnak mellesleg van egy nem túl magas, 10.000 Ft körüli díja. Ugyan, mit számít ez a kis összeg akkor, ha cserébe szerepelhet a gyerek egy igazi filmben?!
Az Index olvasói szerint azt is el szokták mondani, hogy kiválasztás esetén veled fog szerződni a produkció, és te csak részesedést fogsz fizetni az ügynökség számára - ez csupán a fizetés 25-30%-a lesz. Rögtön hozzá is teszik, hogy szereplés esetén akár százezrekről is beszélhetünk, így egyértelmű, hogy te csak jól járhatsz: 30.000 Ft befektetésével keresel 70.000 Ft-ot - szédítés felsőfokon. A szerződés persze ebben az esetben is sürgős, és itt sem a szerepre szerződsz, hanem a regisztrációra, így aztán nem lehet később számon kérni őket, ha esetleg nincs szerep.

Azonban nem csak a gyerekeket és szüleiket fenyegeti az a veszély, hogy besétálhatnak egy ilyen csapdába: pontosan ugyanígy zajlanak azok a "válogatások" is, ahol felnőtteket hitegetnek szereplési lehetőséggel. Fotózás, videó felvétel, mesélj magadról, szuper vagy, imád a kamera… most pedig fizess be 4.000 Ft-ot azért, hogy bekerülhess az adatbázisunkba, amiből a filmrendezők válogatnak majd. Ezt a párezer forintot természetesen vissza fogod kapni akkor, amikor kiválasztanak egy szerepre - mondják. Felnőtteknél azért már nem ígérnek olyan nagy csodákat, mint az elfogult szülők esetében, akik a komoly castingon ülve már gyermekük csillámporral teli, fényes karrierjét látják lelki szemeik előtt. A felnőtt szereplőválogatásokon inkább megpróbálják az őszinteség látszatát kelteni, és a közvetlen hangulatú beszélgetés során olyan dolgokat "vallanak be", mint például, hogy ez egy kis ügynökség, nincs rá túl sok esély, hogy pont téged választanak ki, de hát egy próbát megér, nem? Annyira meggyőzően adják elő a történetet, hogy sajnos még okos, értelmes, művelt emberek is bedőlnek a mesének - többen, mint gondolnád.

Valószínű, hogy amikor már elég regisztrációs díjat tudtak beszedni, akkor a cég egyszerűen megszűnik, majd egy másik néven újraindul: később más ügynökségi név alatt, de pontosan ugyanazokkal az arcokkal lehet találkozni. És persze - talán mondanunk sem kell - soha, senkit nem értesítenek arról, hogy kiválasztották volna egy szerepre.


Hogy zajlik egy valódi casting?

A valódi, azaz profi casting cégek is építenek adatbázist, de nem kell fizetni a bekerülésért. Az első alkalommal lefotóznak, és kész.

Egy igazi produkció a fotókkal kezdi a szűrést, majd ez alapján hívnak castingra. A behívóban (amit sms-ben kapsz meg) szerepel az, hogy milyen munkára hívnak (pl. áruházlánc reklámfilm, a bolt konkrétan meg is van nevezve), mikor lesz a forgatás, mennyi a várható fizetés. Ez alapján eldöntheted, hogy érdekel, vagy nem.

A castingon - a bemutatkozást követően - a rendező előtt kell a reklám, vagy a film egy részletét/jelenetét egyszerűsített módon eljátszani. A produkciót fotózzák és videóra veszik, majd mehetsz is haza. A felvett anyaggal dolgozik tovább a filmes stáb, ez alapján válogatnak tovább.

Ha kiválasztanak, akkor behívnak a második körre, ami ugyanolyan, mint az első, de már kevesebb ember előtt kell produkálnod magad. Akkor lehetsz biztos a dolgodban, ha behívnak ruhapróbára is - ekkor már szinte 100%, hogy a tiéd lesz a szerep.

Ezt követően szerződsz egy konkrét produkcióra. A szerződésben feltüntetik a munkadíjadat és a jogdíjadat is. A casting cégnek nem kell jutalékot fizetni, mert a casting része a teljes költségvetésnek, és a megrendelő fizet érte. A szerződésben csak versenyjogi kitétel van, azaz nem szerepelhetsz a konkurencia, vagy hasonló termék reklámjában - általában egy évig.


Amikor a szülő keveri veszélybe saját gyermekét

Létezik egy másik veszélyes módszer is, mely szintén a gyermekmodellkedésre épít: amikor ismeretlen cégek (székhely, adószám, pontos elérhetőség nélkül) gyűjtenek fényképeket a kicsikről. A fotókat ráadásul nyilvánosan kell feltölteni, a gyermek születési dátumával és nevével együtt, az adatokat tehát bárki láthatja.
Az efféle online, publikus szépségversenyek, modellválogatások sokkal nagyobb veszélyt rejtenek magukban, mint némi anyagi kár.
A gyermek felfedezése, a fényes karrier reményében sok szülő sajnos gondolkodás nélkül tárja a nyilvánosság elé kislánya, kisfia pontos adatait - abba pedig bele sem gondolnak, hogy mennyire sebezhetővé, megtalálhatóvá teszik így saját gyermekeiket.
Ha valaki rossz szándékkal akarná felkutatni a 12 éves kislányt, aki megtetszett neki (hisz az anyuka nyilván a lehető leggyönyörűbb fotóját töltötte fel a netre, hogy jó eséllyel indulhasson a szépségversenyen), nos, a rossz szándékú idegen a megadott adatok alapján nagyjából 5-10 perc alatt tudhatna meg szinte bármit a pici lányról. Kipróbáltuk... 
Nézd meg te is, mennyire egyszerű rátalálni egy olyan gyermekre, akit édesanyja benevez egy nyilvános szépségversenyre: Így keverik veszélybe saját gyerekeiket naiv szülők a Facebookon. 

Találkoztál már hasonló "ügynökséggel"? Meséld el nekünk és a többi olvasónak a cikk alatt, pontos névvel és elérhetőséggel (ügynökség neve, honlapja, stb - már ha még léteznek). Így segíthetsz abban, hogy másokon már ne tudjanak pénzt keresni a csalók!

Kép: Victoria_Borodinova / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja