A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Minden gyermek ültessen egy fát!" - Gyerekek tanítanak gyerekeket a környzetvédelemről a Plant for the Planet mozgalom keretében

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-12
"Elég a beszédből, kezdjünk el ültetni!" - ez volt a jelmondata annak a programnak, amely a nemzetközi Plant for the Planet mozgalom keretében szerveződött egy budapesti általános iskolában. Felvétel is készült arról, hogy gyerekek fogják be ismert emberek száját, jelezve, hogy az üres beszéd ideje lejárt, most már cselekedni kell.
"Minden gyermek ültessen egy fát!" - Gyerekek tanítanak gyerekeket a környzetvédelemről a Plant for the Planet mozgalom keretében

„Ha néhány gyerek ültet egy-két fát, az talán nem sok mindenen változtat, de ha a Föld gyermekei összefognak, akkor megváltoztathatják a világot. Ez erőssé tesz bennünket!” – vélte Felix Finkbeiner, és ezért alapította meg 2007-ben, mindössze 9 évesen a Plant for the Planet mozgalmat. Legfőbb példaképe a Nobel-békedíjas Wangari Maathai volt, aki 30 év alatt több mint 30 millió fát ültetett. Felix ennek hatására képzelt el egy olyan jövőt, amelyben a gyerekek minden országban 1-1 millió fát ültetnek el.

A kisfiú azóta fiatal felnőtté vált, mozgalma pedig országhatárokon ível át. Jelenleg a világ több mint 100 országából 100 ezernél is több gyermek ültet fát, és kampányol a környezet megóvásáért. Lassan talán a Felix által kitűzött cél is elérhetővé válik: Németországban már elültették az egymilliomodik fát is, a szám pedig világszerte elérte a 14 billiót.

Plant for the Planet

Gyerekek tanítanak gyerekeket a környezetvédelemről

Fontos, hogy a gyerekek tudják, miért teszik mindezt. A Plant for the Planet ezért akadémiát működtet, ahol a klímaváltozásról, környezetvédelemről tanulnak, és arról, hogy ők személy szerint mit tehetnek a bolygó ügyének érdekében. Az Akadémia különlegessége, hogy a tanárok is gyerekek, akik a kortársaikat oktatják a globális felelősségvállalásról.

Az Akadémia elvégzésével a gyerek Klímanagykövetté válnak, akik önként vállalt feladata, hogy a megtanult szemléletet képviseljék a családjukban és az iskolában. Terveik szerint 2020-ra már milliós nagyságrendű klímanagykövet lesz szerte a világon.

Magyarország 2017-ben csatlakozott programhoz. Eddig három képzést tartottak, amelyeken összesen több mint 180 diák vett részt 21 iskolából. Legutóbb október 18-án az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában szerveztek akadémiát, amelyre meghívták az ELTE többi gyakorlóiskolájának tanulóit is, közel 80 gyermeket.

A program a „Stop talking, start planting”, vagyis „Elég a beszédből, kezdjünk el ültetni!” jelmondat köré szerveződött. Ennek során gyerekek fogták be ismert emberek – például Berg Judit, Farkas Bertalan, Gyabronka József – száját, ezzel utalva arra, hogy ideje cselekedni, hiszen „csak a beszéd nem fogja megállítani a gleccserek olvadását.”

Az esemény csúcspontja az iskola udvarán történő ünnepélyes faültetés volt.

Faültetés

Támogató környezet nélkül nem megy

Noha az Akadémia a gyermekek főszereplésével szerveződik, nem jöhetne létre a támogató felnőttek nélkül. A pedagógusok biztosítják a helyszínt, szervezik a programokat, a szülők eljuttatják a gyerekeiket az eseményre, visznek nekik eszközöket a faültetéshez.
A kezdeményezést üdvözölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium is, mivel a fenntartható erdészet és a fatelepítések hozzájárulnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Előadás

A szervezők emellett folyamatos kapcsolatban vannak a Varga Márton Kertészeti Szakgimnáziummal, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályával és a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzattal is. A cél az, hogy a felelős gondolkodásra nevelés helyet kapjon az iskolai oktatás rendszerében is.

Kapcsolódó cikkeink:

Az első ország, ahol betiltják az eldobható pelenkákat

"Az üres szavaitokkal elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat!" - indulatos beszédet mondott a 16 éves Greta Thunberg

Gyermekeink környezettudatosságra nevelése apró lépésekben - Ölelem a fát!

Környezettudatosabbnak mutatjuk magunkat, mint amilyenek a valóságban vagyunk...

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja