SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Már a strandokon is szelektálhatunk - Hat budapesti strandon lett bevezetve az elkülönített gyűjtés

Családinet [cikkei] - 2010-06-14
A jéghideg sörök alumínium dobozai, a műanyag ásványvizes és üdítős palackok és a gyerekek gyümölcsleves italos kartondobozai a budapesti strandokon eddig a kommunális hulladékba, onnan pedig hulladékégetőbe, vagy hulladéklerakóra kerültek. Ez a rendszer most azonban megváltozik!
Már a strandokon is szelektálhatunk - Hat budapesti strandon lett bevezetve az elkülönített gyűjtés

Mostantól a szezon végéig már 6 budapesti strand - a Pünkösdfürdői, a Római, a Paskál, a Csepeli, a Palatinus és a Dagály - látogatói gyűjthetik szelektíven a fürdőzés közben elfogyasztott italok és hűsítők kiürült csomagolásait. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjain kiépített, 20 gyűjtőpontból álló rendszer működését az ÖKO-Pannon Palatinus StrandNonprofit Kft. koordinálja. A kezdeményezésben szerepet vállaltak az egyes hulladéktípusok újrahasznosításáért munkálkodó közhasznú szervezetek is, amelyek számos bemutatóval népszerűsítik majd a környezettudatos gondolkodást és a szelektív hulladékgyűjtést a strandolók körében. A szervezők várakozásai szerint, a 6 budapesti strand több százezres látogatóközönségének közreműködésével jelentős mennyiségű alumínium, műanyag és italos kartondoboz csomagolás kerülhet begyűjtésre és újrahasznosításra, így azok a továbbiakban nem terhelik a környezetet.

A hétvégén szelektív hulladékgyűjtési rendszer kezdte meg működését Budapest 6 népszerű strandján. A strandolók összesen 20 gyűjtőponton szelektálhatják a nyár sláger-csomagolóanyagait azok anyaga szerint. A hulladékgyűjtő „mini-szigeteken” alumínium italdobozokat, PET palackokat és italos kartondobozokat lehet elkülönítetten gyűjteni. A szelektív hulladékgyűjtést helyszíni szemléletformáló és oktató programokkal is népszerűsítik majd a szervezők. Az alumínium italdobozok szelektív gyűjtését az ÉAI Magyarország Nonprofit Kft., az italos kartondobozok válogatását az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, a műanyag hulladékok szelektálását és általában a szelektív gyűjtés módszerét pedig az ÖKO-Pannon játékos programjai és környezetvédelmi bemutatói népszerűsítik majd.

„A nyári hőségben és kánikulában több folyadékot és hűsítőt fogyasztunk, ezáltal pedig átlagosan 30%-kal több italcsomagolás válik hulladékká. Az új „strand-
Szelektív gyűjtő edények a 
budapesti strandokonszelektív rendszer”, segítségével azonban ezek az alumínium italdobozok, italos kartondobozok és PET palackok is újrahasznosításra kerülhetnek” - mondta Jeszenszky-Zsilinszky Erzsébet, az EAI Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „A rendszer az elmúlt két szezonban még csak kísérleti jelleggel működött és csak az alumínium hulladékok gyűjtését ölelte fel. Örülünk annak, hogy a rendszer ettől a szezontól kezdve, mind a gyűjthető hulladékok körét, mind pedig a strandok számát tekintve kibővülve kezdheti meg működését” - tette hozzá az igazgató.



A strandokon található 20 gyűjtőpont, mintegy 60 gyűjtőedényének kihelyezését és a szelektíven gyűjtött alumínium, műanyag valamint italos karton hulladék elszállítását a HUMUSZ Recycling Kft. végzi, amely a strandok Dagály Stranddolgozóinak képzéséről is gondoskodik. A strandolók által kidobott csomagolási hulladékot a HUMUSZ munkatársai, anyaguk szerint különválogatva, közvetlenül az ÖKO-Pannon által koordinált hasznosító cégekhez szállítják.

„Magyarországon 2009-ben 830 ezer tonna csomagolási hulladékot bocsátottak ki a csomagoló, töltő vállalatok. Az Európai Unió előírásainak az megfelelően, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 2012-re a 60%-os hasznosítási arány elérését tűzte ki céljául” - mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „Ez azonban csak úgy érhető el, hogy növeljük a lakosság által elérhető gyűjtőpontok számát, aktívabb részvételre ösztönözzük a már szelektálókat és egyre több olyan helyen biztosítunk gyűjtési lehetőséget, ahol hulladék keletkezik” - tette hozzá a szakember.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja