SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével több mint 3000 fát mentettünk meg tavaly a kivágástól!

Családinet [cikkei] - 2011-01-18
Fokozatosan növekszik, de még nem éri el az uniós átlagot a hazai italoskarton visszagyűjtés.
Az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével több mint 3000 fát mentettünk meg tavaly a kivágástól!

italoskarton1.700 tonna, azaz mintegy 170 kamion súlyának megfelelő italos kartondobozt gyűjtött szelektíven a magyar lakosság 2010 folyamán, vagyis minden 100 forgalomba kerülő italos kartondobozból 17 darab került a szelektív gyűjtőkbe, szemben a korábbi 14 darabbal. Ezzel az eredménnyel, a Magyarország 2010-re tervezett 16%-os visszagyűjtéshez képest 17,7%-ot teljesített e csomagolóanyag tekintetében. A dobozok visszagyűjtésével közel 3.000 db felnőtt fa kivágását kerülhettük el. A dobozok újrahasznosításával például 7,5 millió darab környezetbarát iskolai füzet készíthető új fák kivágása nélkül. Az elmúlt években dinamikus növekedés volt tapasztalható tejes - és gyümölcsleves italoskarton dobozok elkülönített visszagyűjtésében. 2010 végén már mintegy 5,6 millió embernek volt lehetősége az italos kartondobozok szelektált gyűjtésére, de ténylegesen csak 30%-uk, azaz mintegy 1.68 millió lakos gyűjtötte rendszeresen e hulladéktípust, ami egy főre vetítve átlagosan egy-két dobozt jelentett hetente, amit ők szelektíven gyűjtöttek, az asztalunkra kerülő 50-60db dobozzal szemben.

Magyarországon az elmúlt évben átlagosan 9.000 - 10.000 tonna italos kartondoboz kartonkerült forgalomba. E mennyiség 2010-ben nem változott érdemben, nőtt viszont a hulladékká vált dobozok visszagyűjtési aránya, amely a tervezett 16%-kal szemben 17,7%-ot ért el. Az Európai Unióban átlagosan 35% körüli e csomagolás begyűjtési aránya, ám ez az arány Ausztriában 42%, Csehországban 30%, Németországban pedig 65%.

„Legnagyobb kihívást mindmáig a szelektív hulladék gyűjtés, ezen belül az italos kartonok gyűjtésének lakossággal történő elfogadtatása jelenti” - mondta Baka Éva az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezetője. „Életciklus szemlélettel bővített tájékoztatással próbáljuk a lakosságot tudatos cselekvésre kérni. A fenntartható módon előállított csomagolás ismertetése lakossági tájékoztató munkánk során elősegítheti mind az újrahasznosíthatóság, mind pedig a szelektív gyűjtés szükségének könnyebb elfogadtatását” - tette hozzá az igazgató.

Az Uniós átlag eléréséhez szükséges lesz ezt megtenni. „Mivel a kibocsátás csökkentésére egyelőre nem mutatkozik reális esély, a visszagyűjtésben kell további eredményeket elérnünk. Ennek megfelelően az IKSZ 2011-ben 19%-ra (1.900 tonna) kívánja növelni a visszagyűjtött italoskarton mennyiségét.” - mondta az ügyvezető asszony.



Az italoskarton visszagyűjtési arányszámaiban tapasztalható növekedés a lakosság erősödő környezettudatossága mellett köszönhető a tavaly kísérleti jelleggel országosan több város oktatási intézményeiben meghirdetett italoskarton gyűjtésnek, és a már hagyományosnak tekinthető Doboz Napok - italos kartondoboz gyűjtőakciók - növekvő népszerűségének.

italoskarton_gyujtesAz italos kartondobozt 70 éve fejlesztették ki. A csomagolás, amely így létrejött, a termék minőségét maradéktalanul megőrizve juthat el gyártótól a fogyasztóig. A jó minőségű, zömmel papír alapú dobozban a polietilén és az alumínium réteg a kezdetektől máig 30-50%-kal vékonyodott, amellett hogy a csomagolás jellemzően előnyös tulajdonságai megmaradtak. A fő összetevőjét jelentő papír (75% papír) alapanyaga a fa a fenntartható erdőgazdálkodás folytató erdőkből kerül ki. A szelektált dobozok újrahasznosítása révén közel 10 hektárnyi erdőt mentettünk meg a kivágástól. Fontos szempont környezetünk védelmében, hogy az italos kartondoboznál a csomagolás a termék térfogatának mindössze 6%-át teszi ki, míg az üvegnél ez 43%. Így az italos kartondobozokban egységre vetítve majdnem kétszer annyi folyadék szállítható. Ez azt jelenti, hogy egy teherautónyi italos kartondobozba csomagolt tej, üvegbe csomagolva csak 2 teherautón férne el, ezért szállítása is kétszer akkora CO2 terhelést jelent a légkör számára.

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

További Információ:  www.italoskarton.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja