SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sose fizess bankkártyával ezekben a helyzetekben - csúnyán átverhetnek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-10-24
Ma már szinte elképzelhetetlen az életünk bankkártya nélkül, van, aki szinte csak azzal fizet mindenhol. Én is. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nagyon kell figyelni, mert könnyen csalás áldozatává válhatunk. Mutatjuk, miről veheted észre, hogy valami nem stimmel!
Sose fizess bankkártyával ezekben a helyzetekben - csúnyán átverhetnek

Óvakodj a bankkártyás fizetéstől ezekben a helyzetekben!

Vannak olyan ismerőseim, akik egyenesen irtóznak attól, hogy bankkártyával fizessenek, semmit sem vásárolnak online. De van a másik véglet is, aki meg se nézi a banki tranzakciókról szóló sms-t, és bármikor, bárkinek odanyújtja a bankkártyáját.

A koronavírus járvány kirobbanásakor kifejezetten ajánlották is a szakértők, hogy készpénz helyett bankkártyával fizessünk, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzés esélyét. Mégis vannak olyan élethelyzetek, amikor nem tanácsos bankkártyával fizetni. Zettisch László infokommunikációs tanácsadó szerint az alábbiakkal kell vigyázni:
 

1. Ha nincs HTTPS

Amikor fizetni szeretnénk egy weboldalon, de az URL-nél nem szerepel a HTTPS, akkor az veszélyes lehet. A HTTPS-nek ugyanis az az előnye, hogy általa titkosított az adatátvitel, így az adatok egy titkosított csatornán mennek ki. Ha hiányzik a HTTPS, akkor a kommunikáció már nem biztonságos az oldallal.
 

2. Gyanús weboldal

A webáruházaknak vannak kötelező elemei, amiket törvény ír elő. Ilyen például az, hogy szerepelnie kell az oldalon a cégnévnek, székhelynek, sőt a webáruház tárhelyét szolgáltató cég elérhetőségeinek is. Ha a kapcsolati oldalon ezeket leellenőzizzük, és valami gyanúsat látunk, például egy magyar webáruház texasi székhelyet tüntet fel, akkor inkább ne rendeljünk onnan semmit.

Szintén figyelemfelkeltő, ha egy webáruháznak sok hirdetése van. Hiszen ezek az oldalak termékeladásokból, nem pedig hirdetésekből keresnek pénzt.

Ha egy weboldalon szerepelnek értékelések, ne azokra hagyatkozzunk (azt írhatta a tulajdonos is), inkább a Google térképen (vagy más közösségi portálon) keressünk vásárlói véleményeket. 

Gyógyszer rendeléskor figyeljünk arra, hogy az adott webáruház szerepel-e az OGYÉI nyilvántartásában.

Az Európai Unióban működő valamennyi online gyógyszertárnak fel kell tüntetnie az Európai Bizottság logóját, ezt mindig keressük meg az oldalon!

online gyógyszertárak és gyógykereskedők által használt Európai Bizottság logója
 

3. Nyilvános wifi

Ha nyilvános wifi-re vagyunk csatlakozva, akkor sem ajánlott bankkártyával fizetni. ”Az adatok nagyon könnyen ellophatók. Nyilvános Wi-fin keresztül minden titkosítatlan kommunikáció könnyen lehallgatható” – árulta el Zettisch László, infokommunikációs tanácsadó.  
 

4. Ha leszólítanak az utcán

Talán magától értetődő, mégis sokan bedőlnek annak, ha az utcán leszólítanak minket és ilyen-olyan indokokra hivatkozva, beteg gyerekek fotóját mutogatva, alapítványnak gyűjtenek és bankkártyás fizetést ajánlanak fel. Sose fizess bankkártyával egy idegennek, aki leszólít, könnyen lehet, hogy ellopják az adataidat és később újabb összegek kerülnek majd levonásra!
 

5. Ha sürgetnek

Ha valamire azt mondja egy kereskedő, hogy ezt csak most veheted meg, vagy hogy fogytán a készlet, az mindig legyen gyanús. Az általános felállás ugyanis inkább az, hogy az adott termék később is elérhető lesz, ráadásul még olcsóbban is.
 

6. Adatok kérése

Ha tört magyarral, furcsa szöveggel kapsz üzenetet akár Messengeren, akár emailben vagy máshol, ha azzal kecsegtetnek, hogy nyertél valamit, sose dőlj be! Valószínűleg egy szélhámos, lehúzós oldallal van dolgod! Sem emailben, sem boltban nem kérhetnek bankkártya adatokat, különösen nem a hátoldalon szereplő 3 jegyű kódot!

bankkártyás fizetésAnete Lusina fotója a Pexels oldaláról


Érdemes virtuális bankkártyával vásárolni

Zettisch László, infokommunikációs tanácsadó a fent leírtakon kívül mindenkinek azt tanácsolja még, hogy rendelkezzen egy virtuális bankkártyával és alszámlával is - ezeket a bankok többnyire mindenkinek felajánlják -, amire rátesz egy bizonyos összeget, és arról bonyolítja az internetes vásárlásait. Ezzel megakadályozható az, hogy akár több millió forintot is levegyenek a számlánkról.

Olvasd el ezt is: Kamu eltűnések, kamu betegségek - weboldalak, melyeket büntetni kéne!

Indexkép: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

Zettisch László infokommunikációs tanácsadó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja