SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párizs

Családinet [cikkei] - 2006-07-27
Mindenkinek megvan a maga Párizsa. Az íróké, költőké a Montparnasse, ahol Apollinaire, Cocteau, Ady alkotott, a festőké és a művészeké a Montmartre, ahol az impresszionizmus született, a diákoké és bohémeké a Quartier Latin, ahol még mindig az egyetemistáké a főszerep. A turisták az Eiffel-torony, a Louvre és a Notre Dame előtt állnak sorba, a szerelmeseknek és az antikváriusoknak marad a Szajna-part.
Párizs

Ne hagyja ki!

Múzeumok
"Kötelező" a Louvre, melynek bejárása több napot venne igénybe. Figyelem, keddenként zárva! Belépő 7,50 eur, du. 3 óra után 5 eur. 18 éven alul pedig ingyenes. Minden hónap első vasárnapján, valamint július 14-én mindenkinek ingyenes.

A legtöbb impresszionista kép a Musée d`Orsay-ban van kiállítva. A legújabb a Guimet-múzeum, kelet-ázsiai kincsekkel.


Parkkörkép
Gyönyörű zöldövezet a Luxemburg kert, a Tuilleriák, az elegáns Parc Monceau. A legtöbb parkban ingyenes koncerteket is rendeznek. Ezekről az utcai plakátokról vagy a Pariscope nevű, újságosoknál kapható heti programfüzetből tájékozódhat.


Éjszakai élet
A legerotikusabb a műsor a híres Crazy Horse Saloonban, a legpazarabb a Le Lido de Paris-ban. A Folies Bergere szigorúan színház, fogyasztani nem kötelező. Az Alcazar de Paris kissé obszcén hely, gyakran transzvesztitákkal.


Kultúrséta
Opéra-Garnier: Operai és balett előadásokra aznapra kiadnak olcsó állóhelyeket is.
Beaubourg: a Centre Pompidou nagy vitákat kiváltott épülete ma igazi kulturális központ a Modern Művészetek Múzeumával, ahol rengeteg a látnivaló és az ingyenes program.


A legjobban az ínyencek járnak. Ők bárhová térnek be - kávéházba, sörözőbe, kisvendéglőbe vagy étterembe -, biztos, hogy jót kapnak. Ami Rómában a bár, Bécsben a kávéház és Pesten a presszó, az Párizsban a bisztró. A bisztró francia találmány, sőt, valóságos intézmény. A francia filmeken itt issza meg a rendőr a reggeli kávéját, és itt kapja be az elmaradhatatlan croissant-t is. A valóságban a gall férfiak inkább sörrel kezdik a napot, a pult mellett pedig bokáig ér a csikkek és eldobott kockacukros papírok halmaza. Állva vagy magas széken ülve, de a söntés mellett zajlik az élet, mert ott jóval olcsóbb a kiszolgálás. A törzsvendégek itt vitatják meg a meccseket, a politikát és a nőket, a bisztró ugyanis a férfiak világa.


Párizs a Champs Elysée, a Diadalív és a Notre Dame, de a város valódi életét nem a műemlékek körül, nem is a sugárutakon, hanem a kis utcákon járva lehet igazán megismerni. A Quartier Latin szűk és kanyargós utcáin, a fasorokkal szegélyezett, versekben megénekelt bulvárokon sétálva. Belefeledkezve múltba, történelembe, emberi és művészi sorsokba.



Mit és hol?

Mit együnk?

A francia sajtokban és borokban nem lehet csalódni, ráadásul jóval olcsóbbak, mint nálunk. A hozzá való bagettet még este is frissen sütik.

Étteremben a francia specialitásokat kell megkóstolni: quiche-t (sós lepény), rákokat, halakat, csigát, vagy borban főtt kakast, és a cassoulet-t, a francia sóletet.


Hol együnk?

A házias kisvendéglőkben nagyon jó a koszt, de nem olcsó, főként a Montmartre és a Quartier Latin környékén. Valamennyi bohémtanya és művészkocsma közül a legpatinásabb az 1860-ban épült L'apin Agile. Párizs legrégibb étterme az 1686-ban alapított Le Procope, Marat, Voltaire, Balzac, Verlaine törzshelye. Ma a művészvilág a szecessziós stílusú Brasserie Lippben és a Bistro de la Gare II-ben találkozik.


Hol aludjunk?

A legolcsóbbak a magán- és ifjúsági szállások. Szállodai és fizetővendéglátó szobák közvetítése: Paris Séjour Reservation, 8. ker. Av. des Champs Elysées 90. tel: 5389-1050
Ifjúsági szállások közvetítése (30 éves korig): Accueil des Jeunes en France, 10.ker. Rue Manbenge 112. Tel: 4285-3613


Hogyan közlekedjünk?

Metróval, mert kiterjedt a hálózata és nyelvtudás nélkül is megtaláljuk, amit keresünk. Egy jegy ára 1,50 euró, 10 db-os gyűjtőjegy esetén 40%-os kedvezményt adnak, de van napi- és hetijegy is.

Érdekesség
A hatvanas évek legendás rockzenekaráról, a The DOORS-ról Oliver Stone forgatott sikeres mozifilmet. Az együttes énekese, Jim Morrison neve is Párizshoz kötődik. Az amerikai zenekar szellemi atyja ugyanis összeütközésbe került az amerikai hatóságokkal kábítószer birtoklásáért, s úgy döntött, a liberálisabb Franciaországot választja hazájául. Ezt annyira komolyan gondolta, hogy hamarosan át is telepedett Párizsba.
Azonban 1971 július 3.-án reggel Morrisont holtan találták Párizs-i szállodaszobájában. A halál oka szívinfarktus, melyben kábítószer-túladagolás is szerepet játszhatott. Halálát követően a zenekar továbbra is színvonalas zenét játszott, de vezéregyéniség hiányában további sikerei elmaradtak. A rajongók azonban nem feledkeztek meg az énekes-költőről. Annyira nem, hogy mára sírja igazi kegyhellyé változott. Hivatalos statisztika szerint a Louvre, a Versailles-i kastély valamint az Eiffel-torony után Párizs negyedik leglátogatottabb turista-attrakciója.

A Montmartre varázsa viszont ma is él. A bohém Montmartre, mely olcsó lakbéreivel csábította ide a szegény és fiatal művészeket: festőket, szobrászokat, írókat, muzsikusokat, a 19. század utolsó két évtizedében élte fénykorát. A festészet olyan mély nyomot hagyott rajta, hogy akár piktorok dombjának is nevezhetnénk. Cézanne, Manet, Monet, Renoir, Toulouse-Lautrec, Van Gogh vagy Picasso élt falai közt. Nem véletlen, hogy itt született meg az impresszionizmus, majd a kubizmus is. Törzshelye vagy lakhelye volt a domb az íróknak is: Zolának, Max Jacobnak, Baudelaire-nek, idősebb Dumas-nak és több zeneszerzőnek.

Ma a Montmartre ezerarcú városrész. A rikító éjszakai élet, amelyet a nyomorék gróf, Toulouse-Lautrec oly szívesen ábrázolt, a Pigalle környékére szorult vissza. A lepusztult környék az olcsó, talmi ragyogás Montmartre-ja. Feljebb, a domb tetején, a Sacre Coeur környékén - ahol a Kommün született - tovább kísért a régi negyed hangulata, de csakis a turisták kedvéért. Főterén, a Tertre-en körben vendéglők, kávéházak csábítják a megfáradt turistát, akik remélik, olyan padra ülhetnek le, amelyen egykor Modigliani és Utrillo borozgatott. Az egykori kisvendéglők közül három ma is megvan - Párizs csaknem legdrágább étlapjaival. A téren festőművésznek öltözött giccsárusok próbálják ránksózni a bóvlit - méregdrágán. A tértől csak egy saroknyira van az 1886-ban megnyitott és ma is történelmi levegőt árasztó La Bonne Franquette, amely Diaz, Pisarro, Degas, Toulouse-Lautrec, Monet, Renoir és Zola törzshelye volt.


Minden párizsi tudatában van annak, mit hagytak rá az elődök. A nyelveket nem tanuló, rátarti párizsiak talán önteltnek is nevezhetők, de van mire büszkének lenniük. Számukra Párizs nem csupán egy nemzet fővárosa, hanem minden igazi kultúráé is.



Mit és hol vásároljunk?

Ruhák
A nagy divattervezők (pl. Yves St. Laurent, Chanel, Dior) butikjai az Av. Montaigne-on találhatók, az árak csillagászatiak.

Kedvezőbb áron találni ugyanezen tervezők konfekciós ruháit a Szajna bal partján lévő üzletekben (Rue St-Placide, Rue des Sts-Peres, Bd. St-Michel). Még olcsóbbak az előző szezon árui, ezeket dégriffé jelzéssel látják el.


Kendők
A francia nő a könnyű muszlinkendőtől, a nagy hímzett stólától, a pashmina sáltól az, ami: a világ legelegánsabb dámája. Kendőket találunk a turistaboltoktól a nagyáruházakig mindenütt. Ízléstelent nem kínálnak. Még olcsón sem.


Kalapok
Minden árfekvésben kaphatók az áruházakban, de az olcsó boltokban is. A Divine nevezetű boltban (39 rue Daguerre) 8-500 euróig a legegyszerűbb szalmakalaptól kezdve a tervezők álmodta csodás fejfedőkig minden van.


Cipők
Sehol nincs még egy város a világon, ahol az olcsó cipők is olyan egyedi fazonúak, jó minőségűek, mint Párizsban. A Pantheon környékén vagy a Monmartre melletti olcsó boltokban is kifoghatók csinos, nőies darabok 20-30 euróért. A Saint-Germain és a Marais negyed elegáns cipőboltjaiban 100-200 euróért finom, míves darabok kaphatók, és a Samaritain (19 Rue de la Monnaie), a Lafayette áruház (40 Boulevard Haussmann) butikjaiban pedig a legnagyobb cégek méregdrága kollekcióiból válogathatunk (Gucci, Manolo Blahnik, Burberry).


Kozmetikumok
Választék. Ne csodálkozzunk, ha az üzletekben inkább a Dior, Guerlain, Chanel márkájú krémeket, parfümöket, sminkeket kínálják. A nálunk kedvelt olcsóbb, amerikai márkák itt mellőzöttek, kevesebb helyen kaphatók.


Illatgyertyák
A L'Artisan Parfuemeur-ban (24 Boulvarde Raspail) kaphatók a legfinomabb illatgyertyák, és a világ legcsodásabb vanília parfümje.

Pászti Péter és Pászti Tamás 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja