A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

36 Ft-ot kézbesíttetett a MÁK egy sérült gyereket nevelő szülőnek

Gáspár Katalin - 2021-07-08
Sokakat ért meglepetés a napokban a postán - közülük többen fel is háborodtak, mert a 30-40 Ft-os összeget a támogatás emelésének vélték.
36 Ft-ot kézbesíttetett a MÁK egy sérült gyereket nevelő szülőnek

A Facebookon több, sérült gyerekeket nevelő szülő is megosztotta, hogy nevetségesen alacsony összeget kapott ma a postán. Egy nehéz helyzetben élő családfő elmondta, hogy ők csak az értesítést kapták meg. 600 Ft volt elutazni a postáig és átvenni a 36 Ftos csekket. Rettentő dühös volt, mert nekik számít a különbözet is.

A beszélgetésnél többen - egyébként teljes joggal - nem akarták elhinni, hogy ekkora ostobaság lehetséges, és azt mondták, hogy ezek az utalványokról készült fotók hamisak, ám ekkor... 
 


...bekapcsolódtak a postások.

Több postás jelezte, hogy a képek biztosan nem hamisak, ugyanis ők kézbesítettek ilyen küldeményeket, és kínosan érezték magukat, amikor a kézbesítéskor még nekik akartak - az át nem vett összegen felüli - borravalót adni, mondván, hogy az utalt összeg borravalónak is kevés. 

Többen mókás játékban ötleteltek, amiben azt keresték, mi mindent lehet venni 36 Forintból (akciós zsemlét a diszkontban, vagy egy kis dobozos gyufát esetleg - bár nem mindenhol). 

Olyan is volt, aki egy használt aszfaltkrétára költötte volna az összeget, hogy aszfaltrajzzal üzenjen a döntéshozóknak, akik jelentős összeget költöttek postára, kézbesítésre. 

Az éves korrekcióról van szó

A félreértés oka az éves korrekció, melyet idén júliusban kaptak meg a nyugdíjszerű támogatásra jogosultak - ez azonban nem egyenlő a támogatás összegének emelésével. A támogatás összegének bizonyos %-át minden év januárjában küldi el a Magyar Államkincstár a támogatásra jogosultaknak, a várható éves inflációt figyelembe véve - ez idén 3% volt, ennyit kaptak kézhez januárban. Amennyiben az infláció nagyobb mértékű, mint ahogy év elején megbecsülték, úgy év közben korrekcióra számíthatnak a támogatásban részesülők - ez idén 0,6% volt, ugyanis az infláció 3% helyett 3,6%-os. 

Ezt kézbesítették a napokban a postások, s ez adta a félreértés alapját. 36 Ft nagyjából 6000 Ft-os támogatás 0,6%-ának felel meg, így a csekk vélhetően egy egyszeri gyógyszertámogatás korrekciójáról szólt. Az mindenesetre tény, hogy azok esetében, akik nem bankszámlára utalva részesülnek a támogatásban, többe kerül a csekk kiállítása és a kézbesítés, mint maga a kiküldött összeg. 

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja