SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyereményjáték! Surányi P. Balázs: Miért jöttél haza?

Családinet [cikkei] - 2018-05-18
 [X]

Egy kivándorló története - immár a könyvesboltokban.
Nyereményjáték! Surányi P. Balázs: Miért jöttél haza?

Ahogy a kinti öregek mondják, az első öt év eltűnik az ember életéből. Az elején belevágja magát az életbe, dolgozik, megy előre. Aztán eljön az az időszak, amire vágyik, a kényelmes élet. És ekkor szép lassan elindulnak a régi emlékek: jó lenne látni a Balatont, enni egy jó májashurkát… Végül elkezd szétesni minden. Nem boldogít többé az anyagi biztonság.
Surányi P. Balázs a diplomájával és két bőrönddel indult útnak Kanadába, ahonnan hátrahagyva sikeres életét 11 év után hazatért. Az elsőkönyves szerző olvasmányos, olykor torokszorító, de mindvégig roppant szórakoztató könyve a napokban jelent meg a PapírPunk kiadó gondozásában, Gyüdi Sándor szellemes rajzaival illusztrálva.

"Ahogy a kinti öregek mondják, az első öt év eltűnik az ember életéből. Az elején belevágja magát az életbe, dolgozik, megy előre. Első meló, minimum bér. Nem fogadják el a magyar diplomát, idegen vagy. Hiába beszélsz jól, akkor is hallatszik, honnan jöttél. Nincs ismeretség. Nincs család, haverok, akik segíteni tudnának. Nincsenek barátok.

Telnek az évek, munka, pénz - egyre több -, nem kell többé a megélhetésen gondolkodni. Eljön az az időszak, amire vágyunk. Kényelmes élet. Van idő gondolkodni. Ekkor szép lassan elindulnak a dolgok az ember fejében. Először azt látja a kultúrális keverékben, hogy mindenki nagyon büszke arra, ahonnan jött. A németek arra, hogy németek, az írek arra, hogy írek, a spanyolok arra, hogy spanyolok.

Magyar konyha, magyar népzene, mindenkiből büszke magyar lesz. Bezzeg otthon mi ezt így csináljuk! Aztán jönnek a régi emlékek. Jó lenne látni a Balatont, a Bükköt, a Mátrát. Végül elkezd szétesni minden. Nem boldogít többé az anyagi biztonság.

Az '56-os öregek közül mind arról beszél, hogy haza akarnak menni. Venni egy házat, otthon megöregedni és otthon meghalni. Senki nem tudott gyökeret ereszteni.

Közben otthon megy tovább az élet. Lemaradunk a születésnapokról, a karácsonyokról. A nagyszülők meghalnak, a szülők betegek lesznek, születnek a gyerekek - nem vagyunk ott, amikor ott kellene lennünk. Önzően csak a saját életünkkel foglalkozunk.

Hazalátogatáskor látja az ember, hogy mennyit változott a világ otthon. Visszajönnek a régi dolgok. Mindenhová köt egy emlék - itt jártam iskolába, itt buliztunk, itt nőttem fel. Egy ideig hazudik magának, vagy kényelemből nem akarja felrúgni az egészet. Görcsösen ragaszkodik az anyagi dolgaihoz. Mi lesz a házzal? Mi lesz az autókkal? Mit csinálnék otthon?"

Surányi P. Balázs informatikus mérnöki diplomájával és két bőrönddel indult útnak Kanadába, ahonnan hátrahagyva sikeres életét 11 év után hazatért. "Jól tettem, hogy hazajöttem, de azt is jól tettem, hogy elindultam, mert rengeteget tanultam", mondja. Az elsőkönyves szerző olvasmányos, olykor torokszorító, de mindvégig roppant szórakoztató könyvéből többek között megtudjuk, hogyan segített Puskás és a magyar foci a kinti munkakeresésben, mi az a deep fried bread, hogyan készül házilag a májashurka, mik a TV-paprikatermesztés nehézségei a kanadai klímán és hogy a szerző hogyan ugrott ki 447 méter magasból, a torontói CN toronyból. Kiderül, hogyan lett 275 dollár az órabére - amit aztán további 30%-kal megemeltek -, hogy került északra és 1500 méterre a föld alá, hogy döntötte el, hogy hazatér, és azóta milyen az élet itthon.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Nyerd meg a két könyv egyikét!
Ha szeretnéd, hogy a tiéd legyen, nincs más dolgod, mint helyesen válaszolni az alábbi három egyszerű kérdésre május 27. éjfélig, mi pedig másnap (2018.
május 28-án) kisorsoljuk azt a két szerencsés nyertest, akik megkapják a könyveket.
A nyereménykönyveket a PapírPunk
 kiadó ajánlotta fel.
A nyertesek nevét kiírjuk a cikk aljára, és e-mailben is értesítjük őket.

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja