SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyereményjáték! Nyerd meg Sas Gabriella: A Nagy Négyes kezdetek - a Varázskapu rejtélye c. mesekönyvét

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-03-05
 [X]

Kevés olyan mesekönyv van, amely a kalandos szórakoztatáson kívül a pszichés képességeket is fejleszti: önbizalmat ad, az erősségeink felismerését, problémamegoldást tanít. A Nagy Négyes kezdetek - a Varázskapu rejtélye Sas Gabriellától egy ilyen mesekönyv. Rengeteg kaland és szuper-képesség várja a gyerekeket.
Nyereményjáték! Nyerd meg Sas Gabriella: A Nagy Négyes kezdetek - a Varázskapu rejtélye c. mesekönyvét

Az izgalmakon keresztül pedig megtanulják, hogy együtt dolgozva mi mindenre képesek, hogy hogyan kell tervezni, problémát megoldani, hogy tetteinknek következményei vannak, hogy empátiával fordulunk egymáshoz. Meg persze, hogy kell ásványt gyűjteni és mi mindent tud a szarka, meg a hód.

A mesekönyv segít a gyerekeknek, hogy megtanulják  hogy a kudarc nem végleges, csak egy állomás és hogy gyakorlással, kitartással mi minden elérhető. Sajnos erre elég kevés figyelmet fordítunk a gyerekek esetében. Ebben segít a fejlődésközpontú szemléletmód, amelyet a könyv szellemisége jól képvisel. A könyv mellé most ajándék feladatlappal is készült a szerző, amely segít beazonosítani a kis olvasók számára erősségeiket.

Nagy négyes


Interjúnk a szerzővel:


Honnan jött a mesekönyv ötlete?

Azt látom, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mit kéne megtanulni, mi hasznos, mi az ami nem megy: korrepetálások, fejlesztések végtelen sora. Míg ha ennek a rengeteg energiának töredékét arra fordítanánk ami jól megy, hihetetlen erők, eredmények szabadulnának fel. Azt is látom, hogy sok gyermek legfőbb gondja a szorongás, az alacsony önértékelés, amely összefügg a hiányosságokra való koncentrálással. Ebben a könyvben a gyerekek erősségei szuper-képességeké varázsolódnak. De ezek a képességek mindvégig ott voltak. Fontosnak tartom, hogy ezek a szuper-képességek nem csak a szokásos erő-ész-gyorsaság, hanem egyenrangú szuperképesség lehet a természetismeret, az állatok szeretete, és a barkács-tehetség is.

bagoly


Kiknek írta a könyvet?

Minden gyermeknek, 4-5 éves kortól kb 10 éves korig. De határozott célom volt a szülők megszólítása is, hiszen az esti mesét ekkor még legtöbbször mi olvassuk. A könyvben sok a kikacsintás a szülők felé és nekik is megoldáskulcsokat ad bizonyos helyzetekben: hogyan támogassuk a gyereket, milyen programok vannak esetleg a természetben.

Különlegesség, hogy a könyv hősei közül három, nem csak szuper-képességeiben, de másban is eltér az átlagtól: a kislány ADHDs, és a fiúk között van logopédiai problémával, mozgásszervi gondokkal és autizmussal élő is. Én a munkám során ilyen gyerekekkel foglalkozom, a kisfiam is artikulációs gondokkal küzd. A könyvet nekik (és szüleiknek) külön is ajánlom: hogy így mesés formában is egyértelmű legyen mennyi előnnyel is jár egy-egy ilyen állapot, hogy azokra az erősségekre is építeni lehet.


A szereplőket valós személyről mintázta?

Nem igazán. Az adott kondícióval tipikusan együtt járó előnyökből indultam ki: pl az ADHDs kislány kreatív, nagyon jó vezető és problémamegoldó,  stresszhelyzetben pedig verhetetlen. Ezek tipikus ADHDs tulajdonságok, ahogy az Autista kisfiú is remek szakértője kedvenc témáinak. Van persze személyes vonatkozás is: az anyuka rémesen szétszórt, akárcsak én és az egyik kisfiú szuperképessége a szuperbarkács, ahogy az én nagy fiam egyik erőssége is ebben rejlik. Nagyon fontosnak tartom, hogy a könyvhöz adunk minden vásárlónak egy kinyomtatható feladatlapot, ami segít a gyerekeknek beazonosítani az ő saját szuper-képességüket, erősségüket.

adri


Mit szóltak a gyerekei a mesekönyvhöz?

Valahogy számukra ez természetes volt, pedig nálunk az esti mesét az apjuk mondja. Tudták, hogy írok, együtt kerülgettük az ecseteket meg a laptopot a konyhában. Amikor Apa mondta, hogy most egy új mesét olvas és látták, hogy ott izgulok a sarokban kitalálták, hogy az én mesémről van szó. Szóval tőlük nem kaptam objektív visszajelzést. A nagy fiam azt mondta, hogy büszke rám, ami egyfajta, más típusú visszaigazolás nekem. Ezért az ismerősök körében futtattam meg a mesekönyvet, nagyon sok, nagyon kedves ismerős vette a fáradtságot és elolvasta, felolvasta. Ezért nagyon hálás vagyok.


Mik a visszajelzések, tervez-e folytatást?

Már többen kerestek a folytatással kapcsolatosan, amelynek a történetváza már megvan, de még nem veselkedtem neki a megírásnak. Nyárra tervezem. Az új részben is lesz természetjáró programajánló konkrét helyszínnel és ebben könyvben tervezek egy olyan részt, amely az iskolai bántalmazásra bully-ra kínál egyfajta megoldást. Meg persze rengeteg új kalandot és hőstettet.
 

NYEREMÉNYJÁTÉK

Válaszolj az alábbi egyszerű kérdésekre helyesen március 12. éjfélig és a helyes választ beküldők között kisorsoljuk Sas Gabriella: Nagy Négyes kezdetek - a Varázskapu rejtélye című könyvét a kiadó jóvoltából.

Sorsolás: 2020. március 13.


A nyerteseket e-mailben értesítjük.

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

 

Indexkép: Brochure psd created by freepik - www.freepik.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja