SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

100 ezer forint feletti gyerektartás szinte nem létezik - Ezt tedd, ha nem fizeti: minden, amit a gyerektartásról tudni érdemes

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-07-27
Ha megromlik a kapcsolat a szülők között, akkor gyakran vita alakul ki a gyerektartással kapcsolatban. Mit tegyünk, ha a másik fél egyáltalán nem hajlandó fizetni? Vagy ha rendszeresen késik vele, esetleg kevesebb összeget fizet annál, mint ami meg van határozva? Egyáltalán mekkora összegre számíthatunk általában és mi a helyzet akkor, ha a szülőnek nincs igazolható jövedelme?
100 ezer forint feletti gyerektartás szinte nem létezik - Ezt tedd, ha nem fizeti: minden, amit a gyerektartásról tudni érdemes

Amit a gyerektartásról tudni kell

Dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd beszélt a Családinetnek a gyermektartásról.

Meddig jár a gyerektartás?

4:214. § "A kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is – legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig – érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat.


Gyerektartás megállapítása - akkor kell fizetni, ha:

  • a szülők nem élnek együtt: vagyis ha nem a saját háztartásában gondoskodik a gyermekről a szülő. Ilyenkor a különélő szülőtől lehet igényelni gyerektartást.
  • ha egy háztartásban élnek, de csak az egyik szülő az, aki a gyermekről gondoskodik. Ebben az esetben szintén igényelhet a másik szülőtől gyerektartást, vagyis hogy járuljon hozzá a gyermek eltartásához.

”Fontos kiemelni, hogy nem kötelező ezt kérni, tehát ha valaki úgy gondolja, hogy egyedül eltartja a gyerekét, akkor nem kötelező. Ha azonban erre igényt tart, akkor bírósági úton lehet kötelezni a másik felet arra, hogy fizessen” – mondja a szakértő.


Gyerektartás nem fizetése


Mi a teendő, ha nem hajlandó fizetni gyerektartást / ha csúszik vele / ha kevesebbet fizet?

Gyakori, hogy az elválás vagy szétválás elején még nincs bírósági határozat arra vonatkozóan, hogy fizetni kell. Ilyenkor vitás pont lehet a szülők között, hogy a másik fél hajlandó-e fizetni, és ha igen, akkor mennyit.

Az ügyvéd azt mondja, ha nem hajlandó fizetni a szülő, akkor bíróságtól kell kérni a gyermektartásdíj megállapítását és a különélő szülő kötelezését a gyermektartásdíj fizetésére. Ez azonban egy hosszú eljárás.

”Van lehetőség arra, hogy egy ideiglenes intézkedéssel kötelezze a bíróság a különélő szülőt gyermektartásdíj fizetésre. Ennek a kérelemnek a bíróság általában helyt is ad, főleg akkor, ha a különélő szülő egyáltalán nem fizet. Ez a teljes megigényelt összeghez képest általában egy alacsonyabb összeg szokott lenni.”

papírok RODNAE Productions fotója a Pexels oldaláról

Végrehajtás

Hozzáteszi, hogy miután erre a bíróság kötelezte a különélő szülőt, onnantól lehet rá végrehajtást is kérni. A végrehajtó pedig le tudja tiltani a fizetéséből az összeget, vagy vagyontárgyból is fizetést tud kezdeményezni.

”Ha valakitől nem lehet behajtani semmit, mert jól eldugja a jövedelmét és még a vagyonát is, és annak ellenére nem fizet gyerektartást, hogy van jogerősen megítélt gyermektartásdíj fizetési kötelezettsége, akkor feljelentést, büntetőeljárást is lehet kezdeményezni a különélő szülővel szemben.”

Ha pedig a különélő szülő megfizeti a tartásdíjat, amivel elmaradása volt, akkor megszüntetik ellene a büntetőeljárást. Az ügyvéd szerint többségében pénzbüntetéssel indulnak az ilyen ügyek, de el lehet jutni egy felfüggesztett szabadságvesztésig is.


Visszamenőleg csak 6 hónapra lehet igényelni

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy amikor valaki beadja a kereseti kérelmet, akkor legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni tartásdíjat.

”Ha januárban szakad meg az életközösségünk, és nekem a 7. vagy 8. hónapban jut eszembe, akkor csak februárig vagy márciusig visszamenőleg tudjuk kérni. Ha azonban már februárban eszünkbe jut, akkor is csak januártól van lehetőség ezt kérni, hiszen akkor szakadt meg az életközösségünk.”


Akinek nincs jövedelme, annak is fizetnie kell

Dr. Vidákovics Béla ügyvéd azt mondja, akinek egyáltalán nincs jövedelme, attól is elvárt, hogy gyerektartást fizessen.

”A gyakorlat azt mutatja, hogy néhány 10 ezer forintot arra is kiterhelnek. Olyan nincs, hogy valakinek ne kelljen gyerektartást fizetni, akkor is, ha nagyon alacsony jövedelme van.”


A gyerektartás összege

Azt, hogy ki mennyi gyerektartást fizet, nagyban befolyásolja az átlagos életszínvonal, ez pedig a különböző térségekben más és más. Általában ez a jövedelem 15-25%-a.

”Ha valakinek a bére minimálbérre van bejelentve, de egyébként az életszínvonalán látszik, hogy jóval többet keres, akkor megállapíthatnak a jövedelme 25%-ánál magasabb tartásdíjat. Abban az esetben viszont, ha valakinek kiemelkedő jövedelme van, akkor ez az összeg lehet 15% alatti is.”


100 ezer forint feletti gyerektartás szinte nincs is

Az ügyvéd hangsúlyozza, hogy az összeget minden esetben a gyerek indokolt szükségletéhez igazítja hozzá a bíróság.

”Volt olyan gyerektartási díj követelésünk, ami gyerekenként 1,5 millió forint volt, de ott az iskolának a költsége magasabb volt, mint havi 1 millió forint. Magas költségek voltak, magas életszínvonallal, az apának pedig az igazolható jövedelme a napi 1,5 millió forintot meghaladta. A jövedelmének a töredékét érte volna el az összeg, ehhez képest, amit végül sikerült érvényesíteni, az 360 ezer forint volt.”

Vagyis országosan 100 ezer Ft feletti gyerektartásra általában nem volt eddig példa és mostanában is csak elvétve vannak ilyen esetek.

Például ha:

  • a gyerek tartós fejlesztésre szorul,
  • vagy olyan életpályát jelöltek ki a szülők a gyereknek, ami költséges sportolási vagy oktatási tevékenységgel jár.

Indexkép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja