Dióverő kisasszony és dióbél királyfi
Singola Edit [cikkei] - 2008-09-11
Itt van az ősz: hűvösek a reggelek és az esték, sárgulnak a levelek, és érik a dió. Itt a dióverés ideje. Amikor a termés zöld burka felreped, meg lehet kezdeni a diószüretet, ami nem áll másból, minthogy egy bottal le kell verni a fáról a diót. Általában Kisasszony napja körül verik a diót.
A különleges növénynek minden része jól hasznosítható. Vegyük sorra!
Bölcsesség, erő és szépség forrása
A dió a bölcsesség jelképe. Bölcs és sokoldalú növényről van szó. Az értékes belső része, a rejtett lényeget szimbolizálja, csonthéja a koponya, belső magja pedig az emberi agynak feleltethető meg.
Kezdhetnénk azzal, hogy már az ókorban is…, igen, az ókoriak ugyancsak felfedezték jótékony hatását, ahogyan a honfoglaló magyarok is fogyasztották és felhasználták a diót.
A hatalmas koronát növesztő, energiákkal teli fa a diófafélék családjába tartozik, amely Perzsiából származik. Hazánk egész területén megél. Sok kert becsben tartott fája, koronája természetes napernyő, és ha a diófák beszélni tudnának, mennyi titok és családi rege kerülne napvilágra. Nincs is kellemesebb a diófa árnyékában töltött családi beszélgetéseknél.
A dió fája nagyon értékes, gyönyörű bútorokat és parkettát gyártanak belőle. A kérgéből vértisztító teát készíthetünk, akár megszárítva, akár nyersen is.
A diófa levele jótékony drogot tartalmaz, ami kiváló hasmenés ellen, gyomor- és bélhurut esetén, mivel fertőtlenítő hatással bír, így megöli a káros baktériumokat, csillapítja a gyulladást, regenerálja a nyálkahártyát. A dió levelét megszárítva eltehetjük későbbre is, de nagyon fontos, hogy csak ép, egészséges leveleket használjunk.
A diólevél szépségápoló szer is. Nagyanyáink nem mással barnították a hajukat, mint diólevélből készült főzettel. Szép árnyalatot és fényt kölcsönöz a hajnak, és nem utolsó sorban természetes!
A dió kopácsát ugyancsak használhatjuk hajöblítőként. A kopács a termés külső zöld héja. Ebből készítik a fapácot is. Valamint ez az a rész, ami befogja az ember kezét, hogy hetekig le sem tudja mosni. Ha kopáccsal dolgozunk, húzzunk kesztyűt!
Külsőleg a dió bőrbántalmakra hasznos: pattanások, fekélyek, ekcéma jól gyógyíthatók vele. Alkalmazhatjuk borogatások formájában is, de akár fürdőt is vehetünk belőle.
Dióbél királyfi: egészséges finomság
A dió értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért ajánlatos naponta pár szemet elfogyasztani.
Vérszegény gyerekeknek kiváló csemege, a legyengült szervezetnek ugyancsak erőt ad, tehát időseknek is kiemelten kedvező hatású. Felhasználásának többféle módja van. Legegyszerűbb, ha nyersen elrágcsálunk néhány szemet, vagy pirítva, de nagyon finom süteményeket is készíthetünk belőle, sőt likőrt és befőttet szintén. Természetesen nem múlhat el karácsony dió nélkül. A bejgli és a karácsonyfára akasztott aranydió, a diótörés hozzátartozik az ünnephez. A népi hiedelem szerint azért kell karácsonykor a szoba négy sarkába diót dobni, mert az védelmező funkciót tölt be.
A dió ugyan zsíros, de telítetlen zsírsavakat tartalmaz. 60 %-os zsírtartalma van, amiből 56 % az esszenciális zsírtartalma. Jó hír, hogy a májbetegek is fogyaszthatják, mert serkenti a máj működését és az emésztést egyaránt.
Afrodiziákumként is hat, mivel jót tesz a hormonháztartással és fokozza a termékenységet.
Erősíti az idegeket, a szellemi munkát végzőknek pedig jótékonyan hat az agysejtjeikre.
Mindegy hogyan fogyasztjuk, a dió akkor is sok vitamint és ásványi anyagot juttat az őszi-téli időszakban szervezetünkbe.
Bölcsesség, erő és szépség forrása
A dió a bölcsesség jelképe. Bölcs és sokoldalú növényről van szó. Az értékes belső része, a rejtett lényeget szimbolizálja, csonthéja a koponya, belső magja pedig az emberi agynak feleltethető meg.

A hatalmas koronát növesztő, energiákkal teli fa a diófafélék családjába tartozik, amely Perzsiából származik. Hazánk egész területén megél. Sok kert becsben tartott fája, koronája természetes napernyő, és ha a diófák beszélni tudnának, mennyi titok és családi rege kerülne napvilágra. Nincs is kellemesebb a diófa árnyékában töltött családi beszélgetéseknél.
A dió fája nagyon értékes, gyönyörű bútorokat és parkettát gyártanak belőle. A kérgéből vértisztító teát készíthetünk, akár megszárítva, akár nyersen is.
A diófa levele jótékony drogot tartalmaz, ami kiváló hasmenés ellen, gyomor- és bélhurut esetén, mivel fertőtlenítő hatással bír, így megöli a káros baktériumokat, csillapítja a gyulladást, regenerálja a nyálkahártyát. A dió levelét megszárítva eltehetjük későbbre is, de nagyon fontos, hogy csak ép, egészséges leveleket használjunk.
A diólevél szépségápoló szer is. Nagyanyáink nem mással barnították a hajukat, mint diólevélből készült főzettel. Szép árnyalatot és fényt kölcsönöz a hajnak, és nem utolsó sorban természetes!
A dió kopácsát ugyancsak használhatjuk hajöblítőként. A kopács a termés külső zöld héja. Ebből készítik a fapácot is. Valamint ez az a rész, ami befogja az ember kezét, hogy hetekig le sem tudja mosni. Ha kopáccsal dolgozunk, húzzunk kesztyűt!
Külsőleg a dió bőrbántalmakra hasznos: pattanások, fekélyek, ekcéma jól gyógyíthatók vele. Alkalmazhatjuk borogatások formájában is, de akár fürdőt is vehetünk belőle.
Dióbél királyfi: egészséges finomság
A dió értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért ajánlatos naponta pár szemet elfogyasztani.

A dió ugyan zsíros, de telítetlen zsírsavakat tartalmaz. 60 %-os zsírtartalma van, amiből 56 % az esszenciális zsírtartalma. Jó hír, hogy a májbetegek is fogyaszthatják, mert serkenti a máj működését és az emésztést egyaránt.
Afrodiziákumként is hat, mivel jót tesz a hormonháztartással és fokozza a termékenységet.
Erősíti az idegeket, a szellemi munkát végzőknek pedig jótékonyan hat az agysejtjeikre.
Mindegy hogyan fogyasztjuk, a dió akkor is sok vitamint és ásványi anyagot juttat az őszi-téli időszakban szervezetünkbe.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Siketek Világnapja
Következő hír
Magyarország a szív erejével II.
LEGOLVASOTTABB
Jól szeretni - Vekerdy Tamás 10 legfontosabb tanácsa, amiket minden anyuka imádni fog, ha boldog és kiegyensúlyozott gyereket szeretne
Sokszor érezzük magunkat elveszettnek a gyereknevelés útvesztőjében. Vajon jól csináljuk? Elég jó szülők vagyunk? Mitől lesz boldog, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott a gyerekünk?
Vekerdy Tamás, a magyar gyermeklélektan legendás alakja, több évtizedes tapasztalatával és végtelen emberségével segít eligazodni ezekben a kérdésekben. "Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyermeked?" című könyve nemcsak gyakorlatias tanácsokat ad, hanem megnyugtat, bátorít és felszabadít: nem kell tökéletesnek lennünk, csak jelen kell lennünk - és jól szeretni.
Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben
Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.
Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben
Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.
Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után
Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.
Szakrendeléseket szüneteltetnek több vidéki kórházban
Több vidéki és fővárosi egészségügyi intézményben is szünetelnek bizonyos szakrendelések, amelyek különösen a nőket és családokat érintik. A változások hátterében humánerőforrás-hiány és szakmai feltételek hiánya áll.
Közösségi hozzászólások: